

MATTI MATIKAINEN
Maanviljelijältä kyytiä nykyiselle maataloustukijärjestelmälle: “Tuet vääristävät markkinoita – ottaisin ne pois”
Juko Toikka saapui Helsingin Senaatintorille Janakkalasta perinnetraktorilla mallia Valmet 565. Hän pitää luomuviljatilaa, joka ei kärsi pahiten tukien viipymisestä, mutta vaikuttaa se häneenkin monella tavalla, kun maataloudella menee muutenkin huonosti.
– Tulopuolella mättää. Hinnat ovat huonot, kelitkin ovat huonot. Tuet ovat myöhässä eniten maitotilallisilla, mutta vaikuttaa se minuunkin: laskuja ei voi maksaa, kun tulot ovat myöhässä. Se vaikuttaa myös, kun yritän myydä tuotteitani karjatiloille. Kun äskettäin myin erän härkäpapuja luomusikalalle, niin hekin halusivat maksuaikaa. Rahat tulevat kesäkuussa – jos tulevat, Toikka murehti.
– Tuottajahinnat ovat pudonneet jo puoleen. Se johtuu Venäjän pakotteista. Myös ulkomailta tuodaan tuotteita. Tietenkin hintoihin voisi vaikuttaa, jos kaikki lakkaisivat myymästä, mutta markkina ei toimi niin. Meidän on pakko myydä tuotteitamme.
Tuet kiertävät kaupan taskuun
Käytetäänkö tässä maanviljelijää hyväksi: tuet kiertävät kaupan taskuun ja hintoja poljetaan samalla?
– Kyllä, siltä tämä vaikuttaa. Tilanne pahenee koko ajan. Tuet ovat myöhässä, eikä siitä määrätä mitään rangaistuksia tai viivästyskorkoja, Toikka ihmetteli.
Maitotilan tuotoista 30-40 prosenttia tukia
Jari Ojala on maatalon poika Ikaalisista. Jatkaako hän vanhempiensa tilaa jatkossa?
– Hyvin todennäköisesti, ellei tämä toimeentulo mene ihan perseelleen. Se mietityttää, Ojala aprikoi.
Tilalla ammuu 65 lypsävää. Maitotiloja haittaa maksujen viivästys kaikkein eniten: tuotosta 30-40 prosenttia tulee maataloustuista. Tukien osuus vaihtelee sen mukaan, kuinka ahkerasti tukia jaksaa hakea. Hakeminen on monimutkaista ja vaativaa, ja tukiin vaikuttavat kaikenlaiset asiat viljelijän iästä alkaen. Myös tuotteiden halpuutuksella on vaikutusta.
Pakko ajaa rekkaa
Ojala ihmettelee, kuinka Maaseutuvirastolla voi olla oikeus siirtää maksujaan mihin asti se haluaa.
– Tuntuu kummalta tehdä hommia, kun palkkaa ei näy. Kaupungissa ei ymmärretä, että palkkamme tulee tuista.
Hän ajaakin työkseen rekkaa. Tilalla riittäisi kyllä töitä, mutta toimeentulo ei riitä. Hän pitää Venäjän kaupan romahtamista viimeisenä niittinä Suomen maataloudelle.
– Tulevaisuus mietityttää – onko tilaa järkeä jatkaa ja onko se edes mahdollista?
Navetan rakentaminen arveluttaa
Hämeenkyröläinen Tuomas Potila pohtii parhaillaan, kannattaako perustaa uusi suurtila vanhan kotitilan perustuksille. Kaikki luvat ja suunnitelmat ovat valmiina, mutta tilanne näyttää nyt huonolta.
– Tarkoitus on aloittaa uuden navetan rakentaminen, mutta nyt ei näytä hyvältä, kun maatalouspolitiikka on tällaista, Potila mietti.
Potilan kotitilalla on 40 lypsävää, mikä ylittää hieman keskiarvon, joka oli vuonna 2014 34 lehmää. Keskimääräinen pääluku on noussut hiljalleen, samaan aikaan kun pienempiä tiloja on lakkautettu. Suuremmat tilat ovat kasvattaneet peltoalaansa usein vuokraamalla pellot lopettaneilta viljelijöiltä.
“Yhtiöittäminen on se juttu”
Potilan tilalla on 141 hehtaaria peltoa ja yli 100 hehtaaria metsää. Jos suunnitelmat pannaan toimeen, lypsävien määrä nousee pian 160:een ja peltoa ostetaan sekä vuokrataan yhteensä 350 hehtaaria.
– Yhtiöittäminen on se juttu. Osakeyhtiö pystyy toimimaan markkinoilla vahvemmin, Potila selitti suunnitelmiaan.
Potilan yhtiöön ovat tulossa myös vanhemmat ja veli. Tietotaitoa löytyy, sillä Potila on suorittanut maatalouden perustutkinnon ja opiskelee viimeistä vuotta Ilmajoella agrologiksi.
Tukia maksetaan ruuan hinnan vuoksi
Potilalla on varsin moderni näkemys maataloustukijärjestelmästä: hän poistaisi tuet kokonaan.
– Maataloustuet ovat nyt suurin esteemme. Ne vääristävät markkinoita niin paljon, että ottaisin ne pois! Myös media vääristää niiden merkitystä meitä vastaan, vaikka niitä maksetaan siksi, että ruoka olisi halvempaa – ja varsinkin siksi, että ruuan raaka-aineet olisivat halvempia välikäsille. Se on pois tuottajilta, Potila muistutti ja myönsi, ettei hän voi kuitenkaan jättäytyä yksin tukien ulkopuolelle, kun lähes puolet yhtiönkin tuloista tulisi maataloustuista.
Suurtilat toimivat Suomessakin paljolti palkatun työvoiman turvin, vaikka aluksi Potilat aikovatkin touhuta perheen voimin.
– Sellainen on suunnitelma meilläkin. Mutta tässä tilanteessa en haluaisi palkata työntekijöitä, kun politiikka on tällaista. En halua antaa työntekijälleni potkuja, Potila korosti.
Kuvassa: Maanviljelijä Tuomas Potilan mukaan maataloustukia maksetaan siksi, että ruoka ja erityisesti raaka-aineet olisivat halvempia. Se on pois tuottajilta.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vartiaiselta ei heru ymmärrystä maanviljelijöille

Ronkainen: “Joku kerää välistä voitot, maataloudella on vaikea elättää perhettä”

Kulmala antoi tukensa maanviljelijöille: Virkamiesten on helppo vitkutella – “Ei heidän elintasonsa kärsi”

Hongisto maataloustukien kohtuuttomasta myöhästymisestä: “Tämä on täydellinen munaus – näillä ihmisillä on hätä”

Slunga-Poutsalo: “Traktorin sorkat kohti Brysseliä, maatalousyrittäjien on nyt noustava kapinaan EU-byrokraattia vastaan.”

Mattila mukana traktorimarssilla: “Viljelijöiden suuttumus on oikeutettua”
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.