Yhdysvaltalaismedia Breitbart korosti Vladimir Putinin ja Donald Trumpin keskustelua rohkeana diplomaattisena tapaamisena. Se myös uutisoi laajasti Israelin pohjoisrajan tilanteesta, joista Putin ja Trump olivat yksimielisiä. Myös rebublikaanivaikuttajien krtitiikki sai runsaasti tilaa tapaamisillan (16.7.) uutisvirrassa.

Breitbartin etusivulla Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamista kuvaillaan kokouksen jälkeisenä aamuna 17.7. rohkeana tapahtumana. Uutissivusto kertoo kuitenkin kuitenkin myös laajasti Trumpiin kohdistuneesta kritiikistä, esimerkiksi CNN:n analyytikon Philip Muddin lausunnosta, jossa hän kysyi nouseeko, varjohallitus Trumpin hallintoa vastaan.

Australian pääministeri Malcolm Turnbull tyrmää kritiikin Trumpin tappiosta

Breitbart kertoo Turnbullin olevan Trumpin vahva tukija. Turnbullia haastateltiin Australian Radio Networkin lähetyksessä. Haastattelussa perättiin vastausta kysymykseen, oliko Trump peräti maanpetturi, kun hän veljeili Putinin kanssa lehdistötilaisuudessa Helsingissä. Turnbull vastasi tyhjentävästi.

– Ei tietenkään. Donald Trump on patriootti. Hän on amerikkalainen ja isänmaallinen. Hänen tehtävänsä on edustaa maataan ja hän tekee sen parhailla mahdollisilla kyvyillään. Aivan kuten minäkin.

Israelin suhteet yhteinen intressi

Breitbart Jerusalem kertoo, että Trumpin mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun kanssa on käyty keskusteluja summitin tiimoilta.

– Me molemmat puhuimme Bibin (pääministeri Netanyahu) kanssa ja Israel haluaisi tehdä tiettyjä asioita Syyrian kannssa Israelin turvallisuuden takaamiseksi, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä 16.7.

Trump jatkoi:

– Yhteistyö Israelin kanssa on hieno asia ja Israelin turvallisuus on jotain, mistä minä ja Putin olimme yhtä mieltä.

Saksan kaasuputki

Breitbart London kertoi, että Yhdysvallat ja Venäjä aikovat kilpailla maakaasulla.

– Kilpailemme kaasuputkihankkeesta, Trump sanoi ja lisäsi:

– En ole varma onko se Saksan etu, mutta se on päätös, jonka he tekivät.”

First Lady isänmaallisessa asussa

Melania Trumpin sunnuntai-illan pukeutumisesta kerrottiin syväluotaavasti Breitbartin etusivulla. Esimerkiksi lentokentän saapumiskuvissa rouva Trumpilla oli yllään Kate Brierleyn Isoude-merkkinen vaaleansininen takki. Silkkivuorisen luomuksen hinnaksi kerttottiin 4 000 dollaria. Ruskeat nahkahousut puolestaan edustivat puolestaan newyorkilaisen muotihistorian vaikuttajaa Ralph Laurenia.

Breitbartin analyysi Trumpiin kohdistuneesta vihamielisyydestä

Breitbartin erikoistoimittaja Joel B. Pollak kirjoittaa laajassa artikkelissaan Trumpiin kohdistuneesta vihamielisyydestä. Hän osoittaa kritiikkinsä suoraan arvostelijoiden leiriin.

– Trumpin vihaajat esittävät, että Trump vain mielisteli ja pönkitti Putinin asemaa. Minä sanon, että Putin ei tarvise Yhdysvaltoja tehdäkseen itsestään tärkeän. Hänellä on jo massiivinen ydinasevarustus ja lisäksi hän juuri jakoi FIFA Word Cupin voittopokaalin.

Heli-Maria Wiik