

PS ARKISTO
Maahanmuuttajavaltaisten alojen väärinkäytöksiä yritetään suitsia – Purra: Esitys lisää ongelmia
Eduskunnassa keskusteltiin tänään ulkomaalaislain muutoksesta, jolla halutaan ehkäistä ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä, parantaa uhrin asemaa ja lisätä hyväksikäytön ilmi tulemista. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra ei ole vakuuttunut esityksen onnistuneisuudesta.
Kansanedustaja Riikka Purra on tehnyt aiheesta useita ulostuloja, kuten monet perussuomalaiset. Purra on välittänyt esimerkiksi rikosuhripäivystyksen, SAK:n, aluehallintovirastojen ja tutkijoiden keräämää tietoa ja tilastoja asiasta.
– Välillä meitä on syytetty yrittäjävihamielisyydestä ja siitä, että keksimme näitä ongelmia. Viime aikoina on kuitenkin tapauksia ollut julkisuudessakin niin paljon, että hallitus on päättänyt asiaan puuttua, Purra kertoo.
Maahan jääminen helpottuu
Hän ei kuitenkaan ole vakuuttunut esityksen onnistumisesta ja toimenpiteiden tehokkuudesta.
– Sen sijaan, että esityksessä puututtaisiin itse ongelmaan, siinä keskitytään työntekijöiden palkitsemiseen hyväksikäytetyksi joutumisesta. Ei ole lainkaan kaukaa haettua, että esitys johtaa tilanteeseen, jossa ulkomaalaisen työntekijän kannattaa hakeutua tarkoituksella huonojen työehtojen pariin tai ainakin esittää niin. Jopa hänen perheensä saa jäädä maahan siinä samalla, Purra sanoo.
Purra muistuttaa, että Suomi toteuttaa muutenkin paljon sallivampaa perheenyhdistämistä kuin esimerkiksi Norja ja Tanska.
Rakenteellinen ongelma
Purran mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytön ja väärinkäytösten taustalla on rakenteellinen ongelma.
– Se jatkuu niin kauan kuin matalapalkka-aloille halutaan värvätä suomalaista tai oleskelunsa jo maassa vakiinnuttanutta maahanmuuttajaa helpompi eli yleensä halvempi työntekijä.
Esityksen esiin nostamat riskialat ovat ravintola-, rakennus- ja siivousala, telakat, alustatalous, autopesulat, kotitaloustyö ja kausityö. Näille sijoittuu valtaosa kolmansista maista tulevasta niin sanotusta työperusteisesta maahanmuutosta.
– Työnantajille riskit ulkomaalaisten hyväksikäytöstä ovat käytännössä mitättömät, ja niin ne ovat tämän esityksen jälkeenkin.
Taustalla on sektorista riippuen maahanmuuttajatyönantajia, kuten ravintola-alalla, tai moneen kertaan ketjutettuja sopimuksia, kuten rakennuksilla. Eniten puutteita on tarkastuksissa havaittu juuri rakennus-, ravintola- ja siivousaloilla.
Halpatyömaahanmuuttoa on rajoitettava
Purra muistuttaa, että perussuomalaiset on esittänyt asiaan useita korjausehdotuksia, muun muassa maahanmuuttajien minimiosaamis- ja palkkavaatimuksia.
– Kausityölupa poislukien raja voisi olla 3 000 euroa. Ehdotuksemme on tietenkin ammuttu alas, milloin milläkin tekosyyllä.
Purran mukaan on jännittävää, että Ruotsissa moderaatit – joka siis ideologisesti vastaa Suomen kokoomusta – on täysin perussuomalaisten linjoilla.
Kuten Suomen Uutiset aiemmin kertoi, Ruotsin kokoomus haluaa lopettaa työperäisen maahanmuuton niille matalakoulutusaloille, joilla tienataan vähemmän kuin ruotsalaisten mediaanipalkka eli n. 3 100 euroa. Näille aloille ei tulisi voida rekrytoida työntekijöitä ulkomailta.
Haitat ja kustannukset koko yhteiskunnalle
Puolueen mukaan matalapalkkamaahanmuuton lopettaminen EU:n ulkopuolisista maista torjuu rikollisuutta, joka liittyy työperäiseen maahanmuuttoon, säästää rahaa ja samalla pyrkii ratkaisemaan maassa jo olevien ulkomaalaisten merkittävän työttömyysongelman.
– Valitettavasti Suomen hallitus jatkaa ja kiihdyttää matalapalkkamaahanmuuttoa. Niin myös tällä esityksellä. Se ei tule ongelmia eikä väärinkäytöksiä lopettamaan niin kauan kuin aina on tulossa uutta halpaa ja nöyrää siirtolaista rajan yli siivoamaan sotkut, rakentamaan talot ja polkemaan ruoat kotiin.
– Hyödyt kohdistuvat tietyille elinkeinoaloille, jopa yksittäisille yrityksille, kustannukset kaikille veronmaksajille, Purra muistuttaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset haluaa estää turvapaikka- ja halpatyövoimamaahanmuuton – Halla-aho: Työn perässä Suomeen tuleville asetettava vähimmäisansioraja

Ruotsin kokoomus vaatii 3 100 euron vähimmäisansioita työn perässä muuttaville

Kokoomus ja demarit vaativat lisää ulkomaista halpatyövoimaa, vaikka työttömyys kasvaa Suomessa – perussuomalaiset eivät halua sellaista työperäistä maahanmuuttoa, jossa veronmaksaja maksaa palkat

Halla-aho: Työperäisille maahanmuuttajille asetettava euromääräinen minimituloraja, jolla Suomeen pääsee

Purra: Psykoterapiatietoja ei pitäisi kirjata Kanta-palveluun
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.