Yksipuolisen ilmastopolitiikan vaarana on, että se ajaa liiketoiminnan ulkomaille, eikä päästövähennyksiä tapahdu siitä huolimatta, että vero tai rajoitus kuristaa sen säätäneen maan omaa taloutta. Nyt saatiin uusi todiste siitä, ettei lentoveroa kannata säätää kansallisella tasolla. Halpalentoyhtiö Norwegian lopettaa kaikki kaukolennot Ruotsista ja Tanskasta ensi vuoden maaliskuun jälkeen, kertoo Tekniikka & Talous.

Norwegianin lehdistötiedotteen mukaan päätöksen taustalla on uusi strategia, jonka tarkoitus on saada vuosia kasvuun investoinut yhtiö kannattavaksi.

Yhtiö keskittää kaukolennot Pohjolassa Osloon ja muualla Euroopassa Lontooseen, Roomaan, Pariisiin ja Barcelonaan, kertoo Norwegianin viestintäjohtaja Charlotte Holmberg Jacobsson.

Hän kertoo Kauppalehdelle, ettei Ruotsin säätämä lentovero varsinaisesti edistänyt lentojen jatkamista Ruotsista. Ruotsista lähtevien kaukolentojen lippuhintoihin lisätään 400 kruunun eli noin 38 euron lentovero.

Ongelmana oli myös Skandinavian markkinoiden pienuus, mutta se ei ole koko selitys.

– Valitettavasti Ruotsissa ja ruotsalaispoliitikkojen parissa on vajavaista kiinnostusta ylläpitää laajaa kaukolentojen tarjoamaa ja se yhdistettynä korkeisiin maksuihin ja veroihin ei suoranaisesti helpottanut tässä asiassa, Holmberg Jacobsson sanoo.

Suomen Uutiset