

MATTI MATIKAINEN
MTV:n puoluejohtajatentti oli löysää mainospuhetta ja kivoja lupauksia – kanava myöntää itsekin: Tentti pyöri pääministeri Marinin ympärillä
Yhdeksän puoluejohtajan tv-tentissä ei juurikaan päästy kenenkään tenttaamiseen. Sen sijaan lähetysaika kului pitkälti muutaman puoluepomon esittämiin monologeihin ja pinnalliseen mainospuheeseen.
MTV Uutiset oli saanut tiistai-iltana kerättyä studioon kaikki eduskuntapuolueiden yhdeksän puheenjohtajaa tarkoituksena keskustella tulevista aluevaaleista. Ennakkojutun perusteella MTV vihjaili, että ”puhisten” keskustellessa keskenään vilkkaasti, kansalaisille ehkä selviäisi, mistä aluevaaleissa on kyse.
Toisin kävi. Varsinaisesti puoluepomojen tenttaamiseen ei juuri päästy. Sen sijaan lähetysaika kului enimmäkseen muutaman puoluepomon esittämiin monologeihin ja aluevaaliohjelmista opeteltuun pinnalliseen mainospuheeseen.
MTV:n tentin juonsivat MTV:n politiikan toimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki ja uutisankkuri Jan Andersson. Molemmat ovat meritoituneita ja kokeneita journalisteja. Tällä kertaa he kuitenkin vain pitkälti antoivat tentin luisua läpi mainoskatkosta toiseen.
Ensimmäiseen mainoskatkoon pelkkää koronaa
Tentti alkoi yllätyksettömästi ja tylsähkösti Suomen koronatilanteen päivityksillä ja hallituksen koronastrategian pohdiskelulla, johon hupeni aika ensimmäiseen mainoskatkoon asti.
Pääministeri Sanna Marin oli mukavuusalueellaan saatuaan jälleen tilaisuuden kertoa yleispiirteisesti hallituksen koronatoimista. Marin käytti pitkästi puheaikaa kertoessaan, että hallitus on kokouksissaan viilannut koronastrategiaa ja pohtinut, miten tilanteeseen ja tulevaisuuteen pitäisi suhtautua.
Katsojille selvisi, että hallitus on saanut THL:n arvioita siitä, miten kiihtyvä omikronaalto on ehkä menossa ohi. Arvion mukaan tammi-helmikuun taitteessa tautihuippu olisi käsillä, jonka jälkeen tartuntamäärä ja sairaalahoidon kuormitus lähtee laskemaan, ehkä. Vaikka mistäpä sen vielä kukaan tietää.
Marinin mukaan hallitus on arvioimassa, että rajoituksia on syytä jatkaa ainakin helmikuun puoliväliin. Marin sai myös sanottua, että koronapassille olisi vielä käyttöä.
Korona-osuudessa kuultiin paljon itsestäänselvyyksiä ja latteuksia, kuten valtiovarainministeri Annika Saarikon huomio siitä, että taudin leviämistä ei voida estää joten rajoituksilla pyritään siihen, että kaikki suomalaiset eivät sairastuisi yhtä aikaa.
– Meidän järjestelmä ei sitä kestäisi, Saarikko sanoi.
Ihanko totta, saattoi tv-katsoja miettiä.
Marin sai ylivoimaisesti eniten puheaikaa
Kuten monissa aiemmissakin puoluejohtajatenteissä, myös tällä kertaa lähetys kääntyi lähinnä Sanna Marinin omaksi puheohjelmaksi, sillä juontajat antoivat Marinille ylivoimaisesti eniten puheaikaa – yli 12 minuuttia.
Marin sai puhua pitkäpiimäisesti ja ympäripyöreästi lempiaiheistaan koronatoimista, lainsäädännön valmistelusta, hoitotakuusta, hoitajamitoituksesta ja siitä, että hallitus tekee kaikkensa yrittääkseen parantaa ihmisten palveluita.
Muutamaan kertaan tentin juontajat ilmoittivat, että pitäisi puhua myös rahasta. Syytä onkin, sillä sote-rahoituksesta todellisuuden huomioiminen loistaa poissaolollaan.
Esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) lausunnon mukaan Marinin hallituksen hoitotakuun toteutuminen on epärealistista. VATTin mukaan hoitotakuuesityksessä ei ole esimerkiksi huomioitu pulaa terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä sekä tarvittavasta lisärahoituksesta.
Sote-menojen myös arvioidaan jatkossa paisuvan jopa miljardi euroa vuodessa, ja lisähaasteita asettaa väestön ikääntyminen. Mistä siis saadaan rahat menoihin? Marinin mukaan vastuu rahoista olisi aluevaltuustojen päättäjillä, joilla on vastuu tarjota palveluja kustannustehokkaasti. Resursseja pitäisi myös kuulemma ”ohjata perustasolle”.
Marinin hallitustoveri Li Andersson (vas) nosti esille lempiaiheensa maakuntaveron ja myös kustannustehokkuuden.
Tentin juontajat antoivat ministerinaisten enimmäkseen puhua, eikä heille esitetty kysymyksiä esimerkiksi EU-tukipaketeista, maahanmuuton kustannuksista tai kehitysavusta, joihin hupenee miljardeja vuosittain. Vaihtoehtoisesti nämä rahat olisivat myös käytettävissä suomalaisten sote-palveluihin, koska hyvinvointialueiden rahoitus tulee valtiolta.
Maikkari ei suonut keskustelua tärkeysjärjestyksestä
Tentin perusteella näyttää siltä, että MTV teki tietoisen päätöksen luovuttaa lähetysaikaa pääministeri Marinin yksinpuhelulle.
MTV myöntää myös nettiuutisessaan, että tentti lähinnä pyöri Marinin ympärillä. Niin se toki pyöri, koska tentin juontajat antoivat sen pyöriä. Toiseksi eniten lähetysaikaa sai Marinin hallituskumppani, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.
Kokoomuksen Petteri Orpo sai hänkin noin yhdeksän minuuttia puheaikaa, mutta muiden puoluejohtajien osaksi jäi pitkälti Marinin ja Saarikon monologien kuunteleminen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purralle suotiin nelisen puheenvuoroa, joista kaksi keskeytettiin nopeasti. Yhteensä puheaikaa irtosi noin viisi minuuttia.
Purra on aluevaalien alla pitänyt vahvasti esillä soten riittämätöntä rahoitusta ja menokohteiden laittamista tärkeysjärjestykseen. Tästä aiheesta maikkarin tenttaajat eivät kuitenkaan juuri halunneet avata keskustelua.
Liike NYTin Harry Harkimon osa ei ollut paljon parempi, sillä hänenkin puheaikansa jäi viiden minuutin kieppeille. Myös Harkimo yritti puhua soten rahoitusongelmista, mutta keskustelu käännettiin asian viereen.
Some jakaa kritiikkiä maikkarille
Sosiaalisessa mediassa on kiinnitetty huomiota siihen, että puheenvuorojen jakamisen osalta tentti ei ihan mennyt niin kuin piti eikä keskeisiin kysymyksiin saatu vastauksia.
Näin se todella meni. Marin sai jauhaa samoja ulkoa opeteltuja fraasejaan puheenjohtajien siihen puuttumatta. Ei ollut tasapuolinen. Samoin Harkimolle ei annettu paljoa tilaa.
— Teuvo Asikainen (@teuvoasikainen1) January 18, 2022
Joo, tasapuolisuutta puheajoissa ei ollut. Puhetta johtivat kuitenkin kokeneet toimittajat. Missä vika? @Maikkari
— Karli Kelk 💙🤍💙🖤🤍 (@KarliKelk79) January 18, 2022
Näissä "tenteissä" ei ole tosiaan mieltä; Kukaan ei pysty keskittymään sanomaansa eikä kuulija saa tietää mistään mitään olennaista; Ainoastaan pintaa. 😕 Epäkiitollista kaikille.
— TiinaHannele (@TiinaHannelen) January 18, 2022
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- puheaika menokohteet aluevaalitentti Harry Harkimo tärkeysjärjestys Vaalivaikuttaminen Puolueeton media MTV Annika Saarikko Kritiikki Sanna Marin Petteri Orpo Li Andersson
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Demareilla taas näppinsä pelissä: Ravintolat ahdingossa koronarajoitusten vuoksi, vasemmiston hallitsema yhtiö shoppailee alan yrityksiä itselleen – ja jakaa vaalitukea

Härskiä vaalivaikuttamista: Sosiaali- ja terveysministeriö buukkasi kansalaiskampanjan tähdeksi perussuomalaisia inhoavan tubettajan

Purra kritisoi aluevaltuustoryhmien uutta puoluetukea: ”Vähäiset resurssit pitäisi kohdistaa oikein” – Saarikko kimpaantui puolustelemaan hillotolpparahaa

Pääministeri Marin hoitajapulasta: ”Tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa” – Purra: ”Jätetään taloudellisesti haitallinen maahanmuutto pois”

Jopa 72 000 koulutettua sote-ammattilaista vaihtanut alaa heikon palkan ja huonojen työolojen vuoksi – hallituksen vastaus: Haetaan osaajat ulkomailta

Vieläkö ihmettelet, miksi Saarikko ja Marin saavat runsaasti puheaikaa vaalitenteissä? – Näin paljon hallitus jakoi medialle mieluisaa tukirahaa viime vuonna
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.