”Lapsi on terve, kun leikkii”, kertoo suomalainen sanonta. Mitähän pitäisi sanoa silloin, kun lapset leikkivät tosissaan mafiapomoa, kuten Ruotsin Ludvikassa? Ehkäpä kannattaa todeta vain: ”maassa maan tavalla”.

Ludvikan kunnan turvallisuusviranomaiset ovat saaneet viestejä siitä, että jopa 10–12-vuotiaat lapset ovat pyrkineet mafiaottein saamaan ”haltuunsa” vuokratalovoittoisen Marnäsin asuinalueen.

– Tämä yhdessä sen kanssa, että tietoon on tullut muiden asukkaiden kiusaamista ja vahingontekoja sekä koulussa, että vuokrataloissa viittaa siihen suuntaan, että jonkinlaista rauhattomuutta alueella on, sanoo kunnan turvallisuuskoordinaattori David Helsing.

Koordinaattorin mukaan kunnan sosiaali- ja turvallisuusviranomaisten lisäksi myös poliisi on saanut vihiä siitä, että nuoriso pysäyttelee muita paikallisia nuoria ja lapsia ja kieltää heitä liikkumasta alueella, jos he eivät maksa näille uhkaajille.

Sosiaalinen kontrolli puuttuu

– Aikuiset eivät tiedä lastensa tekemisistä. Lapset vaeltelevat itsekseen ulkona ja voivat joutua hankaluuksiin tai tappeluihin. He ratkaisevat asiat lasten, eivät aikuisten tavalla. Alueelta puuttuu sosiaalinen kontrolli, Helsing väittää.

– Nämä lapset tekevät lystäävät ja heidän vanhempansa vähät välittävät siitä, toteaa asukastukihenkilö Mikael Hofström.

– Kun uusnatsit katosivat kaduilta puheenaiheena ovat nyt sitten lapset, arvelee puolestaan ongelma-alueen asukas.

Ludvikan poliisi ei ole saanut virallisia ilmoituksia, mutta on tietoinen ”nuorisojoukoista, jotka eivät käyttäydy hyvin”.

Yhteistyöryhmä yrittää penkoa ja selvittää ongelmaa sekä sen syitä. Mukana on kunnan viranomaisten lisäksi poliisin edustaja.

SUOMEN UUTISET