Yli viikon mittainen kisa päättyi sunnuntaina, ja siihen osallistui 101 maata. Kolmen kärkeen nousivat Kiina, USA ja Korea.
Matematiikkaolympialaisiin pääsevät maailman parhaat nuoret matemaatikonalut. Jokaisella maalla on kuuden hengen joukkue valmentajineen. Sääntöjen mukaan osallistujan pitää olla alle 20-vuotias nuori, joka ei vielä ole aloittanut korkeakouluopintoja.
Kisatehtävistä selviää periaatteessa lukio- tai collegetason tiedoilla, mutta käytännössä niitä ei pysty ratkaisemaan ilman vuosikausien treenaamista ja syvällistä perehtyneisyyttä matematiikkaan; tehtävissä riittää pohtimista ammattimatemaatikoillekin.
Matematiikkaolympialaisia järjestetty jo yli 60 vuotta
Matematiikkaolympialaisia on järjestetty vuodesta 1959. Suomi ei ole kisassa päässyt lähellekään kärkeä, mutta sijoittunut jo usean vuoden ajan suurin piirtein samalle tasolle kuin muut Pohjoismaat.
Maasuoritusten lisäksi kisassa arvioidaan yksilösuorituksia, joista myönnetään kulta- hopea- ja pronssimitaleita. Tänä vuonna Suomen joukkueen pronssimitalin tuo kotiin lukiolainen Ohto Katila.
Matematiikkaolympialaisiin valmentaudutaan ja harjoitellaan erilaisilla leireillä. Harjoittelu vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista. Työvälineinä on useimmiten kynä ja paperi, jotka edelleen löytyvät jokaisen matemaatikon työpöydältä siitä huolimatta, että erilaiset ohjelmat ovat tutkijoiden apuna myös matematiikan alalla.
Tekoäly tekee tuloaan mukaan
Matematiikkaolympialaisten yhteydessä on pari viime vuotta kisattu myös siitä, kuka tai mikä yritys ensimmäisenä kehittää tekoälyn, joka kykenee ratkaisemaan olympiatason matematiikan tehtäviä.
Tällä viikolla sekä Google että Open AI ovat ilmoittaneet, että niiden luoma ohjelma ratkoo tehtäviä olympialaiskultamitalistin tasolla. Tietoa ei ole kuitenkaan vielä vahvistettu, vaan tieto perustuu yritysten omaan ilmoitukseen.
Valmennuksesta ja olympialaisiin pääsystä kiinnostuneet löytävät lisätietoja esimerkiksi Suomen Matemaattisesta yhdistyksestä smy-sihteeri@helsinki.fi