Perussuomalaisten kansanedustajien joukkoon nousee hyvinkääläinen Leena Meri, sillä Pirkko Ruohonen-Lerner siirtyy europarlamenttiin. Paikka Euroopan parlamentissa vapautui, kun perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho valittiin kansanedustajaksi Helsingin vaalipiiristä.

– Minulla on hyvät fiilikset. Olihan se jännittävää ja aika pitkä aika odottaa millaisen ratkaisun Pirkko tekee, Meri kertoo tunnelmistaan.

Eduskuntavaaleissa Meri keräsi Uudenmaan vaalipiiristä 2 493 ääntä. Hän jäi varasijalle 70 äänen erolla perussuomalaisten Veera Ruohoon. Meri (47) on varatuomari ja hän on toiminut Hyvinkään kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana vuodesta 2013 alkaen.

Maistraatin holhoustoimen lakimiehenä Meri on tehnyt useita vuosia työtä vanhusten, lasten ja terveydeltään vajaakykyisten etujen ajamisessa.

– Olen voinut auttaa ihmisiä, jotka eivät pysty enää puolustamaan itseään. Näiden ihmisten arki on tullut tutuksi ja sydäntäni lähellä onkin toimia heidän oikeuksien turvaamiseksi, Meri sanoo.

Tuomioistuinten ruuhkiin helpotusta

Eduskunnassa Meri haluaa vaikuttaa oikeuslaitoksen työruuhkiin. Myös rikosoikeudelliset rangaistukset kaipaavat hänen mielestään tarkastelua.

– Rikosoikeudellisen rangaistusasteikon voisi käydä läpi. Nyt se ei vastaa kansan oikeustajua tietyissä rikoksissa kuten seksuaalirikoksissa. En usko sellaiseen julkisuudessa esitettyyn järjestelmään, jossa ihmisiä määrättäisiin pelkästään hoitoon ilman rangaistuksia, Meri luonnehtii.

Meri kannattaa tuomareiden toivomaa tuomarivirastoa, joka olisi samankaltainen ohjaava virasto kuin syyttäjillä

– Tuomioistuinten resurssit ovat niukkenevat ja tutkimisvelvollisuus on todella laaja. Asioista edellytetään laajaa tutkintaa ja perusteluja. Satoja juttuja tulee sisälle ja yhdellä ihmisellä ei ole kuin se tietty työaika päivässä. Täytyy pohtia mitä niille jutturuuhkille voisi tehdä, koska perustelujen tasoa ei voi laskea, Meri painottaa.

Oikeuslaitos tarvitsee Meren mukaan lisää resursseja senkin vuoksi, jotta kansalaisten oikeusturva paranisi.

– Se parantaisi ihmisten oikeusturvaa, sillä tällä hetkellä jutut seisovat mahdottoman kauan. Se on ihmisille henkisesti hirvittävän raskasta, kun pitää miettiä pitkään jotain oikeusjuttua. On kohtuutonta joutua odottamaan kaksi vuotta ennen kuin käräjäoikeudessa käsiteltyä asiaa päästään puimaan hovioikeudessa. Eihän siinä asianomaiset enää muistakaan mitään koko asiasta.

Uudenlaista ajattelua

Meri kaipaa topakkaa, mutta ihmisläheistä ja ennakkoluulotonta ajattelua politiikkaan.

– Kaipaan uudenlaista ajattelua politiikkaan. Ajatuksia pitää heittää rohkeasti esille ja ilman, että niitä heti tyrmätään. Ajatuksia voidaan hioa ja jalostaa, jolloin voi syntyä jotain uutta. Aina ei voida kulkea samoja vanhoja latuja pitkin, Meri muistuttaa.

Päätöksenteossa tulee Meren mielestä ajaa yhteisiä etuja ja asiat pitää hoitaa niin, että ne viedään asiantuntevasti ja johdonmukaisesti eteenpäin ja ratkaistaan. Meri uskoo, että eduskuntatyössä häntä auttavat lakimieskoulutus ja laaja työkokemus.

– Ne antavat minulle tietoa ja taitoa ottaa asioista selvää sekä tuoda osaamiseni päätöksentekoon rohkeasti, mutta toisia kunnioittaen.

MIKA RINNE

Tagit