Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää jätti tiistaina lakialoitteen, jossa hän vaatii kumottavaksi ns. ”pakkorokotuslakia”, joka koronan vuoksi säädettiin sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöille.

Niin sanotuksi ”pakkorokotuslaiksi” kutsutaan tartuntatautilain pykälää 48a: ”Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaiden ja potilaiden suojaaminen covid-19-taudilta”, joka on väliaikaisesti voimassa 1.1.2022–31.12.2022.

THL:n ylilääkärin mukaan perusteet laille vanhentuneet

Kansanedustaja Juha Mäenpää perustelee lakialoitetta THL:n edustajan viimeaikaisella lausunnolla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynek totesi mediassa olleiden tietojen mukaan tammikuun 2022 lopussa, että hoitohenkilöstön koronarokotusvelvoitetta ei voida enää perustella yksinomaan potilaiden suojelemisella.

– Suoja omikrontartuntaa vastaan putoaa 2–3 kuukauden kuluttua kolmannesta annoksesta alle 50 prosenttiin. Nohynekin mukaan omikronin jyllätessä yhteiskunnassa ei hoitajien rokotevelvoitetta voi enää perustella potilaiden suojaamisella.

– Terveydenhuoltohenkilökunnan pakkorokottaminen on saanut lukuisan määrän alan työntekijöitä irtisanoutumaan työstään, ja jo ennestään työntekijäpulasta kärsivän alan hoitohenkilökunnan yhtäkkinen väheneminen vaarantaa potilasturvallisuuden, Mäenpää huomauttaa.

Suomen Uutiset