Artikkeli kuva

PS ARKISTO

Nyt näyttää Suomelle hyvältä: Jäänmurtajatilaukseen varatut rahat läpi Yhdysvaltain kongressissa – Rydman: Viimeistä silausta kaupoille odotellaan

05.07.2025 |08:31

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin budjettiesitys on hyväksytty kongressissa. Tilanne on myönteinen myös Suomen kannalta, koska budjettiesitykseen kuuluu rahoitus jäänmurtajien hankkimiseen. Viime aikoina Trump on eri yhteyksissä ilmaissut vahvan tukensa jäänmurtajien ostamiselle Suomesta.

Elinkeinoministerinä kaksi vuotta toiminut kansanedustaja Wille Rydman kommentoi uutista tyytyväisenä somekanavillaan.

Suomalaisten delegaatio matkasi juuri oikeaan aikaan yli Atlantin

Elinkeinoministerin pestinsä aikana Rydman paiski pitkiä päiviä Suomen yritysmaailman ja elinkeinoelämän eteen.

Näkyvimmäksi Rydmanin saavutukseksi jää Suomen, Kanadan ja USA:n välinen jäänmurtajayhteistyösopimus, joka on avaamassa Suomen meriteollisuudelle huikeita uusia mahdollisuuksia.

Rydman palaa kotisivuillaan aloittamassaan blogisarjassa mielenkiintoisimpiin tapahtumiin ja toimiin kahden ministerivuotensa aikana.

Maaliskuussa 2024 Rydman johti isoa suomalaisen meriteollisuuden yritysvaltuuskuntaa, joka teki vienninedistämismatkan Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Matkalla käynnistyivät neuvottelut Suomen, Kanadan ja USA:n välisestä jäänmurtajayhteistyöstä, joka huipentui siihen, kun Rydman allekirjoitti viime marraskuussa Suomen puolesta ICE Pact -yhteistyöasiakirjan Washingtonissa.

Vienninedistämismatkalla keväällä 2024 mukana oli jopa 20 yritystä. Rydman kirjoittaa, että suomalaisten delegaatio oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

– Yhdysvalloissa kohistiin noihin aikoihin kovasti siitä, miten paljon tietoturvallisuudeltaan epäilyttävää kiinalaista teknologiaa nostokurjista lähtien amerikkalaisissa satamissa käytettiin. Suomalaisyritysten tarjoamille korvaaville ratkaisuille oli kysyntää. Kaikkein kiinnostavimmat keskustelut käytiin silti jäänmurtajista.

Yhdysvaltojen jäänmurtajaosaaminen on surkastunut

Yhdysvallat heräsi jo 10–15 vuotta sitten siihen tosiasiaan, ettei sillä ole riittävästi arktista merikalustoa. Venäjälläkin on yli neljäkymmentä jäänmurtajaa.

– Vaikka Yhdysvalloissa on herätty ongelmaan jo aikaa sitten, käytännössä sille ei ole kyetty tekemään mitään. Yhdysvaltain oma jäänmurto-osaaminen on surkastunut olemattomiin, ja maan meriteollisuuden kustannuskilpailukyky on surkea, Rydman kirjoittaa.

Taustalla on vanha lainsäädäntö, niin kutsuttu Jones Act, joka kieltää rannikkovartioston alusten tai niiden osien ostamisen ulkomailta.

Edes Jones Act ei olisi ongelma, jos poliittista tahtoa olisi tarpeeksi, Rydman kirjoittaa.

– Aina vuoteen 2024 asti kysymys oli kuitenkin ollut Yhdysvalloissa sisäpoliittisesti liian vaikea, jotta asiaa olisi saatu vietyä eteenpäin.

– Vienninedistämismatkallamme maaliskuussa 2024 jää saatiin kuitenkin murrettua kirjaimellisesti. Suuntasimme kohti Valkoista taloa ja tapasimme Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustajia. Näille näytti valkenevan se, että vain Suomi voi tarjota sitä, mitä Yhdysvallat jäänmurtajien osalta tarvitsee. Vauhtia asiaan pani se, kun Washingtonissa tajuttiin, että niin ikään hyvin protektionistinen Kanadakin oli nyt Davie-telakkayhtiön ja Helsingin telakan kautta tukeutumassa Suomeen jäänmurtajakalustonsa uusimisessa.

Yhteistyösopimus poikimassa meriteollisuuden tilauksia

Rydmanin valtuuskunnan vienninedistämismatkalta käynnistyi prosessi, jota käytiin niin yritys-, virkamies- kuin poliittisellakin tasolla.

– Yhdysvalloissa huomattiin, että Suomen ja Kanadan jäänmurtajayhteistyö eteni vauhdilla, ja Washington halusi mukaan. Käynnistyi Suomen, Yhdysvaltain ja Kanadan välisen ICE Pact -jäänmurtajayhteistyön valmistelu. Sitä työstettiin ripeästi halki kevään 2024, jotta siitä voitiin antaa poliittinen julistus valtionpäämiestasolla Nato-huippukokouksessa saman vuoden kesällä.

Jäänmurtajayhteistyö on nyt tuomassa Suomeen konkreettisia tilauksia. Ensimmäinen Suomeen suuntautunut murtajatilaus on jo todellisuutta, sillä kanadalaisyhtiö Davien omistama Helsingin telakka rakentaa ison Polar Max -luokan jäänmurtajan Kanadalle. Runko rakennetaan Suomessa ja alus viimeistellään Kanadassa.

Tilaus on satojen miljoonien eurojen arvoinen ja tuo pelkästään Helsingin telakalle yli 500 uutta työpaikkaa. Lisäksi päälle tulevat mittavat epäsuorat vaikutukset meriteollisuuden alihankkijayrityksiin.

Tämä on luonnollisestikin vasta hyvä alku, Rydman kirjoittaa.

– Pitkin vuotta on käyty hyvin intensiivisiä keskusteluita etenkin Suomen ja Yhdysvaltain välisistä jäänmurtajakaupoista. Presidentti Donald Trump on lukuisissa yhteyksissä – viimeksi kesäkuun Nato-huippukokouksessa – ilmaissut vahvan tukensa jäänmurtajien ostamiselle Suomesta.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

EU:lta Suomelle yli 90 miljoonaa liikennehankkeisiin, rahoitusta uudelle jäänmurtajalle jopa 42 miljoonaa – ministeri Lulu Ranne: ”Erinomainen lopputulos”

03.07.2025 |16:18
Suomen uutiset logo

Elinkeinoministeri Wille Rydman allekirjoitti Suomen, Yhdysvaltain ja Kanadan yhteisen jäänmurtajapöytäkirjan – asiakirja vie kolmenkeskisen yhteistyön uudelle tasolle

14.11.2024 |09:02
Suomen uutiset logo

Donald Trumpin voittokulku jatkuu – presidentti allekirjoitti kiistellyn lakipaketin USA:n itsenäisyyspäivän kunniaksi

04.07.2025 |23:19

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”

03.07.2025 |12:36
5.
Suomen uutiset logo

Seksuaalista väkivaltaa Saksassa torjuvat uimahallijulisteet saavat kritiikkiä – kuvissa ahdistelijoiksi esitetään valkoisia naisia ja miehiä

04.07.2025 |15:21
7.
Suomen uutiset logo

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle

28.06.2025 |09:10

Uusimmat

Perussuomalainen 2/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää