

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kohtasivat Politiikan toimittajien debatissa Helsingissä. / LEHTIKUVA
Kokoomuksen Orpolta ristiriitaisia EU-puheita, perussuomalaisilla selkeä ja kirkas linja – Purra: Me emme halua tulonsiirtounionia eikä yhteisvastuiden lisäämistä
Suurimpien oppositiopuolueiden puheenjohtajat, perussuomalaisten Riikka Purra ja kokoomuksen Petteri Orpo, kohtasivat politiikan toimittajien yhdistyksen debatissa varhain tiistaiaamuna. Purra huomautti Orpolle, että kokoomus on EU-asioiden suhteen jakautunut puolue. – Se nähtiin kesän elpymispakettikeskusteluistakin.
Puoluejohtajilta tivattiin muun muassa EU-politiikan linjaa. Riikka Purra korosti, että perussuomalaiset ei halua syventää EU-liittovaltiokehitystä.
– Perussuomalaiset ei halua tulonsiirtounionia eivätkä perussuomalaiset halua lisätä yhteisvastuita, Purra sanoi, ja nosti viimeisimmäksi esimerkiksi EU-komission ehdotuksen niin sanotusta ilmastorahastosta.
– Kyseessä olisi sosiaalirahasto, joka olisi uusi ylikansallinen mekanismi, joka tulisi antamaan Suomen budjettivaltaa ja sosiaalipoliittista ohjausvaltaa Brysseliin. Ilmastopolitiikan varjolla on myös esitetty sitä, että halutaan ylikansallinen ote Suomen metsiin. Perussuomalaiset ei kannata tällaisia mekanismeja. Onneksi perussuomalaisten lisäksi muutama muukin puolue vastustaa tätä.
Elvytyspakettia kannattanut Orpo puolusti nyt talouskuria
Perussuomalaiset pyrki keväällä eduskunnassa estämään EU-elvytyspaketin läpimenon. Kokoomuksen eduskuntaryhmä repesi äänestyksessä kahtia. Purra huomauttikin, että kokoomus on EU-asioiden suhteen jakautunut puolue.
– Se nähtiin kesän elpymispakettikeskusteluistakin. Kokoomuksessa on paljon toimijoita, jotka vastustavat integraation syventämistä suoraan liittovaltiotasolle. Toisaalta on myös paljon niitä, jotka ovat toista mieltä, Purra sanoi.
Myös Petteri Orpon puheista oli havaittavissa ristiriitaa koskien EU-politiikkaa. Orpo sanoi ensinnäkin kokoomuksen tekevän ”hartiavoimin töitä” sen suhteen, että Suomen täysi määräysvalta ilmastopolitiikassa säilyy. Toisaalta Orpo vakuutti kokoomuksen olevan ”EU:hun myönteisesti suhtautuva puolue”.
Keväällä eduskunnassa Orpo tunnetusti äänesti Suomelle miljarditappiot tuovan EU-elvytyspaketin puolesta. Politiikan toimittajien debatissa Orpo otti yllättäen puhetasolla kantaa EU-talouskurin vahvistamisen puolesta.
– Suhtaudun yhteiseen velkaantumiseen ja yhteisvastuuseen niin, että jokaisen maan on vastattava omasta taloudestaan ja palataan no bailout-periaatteeseen. Tästä on pidettävä tästä kiinni, Orpo sanoi.
EU:sta voisi olla hyötyä, mutta ei ole
Orpon tämänaamuisten EU-talouskuripuheiden suhteen täysin eri linjoilla on esimerkiksi puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Elina Valtonen, joka esitti äskettäin, että kokoomus on jo valmis keskustelemaan uusista toimivallan siirroista EU:lle.
Valtosen mukaan yhteisten EU-varojen lisääminen ei olisi ongelma kokoomukselle.
– Hurjalta kuulostaa, Purra sanoi ja kuvasi kokoomuksen EU-federalismia ongelmalliseksi.
Orpo selitteli Valtosen EU-puheita sillä, että asioita ”kannattaa tehdä yhdessä”.
Purra huomautti, että periaatteessa EU:sta voisikin olla hyötyä, esimerkiksi maahanmuuttopolitiikassa ja rajapolitiikassa, mutta mahdollisuudet ovat jääneet käyttämättä.
– Valitettavasti Euroopan unioni ei vain toimi tällä tavalla. Se ei kykene suojaamaan ulkorajojaan eikä kykene monessa muussakaan asiassa tekemään hyödyllistä politiikkaa. Unioni ei edes noudata omia sääntöjään. Totta kai se lisää vahvaa skeptisyyttä unionia kohtaan. Purra sanoi.
Uusia tukipaketteja ja ehdotuksia tulossa
Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan viime keväisten lausumien mukaan EU-elvytyspakettiin osallistuminen on pidettävä poikkeuksellisena ja kertaluonteisena ratkaisuna, järjestely ei saa toimia ennakkotapauksena eikä Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista tai muuttamista pysyväisluonteiseksi.
Purra huomautti, että eurojäsenyyteen kuitenkin joka tapauksessa liittyy kiinteästi paitsi yhteinen rahapolitiikka myös tietynlainen yhteisvastuullisuus.
– Koska eurovaluutta ei toimi, niin yleensä EU:ssa mennään siihen suuntaan, että lisätään yhteisvastuuta ja velkapaketteja. Tämä on eurovaluuttaan ja talouspolitiikkaan liittyvä tosiasia, Purra sanoi.
Hän ennakoi, että EU:sta on hyvin todennäköisesti jollain aikavälillä tulossa uusia paketteja ja uusia elvytyspakettia vastaavia ehdotuksia.
– Toivon tietysti, että Suomen hallitus, joko tämä tai seuraava, kykenee puolustamaan Suomen etua. Puolustamisessa voi vaikka viitata valtiovarainvaliokunnan mietinnön lausumiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Elina Valtonen budjettivalta EU-elvytyspaketti liittovaltiokehitys valtiovarainvaliokunta Euroopan unioni Maahanmuuttopolitiikka Riikka Purra Petteri Orpo perussuomalaiset hallitus talous Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Näin kokoomus vedätti kannattajiaan: Salli joidenkin kansanedustajien äänestää vastaan – varmisti elvytyspaketin läpimenon eduskuntaryhmän enemmistöllä

Kokoomuksesta selitellään tukea EU-elvytyspaketille – Ranne: Ei ratkaise ongelmia – ”Olisi rehellistä myöntää, että EU ei noudata omia sääntöjään eikä talouskuria”

Halla-aho vastaa Petteri Orpon ”ehtoihin” hallitusyhteistyöstä: Maahanmuuttoa ja EU-fantsuttelua ei ole mahdollista edistää perussuomalaisten kanssa, mutta järkeviä asioita voidaan yhdessä tehdä

Purra: Seuraava yhteisvastuullinen, tulonsiirtoihin ja velkaan perustuva EU-paketti syötetään ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun teemalla – ”Suomalaisten tehtävä on maksaa”

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Suomi ottaa 4,5 miljardia takkiin – hallitus hehkuttaa ”ilmaista rahaa”

PS: Nykyinen EU-politiikka johtaa liittovaltioon – unionia kehitettävä itsenäisten valtioiden kauppaliittona

Kokoomus kepittämässä kansaa ylikunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla – Purra: Vähempikin riittäisi – ”Näillä toimilla on seurauksia veroihin ja kansalaisten kustannuksiin”

Perussuomalaiset: EU:n tulee siirtyä kohti itsenäisten kansallisvaltioiden Eurooppaa – ”Vaikuttamisen ainoan tarkoituksen tulee olla kansallisen etumme palveleminen”

Lulu Ranteen mukaan EU huijaa mediaa ja jäsenmaita itsestään keksimällään menestystarinalla: ”Estää näkemästä totuuden”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.