Eduskunnan suuren hallitusohjelmakeskustelun kääntyessä iltaa kohti kuultiin uusien perussuomalaisministerien ensimmäisiä vastauspuheenvuoroja.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström myönsi, että monet hallituksen teot tuntuvat kipeältä, mutta niitä on tehtävä, koska edellinen hallitus ei niitä tehnyt.

Lindström paneutui tavoitteisiin: työn tekemisen ja sen teettämisen pitäisi olla kannattavaa aina.

– Työllisyyden hoitoon menee nyt 5,5 miljardia euroa vuodessa. Siitä vain 10 prosenttia käytetään aktiiviseen työllistämiseen. Sen pitää muuttua! Työn pitää kannattaa aina – vaikka yhtenä päivänä viikossa, Lindström painotti ja sanoi myös kannustinloukkuja poistettavan vuoropuhelussa työmarkkinaosapuolten kanssa.

Puolustusvoimien toiminnallinen
kyky taattava

Puolustusministeri Jussi Niinistö vastasi edelliselle puolustusministerille Carl Haglundille (r.), että vaikka hallitus lisää puolustusmäärärahoja parlamentaarisen linjauksen mukaisesti, on yhä vaara, että leikkausten vuoksi toimintamäärärahat eivät vielä nouse tarpeeksi, mikä haittaa esimerkiksi kertausharjoitusten lisäämistä.

– Vaikka materiaalinen tilanne paranee, toiminnallinen kyky ei parane tarpeeksi.

Hoitoalalla edistetään
työssä jaksamista

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä sanoi kantavansa huolta hallitusohjelmapäätöksistä.

– Hoitajamitoitusten tarkistuksia joudutaan tekemään, mutta hallitusohjelmaan on kirjattu myös kotihoidon uudistus, jota ollaan nyt tekemässä. Siinä ratkaistaan, että työtehtäviin tulee oikeanlainen ihminen, edistetään työssä jaksamista ja sitä varten lisätään rahoitusta. Rahoitusta tulee myös muille sektoreille, Mäntylä korosti.

Veli-Pekka Leskelä