Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen madaltaisi verotuksen keinoin kynnystä kotona tehtäville koronapikatesteille. Tynkkynen on jättänyt tänään eduskunnassa toimenpidealoitteen, jossa hän esittää mahdollisuutta vähentää pikatesteistä aiheutuvia kuluja verotuksessa.

– Kotona tehtävät pikatestit olisivat halpa ja yksinkertainen keino taistella pandemiaa vastaan. Jotkut niitä jo tekevät, mutta 5-6 euron kappalehinta on monelle este. Valtion olisi järkevää tukea niiden laajempaa hyödyntämistä. Niillä voitaisiin ehkäistä tehokkaasti laajojen tartuntaketjujen muodostumista. Siten voitaisiin keventää terveydenhuollon työtaakkaa, jonka kantokyky on ollut jo pitkään koetuksella, Sebastian Tynkkynen toteaa.

Pakkorotkotukset eivät sovi

Verohallinto linjasi viime vuonna, että palkansaaja voi vähentää verotuksessaan työpaikalla tai työmatkoilla käytetyistä kasvomaskeista aiheutuvia kuluja. Tynkkysen mukaan vastaava mahdollisuus tulisi saada väliaikaisesti käyttöön myös pikatestien osalta.

– Tällainen porkkana on pakkoja ja rajoituksia taloudellisempi ja tehokkaammin taudin leviämistä ehkäisevä vaihtoehto. Kun kansalaiset voisivat tehdä testejä omatoimisesti, voitaisiin yhteiskuntaa pitää avoinna ja samalla varmistaa työpaikkojen terveysturvallisuus. Tällainen keino on myös kaikkien kansalaisten näkökulmasta hyväksyttävä.

– Vaatimukset pakkorokotuksista eivät suomalaiseen yhteiskuntaan sovi, eikä pandemia niilläkään poistuisi. Koronan läpäistessä rokotteet on löydettävä keinoja näiden aukkojen tilkitsemiseen, Tynkkynen huomauttaa.

Testaamisella keskeinen rooli

Maailmalla nopeasti leviävä omikron-variantti on saanut valtiot tukeutumaan jälleen erilaisiin rajoitustoimiin.

Tynkkynen kirjoittaa aloitteessaan, että riippumatta uuteen varianttiin liittyvistä avoimista kysymyksistä, tulee testaaminen olemaan edelleen keskeisessä roolissa.

SUOMEN UUTISET