Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko on kiitollinen siitä, että Raamatunlausekyniä Malesiassa jakanut ryhmä pääsi vapauteen.

– Nyt on huojentunut mieli siitä, että olemme saaneet ryhmän kotiin. Tämä on omaisille, ystäville ja seurakunnalle suuri rukousvastaus. Kiitos myös ulkoministeriön, Malesian ja Singaporen lähetystöjen työntekijöille kaikesta avusta, sillä he ovat käyttäneet tähän monia työtunteja.

– Samalla tämä prosessi on herättänyt huolta niiden noin kahdensadan suomalaisen puolesta, jotka vuosittain joutuvat hätään ulkomailla. Olen hämmentynyt siitä hitaudesta, jolla tässä Malesian tapauksessa toimittiin. Aikaa oli vain seitsemän päivää ennen kuin syyte olisi nostettu, Niikko toteaa.

Ulkoministeriön valvottava paremmin

Suurlähetystön työntekijä vierailu vankilaan onnistui useiden pyyntöjen jälkeen vasta kuudentena vankeuspäivänä. He olivat jääneet odottamaan paikallisen viranomaisen vierailukutsua.

Niikon mukaan ulkoministeriön pitäisi entistä ponnekkaammin valvoa, ettei heiltä apua pyytäneitä suomalaisia kiduteta tai kohdella muutoin väärin vankiloissa, kuten Malesian tapauksessa oli käynyt.

– Tarkoittaako ulkoministerin lausunto siitä, että ”toisen valtion suvereeniin päätösvaltaan ei voi puuttua” sitä, että jos kyseisessä maassa ihmisoikeudet eivät toteudu, niin ulkoministeriö ei siitä välitä. Kuinka voidaan luottaa siihen, että muut maat kohtelisivat Suomen kansalaisia perusoikeuksien edellyttämällä tavalla, jos edes oma ulkoministeriö ei yritä siitä varmistua? Niikko kritisoi.

Niikko on hallinto- ja turvallisuusjaoston puheenjohtaja. Valtionvarainvaliokunnan alainen hallinto- ja turvallisuusjaosto vastaa muun muassa ulkoministeriön budjetista.

”Toivottavasti silmät aukeavat”

Lontoon yliopiston ylläpitämän World Prison Briefin mukaan Malesian vankiloissa on yli 55 000 vankia, joista lähemmäs 18 000 ei ole saanut oikeudenkäyntiä tai edes syytettä vuosien vankeuden jälkeen.

Yksi Malesian vainotuista vähemmistöistä ovat kristityt, joita maassa on lähes kolme miljoonaa. Etenkin pastoreita ja muita johtajia vangitaan, ja osa heistä katoaa vankilassa. Lain mukaan islamista kristinuskoon kääntyminen voi johtaa kuolemanrangaistukseen, joita myös laitetaan täytäntöön.

– Toivottavasti tämän yksittäistapauksen kautta monen silmät aukeavat. Eivät ihmisoikeudet ole mikään ”maassa maan tavalla” -asia. Eikö meidän pidä nousta sortoa vastaan yhdessä? Historia osoittaa, ettei vapaus koskaan tule ilman taisteluja, Niikko sanoo.

SUOMEN UUTISET