

LEHTIKUVA
Meri: Eläinsuojelulakiin saatava eläimille itseisarvo
Jyväskylän valvontaeläinlääkäri Mikko Kananen on hyvin tuohtunut uuden eläinsuojelulain esitysluonnoksesta (Iltalehti 24.1.2018). Esitysluonnoksessa korostetaan viranomaisen velvollisuutta puuttua epäkohtiin, mutta lain sanamuodot heikentävät Kanasen mukaan viranomaisen mahdollisuuksia ottaa huonosti kohdeltu eläin pois omistajaltaan.
Lakiesityksen mukaan valvontaviranomainen voisi myydä tai muutoin luovuttaa eläimen vasta, kun eläimen hyvinvoinnille aiheutetaan ”vakavaa vaaraa”. Sanavalinta heikentää eläinten asemaa ja nostaa viranomaisten puuttumiskynnystä. Puuttumiskynnystä pitäisi kuitenkin uudessa laissa madaltaa.
Eläin on irtainta omaisuutta
Kanasen mukaan ongelmallista eläinten hyvinvoinnin turvaamisessa on jo nyt se, että eläimet joudutaan palauttamaan kerta toisensa jälkeen omistajalleen, joilla ei ole kykyä tai halua hoitaa eläimiä. Syynä tähän on vahva omaisuudensuoja.
– Suomalaisessa oikeusjärjestelmässä eläin on aina ajateltu irtaimeksi omaisuudeksi esimerkiksi avioerotilanteessa. Esineeksi jota voi käsitellä kuin mopoa, autoa, vanhaa nojatuolia tai astiastoa, puuskahtaa Meri.
– Siinä vaan on se ero, että eläin ei pärjää ilman ihmisen jatkuvaa huolenpitoa ja se on täysin riippuvainen ihmisen hoidosta. Se ei voi odotella autotallissa varastoituna kunnes ihmiset saavat riitansa ratkaistua tai sitä, että omistaja voisi jättää sen hoitamatta ja vedota perustuslakiin ja omaisuudensuojaan.
Eläimet ovat täysin ihmisen armoilla
Meren mukaan eläimillä on tunteet ja ne kärsivät kipua ja ovat täysin ihmisen armoilla. Hän haluaakin, että eläinsuojelulain tulee vastata tätä käsitystä.
– Tulen kysymään hallitukselta kirjallisesti, varmistetaanko uudessa laissa eläinten hyvinvointi lisäämällä sinne eläimen itseisarvo sekä muita säädöksiä turvaamaan eläintä tältä kylmältä omistajuuteen perustuvalta käsitykseltä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maahanmuutto lisää rituaaliteurastuksia – Meri: ”Uskonnon varjolla ei saa aiheuttaa eläimille tarpeetonta kipua”

Ronkainen: ”Uskonnonvapauden varjolla ei voida hyväksyä eläinrääkkäystä”

Uusi eläintensuojelulaki etenee – ”eläimen ei pitäisi ole pelkkä esine”

Tavio: Eläin tainnutettava ennen halal-teurastusta – ”Suomeen ei tarvita lisää eläinrääkkäämisen kulttuuria”

Epäonni kohtasi koiraa – keltainen vaalijuliste oli tiessään

PS: Eläinsuojelulain uudistuksessa pitäisi näkyä enemmän kunnianhimoa

Elomaa: Poliisille lisää panoksia eläinsuojelututkintaan

Leena Meri: Eläimeen sekaantuminen kiellettävä lailla – lakialoite kansanedustajien allekirjoitettavaksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää