KOMMENTTI | Reuters-uutistoimisto julkaisi uutisjutun Laura Huhtasaaresta ja perussuomalaisten tilanteesta puolueena. Jutussa keskusteltiin muun muassa Huhtasaaren poliittisista linjauksista, perussuomalaisten putoamisesta hallituksesta ja kannatusluvuista. Artikkelin kirjoittajat Jussi Rosendahl ja Tuomas Forsell luonnehtivat puoluetta sanalla eurosceptic. Euroskeptikko-termillä tyypillisesti luonnehditaan puolueita, jotka kritisoivat Euroopan Unionia ja vastustavat integraatiopyrkimyksiä.


Brittiläinen tabloid-sanomalehti The Daily Mail julkaisi kyseistä Reutersin artikkelia lähteenä käyttäen oman juttunsa aiheesta. Jotain kuitenkin tapahtui matkan varrella.

Daily Mailin juttu on pitkälti suora kopio Reutersin jutusta, mutta toimittaja Sara Malmin teki joitakin näkemyksensä mukaisia lisäyksiä. Perussuomalaiset muuttuivat Malmin käsittelyssä ”äärioikeistolaiseksi” sekä ”ekstremistiseksi” puolueeksi (englanniksi: far-right extremist Finns Party).

Sara Malm on twitter-virtansa perusteella vastavalmistunut ja hiljattain Daily Mailissa aloittanut toimittaja Ruotsista. Hänen twitter-viestihistoriassaan korostuu Trumpin ja Brexitin kauhistelu, #MeToo, gender-kysymykset, maahanmuutto ja pakolaiskysymykset. Malm esittelee itsensä maahanmuuttajaksi, ja ironisesti sanoo twiittaavansa usein ruotsiksi, etteivät britit huomaisi, kuinka liberaali hän on.

Malmilla on toki täysi oikeus ajatella maailmasta mitä itse haluaa, mutta perussuomalaisten kutsumista ekstremistiseksi puolueeksi harvemmin näkyy edes vihaisimmissa suomalaisissa viestimissä.

Median kuluttajien olisi hyvä muistaa, että suurin osa näkemästämme toimitustyöstä on pitkälti kopiointia muiden julkaisuista. Juttuja väritetään joskus joko kopioimalla valikoivasti tai korostamalla haluttuja kohtia. Joskus lisätään muutama oma sana, kuten nyt kävi. Tämä kaikki tapahtuu usein vahingossa, mutta valitettavasti joskus myös tarkoituksella.

Vahinkoja toki sattuu, mutta jostain syystä niitä vahinkoja sattuu pääasiallisesti vain yhteen suuntaan.

JUHANI HUOPAINEN