Espanjalla on 70 miljardin euron ongelma, Financial Times kirjoittaa. Ongelmana on saada EU:n elvytysrahat käytetyksi, sillä vastaavaa rahatulvaa ei ole maassa ennen koettu näin lyhyessä ajassa. Maan vasemmistohallitus haluaisi käyttää suurimman osan rahoista kuluvalla vaalikaudella.

Espanjan talousministeri Gonzalo García Andrés pitää tärkeänä, että EU:n elvytysrahat saadaan käytetyksi.

– Tämä on mahdollisuus koko maalle. Kun raha alkaa virrata, niin sille ei tule loppua.

Rahat jakoon pikavauhtia

Euroopan komissio on asettanut elvytysrahojen käytön takarajaksi vuoden 2026. Espanjan sosialistien ja vasemmistopopulistien muodostama hallitus haluaa käyttää rahat etupainotteisesti. Kolme neljäsosaa rahoista pitäisi käyttää kuluvalla vaalikaudella, mikä päättyy vuonna 2023.

Vallassa oleville politiikoille on aina miellyttävää jakaa rahaa vaalien alla. Maan hallitus kaavaili alustavasti käyttävänsä elvytysrahoista 27 miljardia euroa vielä tänä vuonna. Tarkempi arvio on, että Espanja saa työnnettyä vain seitsemän miljardia euroa elvytyspaketin rahoja tämän vuoden aikana.

Tämän vuoden elvytysrahojen vaikutus maan talouteen on vaimentunut. Ensimmäisten suunnitelmien mukaan elvytysrahojen piti vauhdittaa maan taloutta 2,6 prosentin kasvuosuudella. Nyt elvytysrahojen tuoma kasvu on jäämässä 0,6 prosenttiin. Se voi tuottaa pettymyksen.

Espanjan saamien rakennerahaston 60 miljardin euron potista vuosille 2014-2020 on käytetty hieman yli puolet.

Miljardeja tukiaisiin

Komissio hyväksyi Espanjan miljardiluokan yritystukiajatuksen. Espanjan hallitus tukee sähköajoneuvojen tuotantoa kolmella miljardilla eurolla.

Yritystuissa on aina riskinä ja varjopuolena kilpailua vääristävä elementti. Se johtaa helposti myös tehottomuuteen.

Espanja toki haluaa onnistua kohdentamaan elvytysrahat toimivasti. Huonosti kanavoidut miljardit johtaisivat helposti siihen, että EU:n yhteisvelasta tulee todellakin kertaluonteinen.

Espanja on toteuttanut jo kesään mennessä uudistuksia, joilla maa sai komissiolta hyväksynnän elvytysrahoilleen. Sen sijaan tärkein uudistus on edelleen toteuttamatta. Maan työmarkkinauudistus odottaa. Sen jäykkyyden vuoksi solmitut työsopimukset ovat olleet enimmäkseen määrä- ja osa-aikaisia.

Henri Alakylä