Neljä suomalaista on pidätetty Malesiassa kristillisen materiaalin jakamisen vuoksi.

Malesialaisen Malay Mail -uutislehden mukaan kristillistä lähetystyötä tekevän suomalaisryhmän jäsenistä oli raportoitu poliisille kolme kertaa ennen pidätystä. Ryhmän väitetään rikkoneen Malesian rikoslain kohtaa 298a, joka kieltää muun muassa uskonnollisen harmonian rikkomisen. Jos suomalaiset tuomitaan, voi rangaistusseuraumus olla kahdesta viiteen vuotta vankeutta.

Yksi pidätetyistä on Kansanedustaja Mika Niikon (ps.) vaalipäällikkö, Joosua Mission toiminnanjohtaja Timo Valtonen. Myös Valtosen vaimo on pidätetty.

– Voitteko kuvitella, että yhden kynän ojentaminen voi johtaa 5 vuoden vankeuteen? Ei tällainen ole nykyaikana millään tavalla hyväksyttävää, Niikko kysyy Facebookissa.

– Islam ei suvaitse muita uskontoja ja vain siksi Timo Valtonen ryhmineen on pidätetty, Niikko kommentoi.

Suomalaiset olivat jakaneet kristillisiä tekstejä sisältäviä vihkoja ja kyniä. Niikon mukaan ongelma alkoi siitä, että paikallinen lehti nosti asian julkisuuteen.

– Malesiassa pitäisi olla uskonnonvapaus. Tosin tämä ei taida pitää paikkansa missään muslimimaassa, Niikko jatkaa. Hän on ollut asiasta yhteydessä ulkoministeriöön ja suurlähetystöön.

Suomalaisryhmä pidätettiin turistien suosimalla Langkawin saarella. Channel News Asian mukaan paikalliset kiinalais- ja intialaisvähemmistöt ovat pitkään kritisoineet alueella voimistuvaa islamisaatiota.

New York Timesin mukaan muslimien käännyttäminen on laitonta, mutta muslimit saavat itse laillisesti käännyttää muiden ryhmien jäseniä.

Malesian väestöstä 61 prosenttia on muslimeja, 20 prosenttia buddalaisia, 9 prosenttia kristittyjä ja kuusi prosenttia hinduja. Suomen ulkoministeriö kuitenkin painottaa Malesian olevan islamilainen maa.

”Noudata paikallisia lakeja. Jos rikot niitä, olet paikallisen rangaistuskäytännön alainen. Paikallista islamilaista kulttuuria ja tapoja on syytä kunnioittaa erityisesti Kelantanin ja Kedahin osavaltioissa ja silloin kun vierailet uskonnollisissa paikoissa”, ulkoministeriö ohjeistaa.

Pidätyksestä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

SUOMEN UUTISET