Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio osallistui tällä viikolla Sevillassa Espanjassa YK:n Financing for Development -kehitysrahoituskonferenssiin, jota on kutsuttu merkittävimmäksi kehitysyhteistyökokoukseksi kymmeneen vuoteen. Eri puolilta maailmaa konferenssiin saapuneet päättäjät keskustelivat kehitysavun keinojen ja rahoituksen uudistamisesta. Puhujien joukossa olivat mm. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Espanjan kuningas Felipe VI.
Ministeri Tavio toi puheenvuoroissaan esiin Suomen viestit.
– Kehittyvien maiden täytyy ottaa enemmän vastuuta omasta tulevaisuudestaan. Näiden maiden täytyy vahvistaa omaa tulopohjaansa esimerkiksi verotustaan kehittämällä. Ei ole kenenkään etu, jos kehittyvät maat ovat jatkuvasti riippuvaisia ulkopuolisesta avusta. Suomi painottaa myös yksityisten investointien edistämistä kehittyvissä maissa sekä yhteiskuntien digitalisaatiota. Suomalaisilla yrityksillä on siinä tarjottavaa. Käytämme kehitysrahoitustamme strategisesti näihin tarkoituksiin, Tavio kertoo.
Muutkin maat leikkaavat kehitysavusta
Viime aikoina kehitysapuaan ovat Suomen lisäksi leikanneet monet maat: Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska, Saksa, Alankomaat, Belgia, Sveitsi ja Ruotsi.
Suomen hallitus tekee tällä vaalikaudella ennätyssuuret, 1 305 miljoonan euron säästöt kehitysavusta. Ministeri Tavion mukaan on tärkeää hahmottaa, että julkisen sektorin kehitysapu kattaa joka tapauksessa vain osan kehittyvien maiden tarpeista ja sen vuoksi tarvitaan muitakin työkaluja. Avainasemassa on kansallisten kaupallisten intressien ja kehityspolitiikan yhdistäminen.
– Vanhanaikainen kehitysapu on tulossa tiensä päähän. Laaja kansainvälinen uudistus, jossa yksityinen sektori saadaan sopimuksilla mukaan kehitysyhteistyöhön, on vain ajan kysymys. Suomi on tässä muutoksessa kärkipäässä ja Sevillan konferenssi oli hyvä tilaisuus tämän uudistuksen edistämiseen, ministeri Tavio sanoo.