Valkoinen talo ja Kreml ovat seuloneet noin 1 400 akkreditoituneen toimittajan joukosta suunnilleen sata journalistia, jotka pääsevät paikalle Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tiedotustilaisuuteen tänään iltapäivällä. Nähtäväksi jää, mitkä suomalaismediat saivat kutsun ja mitkä eivät.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin huippukokous on alkanut näillä hetkillä Helsingissä. Presidentit tapaavat toisensa tänään iltapäivällä Presidentinlinnassa. Kahdenvälisen tapaamisen piti alkaa jo noin kello 13.20, mutta uusimpien tietojen mukaan Putin on hieman myöhässä, joten tapaaminen viivästynee parillakymmenellä minuutilla.

Helsingin 2018 huippukokoukseen on akkreditoitunut, eli hakenut työlupaa noin 1 400 toimittajaa ympäri maailmaa. Suuri osa heistä joutuu tyytymään kokouksen tapahtumien seurantaan etäältä, eivätkä monet näe presidenttejä ollenkaan.

Suomen ulkoministeriö ei kutsu toimittajia

Trumpin ja Putinin on tarkoitus pitää yhteinen lehdistötilaisuus tänään iltapäivällä Presidentinlinnassa. Sinne haluaisi moni päästä, mutta vain harvoille se onnistuu.

Valkoinen talo ja Kreml ovat seuloneet akkreditoituneiden toimittajien joukosta suunnilleen sata journalistia lehdistötilaisuuteen. Viime kädessä päätöksiä ovat tehneet Trumpin ja Putinin esikunnat, eikä huippukokouksen järjestäjätaholla eli Suomen ulkoministeriöllä ole ollut asiassa vaikutusvaltaa.

Trump ei vastaa ”valemedioille”

Nähtäväksi jää, kuinka monta suomalaismediaa on kutsuttu paikalle vai onko ainuttakaan. Trump tunnetaan siitä, että hän seuraa tarkasti median toimintaa ja osaa myös antaa palautetta toimittajille.

Äskettäin hän totesi Britannian pääministeri Theresa Mayn kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa, ettei ota kysymyksiä CNN-kanavalta.

– CNN is fake news, I don´t take questions from CNN, Trump sanoi rauhallisesti. Presidentti siis kutsui CNN-kanavaa valemediaksi, jonka on turha kysellä Trumpilta mitään.

CNN on julkaissut useita Trump-juttuja, jotka ovat jälkikäteen paljastuneet joko virheellisiksi tai jopa valheellisiksi.

Hesari vertasi Trumpia sikaan

Kiinnostava kysymys on, pääseekö ”vastuulliseksi mediaksi” julistautunut Helsingin Sanomat (HS) paikalle Trumpin ja Putinin lehdistötilaisuuteen. Kysymys koskee siis sitä, kuinka tarkasti Trumpin esikunnassa seurataan suomalaista mediaa.

HS:n Nyt-liite julkaisi muutama viikko sitten kuvavertailun, jossa Trumpin kasvokuvan vieressä on sian naama.

– Tarkoitus oli lähinnä hauskuuttaa ja saada ihmiset ajattelemaan ja kiinnostumaan politiikasta ja yhteiskunnasta, Nyt-liitteen esimies Tuomas Peltomäki perusteli kuvavertauksen julkaisua Suomen Uutisille.

HS:n alatyylinen Trump-uutisointi on tosin jatkunut jo vuosia. HS:n toimittaja Saska Saarikoski kirjoitti jo 2016 Twitterissä Yhdysvaltain presidentinvaalin alla, kuinka Trump on Saarikosken mielestä pelle, joka saa muut ehdokkaat näyttämään täysijärkisiltä. Saarikoski arvioi tuolloin Trumpin kannatukseksi vaalissa nolla prosenttia.

Lehdistötilaisuus voi yllättää

Kesäkuun alussa HS pohti Lasten tiedekysymykset -palstalla vastausta siihen, onko Trump mahdollisesti psykopaatti.

Uusimmassa Helsingin Sanomien tempauksessa on kyse siitä, että HS on levittänyt Helsingin kantakaupungin täyteen englannin- ja venäjänkielisiä propagandajulisteita, joissa muun muassa Trumpia muistutetaan siitä, että hän on saapunut vapaan lehdistön maahan.

Näin siitä huolimatta, että lehdistö on tasan yhtä vapaa myös Trumpin kotimaassa Yhdysvalloissa.

Vai onko Trumpin ja Putinin lehdistötilaisuuteen piilotettu yllätys? HS:n toimittaja on ehkä sittenkin kutsuttu paikalle, jolloin HS:lle tarjoutuu jopa mahdollisuus kysymyksen esittämiseen. Tällöin Trump voisi halutessaan torpata HS:n yhtä näyttävästi kuin CNN-kanavan.

SUOMEN UUTISET