

LEHTIKUVA
Niikko: Venäjän demokratiakehitystä tuetaan parhaiten hyvällä diplomatialla – ”Suomi osoittanut siinä osaamistaan jo vuosikausia”
Ylen A-studiossa keskusteltiin eilen Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin tapauksesta ja miten Suomi ja muu maailma voivat tilanteeseen vaikuttaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko arvioi, että vaikka Suomi onkin mukana Venäjään kohdistuvissa EU-sanktioissa, Venäjän toiminta tuskin muuttuu. – Jos Venäjällä halutaan muuttaa poliittista toimintakulttuuria, muutos on tapahduttava Venäjän sisällä.
Myrkytyskuolemalta täpärästi pelastunut Venäjän oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi palasi äskettäin Venäjälle ja joutui heti pidätetyksi.
Pääministeri Sanna Marin oli eilen ensimmäisenä Suomen valtiojohdosta esittämässä Navalnyin vapauttamista välittömästi, minkä jälkeen tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti saman kannan.
Eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Mika Niikko huomautti maanantaina Ylen A-studiossa, että ”marssijärjestys” olisi voinut olla toinen.
– Olisin odottanut lausuntoa ensin presidentti Niinistöltä, joka johtaa ulkopolitiikkaa, vaikkakin yhdessä valtioneuvoston kanssa. Niinistön olisi mielestäni kuulunut esittää ensin linjaus, jonka hän toki sitten myös hyvin teki. Kannanotto oli pääpiirteittäin linjassa kaikkien kansanedustajien ja ministerien näkemysten kanssa, Niikko sanoi.
Poliittinen kielenkäyttö Venäjästä on muuttunut
A-Studiossa vieraina olivat myös Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jussi Lassila ja europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr).
Hautalan mukaan Suomen poliittinen puhe Venäjästä on muuttunut jyrkästi toisenlaiseksi vuoden 2014 jälkeen, jolloin Venäjä valloitti Krimin.
– Silmiltä putosivat suomut ja lakattiin ajattelemasta, että demokratia etenee Venäjällä ja että ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Näin ei kuitenkaan ole lähiaikoina tapahtumassa, Hautala sanoi.
Niikko vahvisti, että Euroopan unionissa poliittinen kielenkäyttö Venäjästä on muuttunut, ja myös Suomen osalta puheet ovat nykyään samanlaisia muiden EU-jäsenvaltioiden kanssa.
Lassila totesi, että Navalnyin tapaus kertoo samalla, miltä Venäjän sisäpolitiikka ja poliittinen prosessi näyttäytyvät.
– Tässä mielessä on ilahduttavaa, että Suomi ensimmäisten joukossa on selkeästi tuominnut tällaisen kehityksen, Lassila sanoi.
Venäjän oppositiolle lännen tuki on tärkeää
Navalnyita tukevia lausuntoja on äskettäin kuultu ympäri maailmaa. Niikko huomautti, että kaikesta huolimatta Venäjä haluaisi pitää Navalnyin tapauksen osana omaa sisäpolitiikkaansa.
– Venäjän voimapolitiikan osoitus oli se, että Navalnyi pidätettiin heti, ja todennäköisesti hän myös saa vankeustuomion. Siinä mielessä kansainvälisten vaatimusten vaikutus on jäämässä ohueksi, koska Putin toimii niin kuin on toiminut ennenkin, Niikko sanoi.
Hän arvioi, että vaikka Suomi on mukana seuraavissa Venäjään kohdistuvissa, yhteisissä EU-sanktioissa, henkilöpakotteiden tasolle jäävät toimet tuskin muuttavat Venäjän toimintatapaa.
– Jos Venäjällä halutaan muuttaa poliittista toimintakulttuuria, muutos on tapahduttava Venäjän sisällä. Toki oppositiolle läntisten demokratioiden viesti on tärkeä, eli että länsi on tukena tässä asiassa. Me emme hyväksy kehitystä, jossa vapaassa demokratiassa ihmisiä vangitaan tai jopa yritetään tappaa mielipiteensä vuoksi.
Hautalan mukaan voimakkaat reaktiot eri puolilta Navalnyin tapaukseen ohjaavat kiinnostuksen seuraaviin duuman vaaleihin ja Venäjän seuraaviin presidentinvaaleihin 2024.
– Varmasti kuitenkin Kreml ja Venäjän turvallisuuskoneisto jyräävät jatkossakin omaa käsikirjoitustaan eteenpäin. Navalnyi saattaa jatkossa olla välillä vapaa ja välillä pidätettynä. Näin saadaan näytösluonteisia varoituksia Venäjän kansalaisille.
– Vladimir Putin varmasti miettii jo myös vuoden 2024 vaaleja, joten nyt on syytä valpastua seuraamaan, mitä kaikkea tullaan näkemään enne tärkeitä vaaleja.
Demokratiaa esitettävä positiivisesta näkökulmasta
Lassilan mukaan Navalnyin pidätyksellä voi olla lamaannuttava vaikutus Venäjän oppositiolle, jonka toimintamahdollisuudet ovat muutenkin heikot. Navalnyi on kuitenkin kehottanut kannattajiaan lähtemään kaduille osoittamaan mieltään.
– Navalnyi on erittäin tärkeä henkilö oppositiolle, joka on osoittanut kykynsä luoda poliittinen viesti, joka on aika erilainen aikaisempaan nähden. Toisaalta Venäjän demokratiakehityksen mahdollisuuksien kannalta olisi toivottavaa että puolueet vahvistuisivat, eikä oppositio olisi niin riippuvainen yhdestä henkilöstä, Lassila sanoi.
Niikon mukaan länsimaat, kuten Suomi voivat parhaiten tukea Venäjän demokratiakehitystä pitämällä hyvät diplomaattisuhteet Venäjään.
– Suomi on siinä osoittanut osaamistaan jo vuosikausia. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa toimimme myös siten, että tapaamme vuosittain vastinvaliokuntaa, käymme vuoropuhelua, luomme suhteita ja pyrimme tuomaan positiivista näkökulmaa demokratiakehitykseen. Tällaista diplomatiaa tarvitaan vielä enemmänkin EU:n tasolla.
Artikkeliin liittyvät aiheet
- marssijärjestys Aleksei Navalnyi Diplomatia Vladimir Putin Sanna Marin Sauli Niinistö Demokratia Krim Suomi Venäjä Mika Niikko Heidi Hautala ulkoasiainvaliokunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Elokapinan perustaja yllyttää länsimaiden teinejä kapinaan Venäjän valtion TV-kanavalla: länsimaiden talous murskattava, demokratiasta luovuttava – korvattava neuvostoilla

Perussuomalaiset eivät halua Suomen ajautuvan suurvaltojen välisen kaupankäynnin pelinappulaksi: “Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ei tule muuttua arvoposeeraamiseksi”

Niikko: Ulko- ja turvallisuuspoliittisten linjaustemme tulee perustua presidentin, pääministerin ja eduskunnan yhteistyölle

Pekka Haavisto mukana vetoomuksessa, jossa esitetään EU:n tilaamien koronarokotteiden jakamista itänaapureiden kanssa

Saksan mahtipuolue CDU valitsee lauantaina uuden puheenjohtajan – valinnalla suuri merkitys Saksan tulevalle suunnalle

Putin voi kompastua Krimin tataareihin – Turkin ja Venäjän valtahaaveet törmäyskurssilla Ukrainassa
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.