Donald Trump ja Vladimir Putin kertoivat tiedotustilaisuudessa maidensa suhteiden lähentymisestä sekä siitä, kuinka Yhdysvalloilla ja Venäjällä on yhteisiä intressejä. Kaikista kysymyksistä ei silti päästy yhteisymmärrykseen: Trump ei tunnustanut Krimiä osaksi Venäjää. Putin pyrki keventämään tunnelmaa heittämällä Trumpille jalkapallon.

Presidenttien tiedotustilaisuudessa maanantaina Helsingissä pääsi ensiksi ääneen Vladimir Putin, joka korosti kuinka suurvaltajohtajien tapaaminen sujui hyvässä hengessä.

– Vaikka kahdenväliset suhteemme ovat vaikeassa ja jännittyneessäkin tilassa, olemme silti kyenneet keskustelemaan nykytilanteesta, ja kaikista ajankohtaisista asioista. Ideologinen vastakkainasettelu on jäänyt kauas menneisyyteen, Putin vakuutti.

Terrorismi yksi molempien haasteista

Putin mainitsi, kuinka nykyään Yhdysvalloilla ja Venäjällä on edessään uudenlaisia haasteita, kuten terrorismi, valtion rajat ylittävä rikollisuus sekä ympäristönsuojeluun liittyvät riskit.

– Näihin kysymyksiin voimme löytää ratkaisuja vain yhteistyöllä. Toivottavasti yhteistyö ja keskustelut lisäävät luottamusta maidemme välillä.

Venäjällä ja Yhdysvalloilla on yhdessä hallussaan suurin osa maailman ydinaseista. Trump ja Putin keskustelivat myös ydinaseriisunnasta.

– Suurimpina ydinasevaltioina kannamme vastuumme kansainvälisestä turvallisuudesta. Meidän on ylläpidettävä dialogia tästä asiasta. Olemme jo ehdottaneet amerikkalaisille näkemyksemme aseriisunnasta sekä siitä, että käynnistämme yhteisen terrorismin torjuntaryhmän. Meillä on yhteisiä intressejä, Putin sanoi.

Putin: Kiitos suomalaisille

Putin sanoi, kuinka Yhdysvaltojen ja Venäjän tulisi pyrkiä kehittämään yhteistyötä myös pidemmällä ajanjaksolla.

– Yhteistyömme kehittämisessä voimme käyttää johtavia asiantuntijoita sekä siviili- että sotilasalalta.

Putin sanoi, että Helsingin tapaaminen oli ensimmäinen askel erimielisyyksien ratkaisemisen suuntaan

– Olen tyytyväinen kahdenväliseen tapaamiseemme (Trumpin kanssa), vaikka olemme toki tavanneet jo aiemmin kansainvälisillä foorumeilla. Kaikkia haasteita emme voineet nyt ratkaista, mutta tämä oli ensimmäinen askel siihen suuntaan. Kiitos suomalaisille, jotka loivat hyvät puitteet tälle tapahtumalle!

Trump kiitteli Niinistöä

Donald Trump aloitti puheensa kiittelemällä suomalaisia huippukokouksen järjestämisestä.

– Suomalaiset ovat tehneet kaikin puolin hyvää työtä, kiitoksia kaikesta! Ja kiitokset presidentti Sauli Niinistölle tapaamisen järjestämisestä, Trump sanoi.

Trump oli tavannut Niinistön jo aiemmin aamulla Mäntyniemessä. Trump toi esille, kuinka hänellä ja Niinistöllä on myös henkilökohtaisesti hyvät suhteet.

Myös Trump korosti keskustelun Putinin kanssa sujuneen pääosin rakentavassa hengessä.

– Käsittelimme maillemme tärkeitä asioita. Olemme jatkaneet amerikkalaisen diplomatian perinnettä, koska diplomatia on aina parempi kuin vihamielisyys.

– Tiedämme, millaisia erimielisyyksiä maidemme välillä on, mutta olemme keskustelleet Putinin kanssa yhteistyötavoista, joilla voimme ratkaista näitä erimielisyyksiä, Trump totesi.

”Helsingissä otimme askeleen kohti parempaa”

Lähtökohta tapaamiselle ei ollut paras mahdollinen, sillä Trump oli aiemmin kirjoittanut Twitterissä, kuinka Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet eivät koskaan ole olleet huonommat. Helsingissä kuitenkin tapahtui muutos.

– Poliittisesti olisi ollut helpompaa kieltäytyä tästä tapaamisestä. Sillä ei kuitenkaan olisi saanut mitään hyvää aikaan. Suhteemme Venäjään on tuskin koskaan ollut huonompi kuin se on nyt ollut. Kuitenkin suhteemme muuttui neljä tuntia sitten.

– Yhdysvallat haluaa avata uusia reittejä rauhaan ja vakauteen maailmassa, eikä rauhaa pidä riskeerata politiikan tähden. Helsingissä otimme askeleen kohti parempaa. Amerikkalaiset toivovat jatkossa rauhaa ja yhteistyötä, Trump sanoi.

Trump: Venäjä ei sekaantunut Yhdysvaltain vaaliin

Tiedotustilaisuudessa nousi esille myös väitetty Venäjän sekaantuminen Yhdysvaltain presidentinvaaliin. Molemmat presidentit torjuivat väitteet. Trumpin mukaan asia tuli esille vain sen vuoksi, että demokraattien ehdokas Hillary Clinton hävisi vaalit.

– Mitään vehkeilyä ei ollut. Minusta tuli presidentti sen vuoksi, että kampanjani oli hyvä. Voitin Hillary Clintonin helposti, Trump sanoi.

Myös Putin esitti, ettei Venäjällä ollut mitään tekemistä Yhdysvaltain presidentinvaalien kanssa. Putin kuitenkin myönsi, että hän henkilökohtaisesti halusi Trumpin voittavan vaalit.

– Osoittakaa yksikin konkreettinen fakta joka todistaisi meidän sekaantumisestamme Yhdysvaltain presidentinvaaliin. Nämä väitteet ovat täyttä pötyä, Putin sanoi.

Putinilta kysyttiin myös, oliko hänellä hallussaan arkaluonteista materiaalia Trumpista. Putinin mukaa asiaa ei kannata edes pohtia.

Trump puolestaan totesi, että jos jotain tällaista aineistoa olisi olemassa, se olisi julkaistu jo ajat sitten.

Krim-kysymyksessä erimielisyydet eivät ratkenneet

Keväällä 2014 Sotshin olympialaisten jälkeen Venäjä aloitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan miehityksen ja myöhemmin Venäjä liitti Krimin osakseen. Presidenteiltä kysyttiin Trumpin näkemystä Krim-kysymyksessä. Vastaukset jäivät niukaksi.

– Trumpin kanta koskien Krimiä on se, että Krimin liittäminen Venäjään oli laiton. Meidän kantamme on toinen: Krimillä myöhemmin järjestetty kansanäänestys koskien Krimin liittämistä Venäjään on toteutettu oikein. Tämä kysymys on loppuun käsitelty. Tiedän Trumpin mielipiteen asiassa, eli sen, että liittäminen oli hänen mielestään laiton. Asiasta keskusteltiin, mutta siinä ei edistytty. Putin sanoi.

Krim-kysymysten keventämiseksi Putin heitti tiedotustilaisuudessa Trumpille jalkapallon osoittaakseen kuinka seuraavaksi ”pallo on Yhdysvalloilla”. Trump heitti pallon edelleen vaimolleen, tiedotustilaisuudessa eturivissä istuneelle Melania Trumpille.

Suomalaismedia jäi nuolemaan näppejään

Tilaisuudessa lehdistökysymyksiä kuultiin vain muutama. Suomalaiset mediat eivät tokikaan saaneet kysyä presidenteiltä mitään, sikäli kun niitä oli edes paikalla.

Tuhannestaneljästäsadasta Helsinkiin akkreditoituneesta toimittajasta vain noin sadalle avautui tilaisuus päästä paikan päälle Presidentinlinnaan seuraamaan Trumpin ja Putinin yhteisesiintymistä.

Näin ollen Helsingin Sanomien ja Ylen politiikan toimittajat jäivät nuolemaan näppejään, eivätkä kummankaan median työntekijät saaneet tilaisuutta julistaa poliittisia näkemyksiään Trumpin ja Putinin rinnalla.

Artikkelia on muokattu 16.7.2018 klo 21.32 viimeisen kappaleen lisäyksellä.

SUOMEN UUTISET