Suomalainen media on arvioinut Helsingin huippukokouksen antia hyvin kärkkäästi. Analyysin kärki mukailee pitkälti liberaalin yhdysvaltalaisen median kaikkein kriittisimpiä arvioita. Mutta mitä mieltä poliitikot ovat asiasta? SuomiAreenan keskusteluissa puitiin Helsingin huippukokouksen antia. Perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja vasemmistoliiton Li Andersson pitävät keskusteluyhteyden syntymistä tärkeänä.

Laura Huhtasaari viittasi puheenvuorossaan Harvardissa tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan 93 prosenttia Trumpia koskevasta uutisoinnista on negatiivista.

– Tuntuu siltä, että Trump on etukäteen tuomittu epäonnistumaan.

Mediassa on vatvottu Yhdysvaltain presidentin skismaa oman maansa tiedustelupalvelun kanssa. Huhtasaarelta kysyttiin kantaa asiaan, mutta hän totesi, ettei ota kantaa sisäpoliittisiin asioihin.

– Minusta tärkeää on se, että ydinasevaltioiden päämiesten keskusteluyhteys on avattu. Jos se on väärin avattu, niin sitten ihmettelen, ettei tähän kiinnitetä huomiota. Lisäksi minusta on naivia ajatella, että vain Venäjä olisi yrittänyt vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin.

Li Andersson katsoi, ettei Suomessa saada aikaan suurta erimielisyyttä siitä, mitä tulee tämän tapaamisen merkitykseen.

– Se, mitä olen eri puolueiden johtajien lausumia seurannut, niin niissä hyvin laajasti pidetään tärkeänä keskusteluyhteyttä ja vuoropuhelua. Nähdään, että tämä on aina parempi vaihtoehto kuin se, että nämä herrat omissa kotimaissaan kävisivät jännitteitä lietsovaa monologia, Andersson totesi.

– Suomessa pidetään laajalti tärkeänä sitä, että käydään keskustelua. Jos tämä on askel aseistariisunnan suuntaan, jos tämä on askel jännitteiden lieventämisen suuntaan, jos tämä on askel siihen suuntaan, että ydinaseiden käytön uhka vähenee, niin ei kai tämä voi olla kenenkään mielestä huono uutinen, Andersson jatkoi.

Huhtasaaren mukaa suurvaltajohtajien on nyt helpompaa toimia jatkossa, kun puhevälit on nyt saatu kuntoon. Eräs asia jäi kuitenkin kaihertamaan:

– Trump halusi tavata kahden kesken. Olisin mielelläni halunnut kuulla sen keskustelun, Huhtasaari nauratti yleisöä.

Keskustelijat katsoivat Suomen selvinneen tilaisuudesta selkeänä voittajana.

Suomen Kuvalehden ja Kokoomuksen Nykypäivä-lehden järjestämässä paneelissa arvioitiin ajankohtaisia poliittisia kysymyksiä. Tilaisuuden juonsivat SK:n toimittaja Heikki Vento sekä Nykypäivän päätoimittaja Alberto Claramunt.

Tilaisuutta voi katsella täältä.

 SUOMEN UUTISET