

LEHTIKUVA
Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.
Suomalainen alkutuotanto on kriisissä. Maanviljelijöitä painavat byrokratia, investointipaineet, alati muuttuvat ilmastotavoitteet ja nollille painettu tuottajahinta.
– Kun jokainen euro, jonka tuottaja saa, kuluu lannoitteisiin, polttoaineeseen, veroihin ja tarkastuksiin, ei tilalle jää muuta kuin velkaa ja väsymystä. Ei ihme, ettei tiloille enää löydy jatkajia. Kuka haluaa ottaa riskin, jossa työtä tehdään yötä päivää ilman toimeentulon turvaa? Mira Nieminen kysyy.
Hallitus keventää sääntelyä ja parantaa huoltovarmuutta
Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelma ”Vahva ja välittävä Suomi” korostaa maatalouden merkitystä suomalaisessa yhteiskunnassa. Hallitusohjelmassa on mukana useita toimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan alkutuotannon asemaa, keventämään sääntelyä, parantamaan kannattavuutta ja huoltovarmuutta.
– Ohjelmassa painotetaan myös Välitä viljelijästä -projektin vakiinnuttamista ja lomituspalvelujen säilyttämistä. Lisäksi hallitus lupaa puuttua eläintilojen, porotalouden, turkis- ja puutarha-alan sekä taimituotannon erityishaasteisiin, Nieminen kertoo ja jatkaa:
– Meillä on maailman puhtainta lihaa, tarkkaa valvontaa ja sitoutuneita tuottajia – vielä hetken. Mutta kuinka kauan tämä kestää, jos yhteiskunta ei tue niitä, jotka tuon puhtaan ruuan meille tuottavat?
Ruuantuotantoa ei saa ajaaa alas ilmastotavoitteilla
Nieminen sanoo, että ilmastotavoitteet ja ympäristöasiat ovat tärkeitä, mutta niiden varjolla ei saa ajaa alas omaa ruuantuotantoa.
– Kun sääntely menee järjen edelle ja maatalouspolitiikka perustuu enemmän pelotteluun kuin käytännön realiteetteihin, ollaan hakoteillä. Nykykehitys on vaarassa ajaa meidät tilanteeseen, jossa olemme täysin tuonnin varassa – emmekä silloin enää päätä itse, millaista ruokaa syömme tai mitä se maksaa.
Tuottajille taattava reilu osuus ruokaketjun tuotosta
Niemisen mielestä tuottajille tulisi taata reilu osuus ruokaketjun tuotosta. Lisäksi tulisi kohdistaa tukia erityisesti nuorten viljelijöiden aloitukseen, purkaa päällekkäistä byrokratiaa ja palauttaa luottamus siihen, että suomalainen ruuantuottaja on kriittinen osa kansallista turvallisuutta.
– On aika tukea alkutuottajaa aidosti ja varmistaa, että ruuantuotanto on elinkelpoista myös tulevaisuudessa. Muuten seuraava kerta, kun naudanliha loppuu, ei ole hetkellinen häiriö, vaan uusi normaali.

PS ARKISTO
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vähittäiskauppa kotimainen liha ilmastotavoitteet Maanviljelijät ruuantuotanto Hallitusohjelma Petteri Orpo Mira Nieminen Huoltovarmuus Maatalous
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Simula tylytti kyselytunnilla: Onko keskustan jäljiltä vielä paljonkin lantaa luotavana?

Ritva Elomaa kehottaa kansaa kantamaan pöytään laadukasta kotimaista ruokaa – ”Ruuantuotannon arvostuksen nostaminen on kaikkien vastuulla”

Perussuomalaisten Koskela: Ilmastopolitiikan merkittävin ongelma on hiilivuoto Kiinaan

Antikainen: Kasvisruokahörhöily menee liian pitkälle – Marttaliitto myötäilee vihervasemmistoa
Marttaliitto on tiedottanut hiljattain, että se on sitoutunut tarjoamaan omissa tilaisuuksissaan vain kasvisruokaa vuosien 2025 ja 2026 aikana. Liiton mukaan sitoumus kasvisruokaan on yksi konkreettinen teko liiton toiminnan hiilijalanjäljen ja muiden ympäristövaikutusten pienentämiseksi. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä sitoumus tarkoittaa käytännössä suomalaisen monipuolisen ruokakulttuurin ja perinteisten ruokailutottumusten syrjäyttämistä ideologisista syistä.

Hallituksen kasvupaketti on maataloudenkin tukena

Suomen on syytä kääntää ruuan tuonti ruuan vienniksi
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää