Maaseudulla asuvat ovat Yleen tyytymättömimpiä, kun taas kaupunkien vihreät, sinkut ja kotona asuvat nuoret ovat veroa vastaan saamaansa palveluun tyytyväisimpiä, uutisoi Maaseudun Tulevaisuus. Maaseudun Tulevaisuus teetti vaalien alla Kantar TNS:llä gallupin, jossa kysyttiin saavatko suomalaiset Ylen ohjelmista ja palveluista mielestään riittävästi vastinetta maksamalleen Yle-verolle.

Kysymykseen vastasi yli tuhat suomalaista. Virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tulokset vahvistavat sitä käsitystä, että valtamedia yleensä ja Yleisradio erityisesti heijastaa punavihreän kuplan arvomaailmaa ja maailmankatsomusta.

Lukuisat tutkimukset länsimaissa osoittavat, että journalistit kannattavat vasemmistovihreitä puolueita: Yhdysvalloissa demokraatteja, Saksassa ja Ruotsissa vihreitä ja Suomessa vihreitä ja vasemmistoliittoa paljon enemmän kuin muu väestö. Tutkimuksia on esitelty Suomen Perustan raportissa Punavihreä kupla – Perussuomalaiset ja media.

Maantieteellisesti punavihreällä kuplalla voi tarkoittaa Helsingin kantakaupungissa Siltasaaresta Käpylään ulottuvaa plänttiä, jonka äänestysalueilla punavihreät puolueet (ilman Sdp:tä) saavat vaaleista toiseen yli 50 prosenttia äänistä.

Toimittajakoulutuksessa punavihreillä valtaisa yliedustus

On myös kyselytutkimustietoa siitä, että Tampereen yliopiston journalistiopiskelijat suosivat erittäin voimakkaasti punavihreitä puolueita. Suomen Uutiset kertoi, että journalistiikan opiskelijoista peräti 85 prosenttia kannattaa vasemmistoliittoa tai vihreitä. Tulevaisuuden valtamedia on siis todennäköisesti vieläkin vahvemmin puolueellinen kuin nyt.

Gallupin mukaan 54 prosenttia suomalaisista saa mielestään Yle-veroa vastaan riittävän hyvää palvelua. Tyytymättömiä on 39 prosenttia. Yli 50 prosenttia maaseudulla asuvista, maanviljelijöistä ja yrittäjistä ei koe saavansa rahoilleen vastinetta.

Tyytyväisimmät Ylen seuraajat asuvat Maaseudun Tulevaisuuden mukaan pääkaupunkiseudulla – 62 prosenttia pääkaupunkiseudulla asuvista kokee saavansa Yle-verolle vastinetta. Tyytymättömimpiä ovat maaseutumaisissa kunnissa asuvat, joista 51 prosenttia oli tyytymättömiä.

Vihreät tyytyväisimpiä

Myös puolueittain tyytyväisyys Yleen vastasi ennakko-odotuksia. Kaikkein tyytyväisimmät Yle-veron maksajat löytyvät Vihreiden kannattajista, joista yli 73 prosenttia oli tyytyväisiä. Sen sijaan täsmälleen yhtä moni perussuomalaisista oli tyytymättömiä rahoilleen saamaan vastineeseen.

Demarit, keskusta ja vasemmisto olivat kaikki Yleen tyytyväisiä myös. Noin 64 prosenttia hyväksyi Yle-verosta saamansa vastineen riittäväksi.

Tyytyväisiä Yleen ovat siis ne, joiden maailmankuvaa Ylen uutiset ja ajankohtaisohjelmat pönkittävät, kriittisiä ne, joiden elämäntapa, maailmankuva ja arvot ovat jatkuvasti Ylen vähättelyn kohteina.

Suomen Uutiset