

LEHTIKUVA
Paavo Lipposen yhtiö takoi voittoa 156 370 € – Päivi-vaimolla vuositulot lähes 70 000 €: Nostaa yhä kansanedustajan sopeutumiseläkettä!
Eduskunnasta vuoden 2015 vaaleissa pudonnut nuorehko eläkeläinen Päivi Lipponen on noussut miehensä Paavon konsulttiyhtiön toimitusjohtajaksi.
Viime tilikaudella Paavo Lipposen omistama Cosmopoliksen liikevaihto oli jopa 324 332 euroa. Voittoa Cosmopolis teki 156 370 euroa, joten yritys on erittäin kannattava. Tämä näkyy myös Lipposen henkilökohtaisissa tuloissa. Vuonna 2015 hän sai ansiotuloa 156 855 euroa ja pääomatuloa 16 633 euroa.
Pari vuotta sitten Cosmopoliksen toimitusjohtajaksi nimitettiin Lipposen vaimo Päivi Lipponen. Hän ansaitsi vuonna 2015 yhteensä 60 751 euroa ja sai pääomatuloa 5 627 euroa.
Erosi kaupunginvaltuustosta, siirtyi yritysmaailmaan
Päivi Lipposen taloudellinen tilanne on siis 50-vuotiaana suhteellisen hyvä. Tästä huolimatta hän saa edelleen eduskunnan sopeutumiseläkettä. Eläkkeen maksamiseen ei vaikuta asema Cosmopolis Oy:n toimitusjohtajana, kuten eivät myöskään esimerkiksi hänelle maksetut pääomatulot.
Cosmopolis Oy:n tase on kunnossa. Uusimman tilinpäätöksen mukaan yhtiöllä on voitonjakokelpoisia varoja 270 270 euroa. Yhtiön hallitus esittääkin osinkojen jakamista yhteensä 21 621 euron edestä.
Myös rouva Lipponen on nykyään enimmäkseen yritysmaailman palveluksessa. Eduskunnasta pudottuaan hän pyysi eroa Helsingin kaupunginvaltuustosta. Liike-elämässä saavutetusta menestyksestä ja suurista tuloista huolimatta Päivi Lipponen ei kuitenkaan ole luopunut sopeutumiseläkkeestä.
Seitsemän vuotta edustajana riitti eläkkeeseen
Sopeutumiseläkkeen tarkoitus on turvata kansanedustajan toimeentulo, jos eduskunnasta putoamisen jälkeen ei löydä uutta työtä. Kyseessä on silti aivan toisenlainen etuus kuin tavan kansalaiselle maksettava ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha tai peruspäiväraha. Kaikki tulot eivät automaattisesti vaikuta sopeutumiseläkkeen määrään. Esimerkiksi pääomatuloja ei huomioida eläkkeen maksamisessa.
Sopeutumiseläkkeen saamisen ehtona on, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuoden ajan. Päivi Lipposen kohdalla ehdot täyttyvät, sillä hän ehti toimia kansanedustajana kahdeksan vuotta.
Sopeutumiseläkkeen myöntää ja maksaa Keva, joka muutenkin hoitaa valtion henkilöstön eläkkeitä. Jokaisen kansanedustajan on sopeutumiseläkettä saadakseen haettava sitä itse. Eläke on veronalaista tuloa. Eläke on enimmillään noin kaksi kolmasosaa kansanedustajan palkkion määrästä. Myös ministerinä toimiminen nostaa eläkkeen tasoa.
Nuorilla eläkeläisillä ei huolta huomisesta
Päivi Lipponen ei toki ole ainoa parhaassa työiässä oleva ex-edustaja, joka nauttii sopeutumiseläkettä. Esimerkiksi ex-ministeri Suvi Linden (kok.), joka vaikutti eduskunnassa 1995-2011 kuuluu samaan ”eläkekerhoon”. Lindenin 16 vuotta eduskunnassa takaavat hänelle hyvät eläketulot. Viime vuosina Lindenin tulot ovat olleet noin 70 000 euroa vuodessa.
Eläkkeensaajia ovat myös vuonna 2011 eduskuntauransa päättäneet Kimmo Kiljunen (sd.) sekä Tanja Karpela (kesk.). Kiljunen tekee paluuta politiikkaan. Karpela taas on viime vuosina toiminut eläintenkouluttajayrittäjänä. Kävi miten kävi, kummallakaan ei ole huolta huomisesta.
Eläke muutettiin sopeutumisrahaksi
Anteliasta sopeutumiseläkettä saavat vain ennen vuoden 2011 vaaleja eduskuntaan valitut ex-kansanedustajat. Kansanedustajien eläkelakia muutettiin vuonna 2011 siten, että ennen varsinaista vanhuuseläkeikää entisille kansanedustajille ei enää makseta sopeutumiseläkettä. Sen sijaan voi saada sopeutumisrahaa, joka on tasoltaan vaatimattomampi.
Toisin kuin sopeutumiseläkkeessä, sopeutumisrahan maksamisessa huomioidaan sen saajan ansio- ja pääomatulot. Lisäksi sopeutumisrahaa maksetaan ainoastaan 1-3 vuotta. Sopeutumiseläkettä taas voi saada jopa kymmeniä vuosia ennen varsinaista eläkeikää.
PS-edustaja esitti sopeutumiseläkkeen lakkauttamista
Kansan keskuudessa sopeutumiseläke herättää närää vuodesta toiseen. Sopeutumiseläke turvaa pienelle ja etuoikeutetulle, hyvässä työiässä olevalle kansalaisten ryhmälle periaatteessa varmat tulot hamaan tulevaisuuteen.
Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto teki viime vuonna lakialoitteen kansanedustajien sopeutumiseläkkeen lakkauttamiseksi. Lehto kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että järjestelmä vääristää kilpailua, kun ex-kansanedustajien yritystoimintaa tuetaan sopeuttamiseläkkeen muodossa.
– Kansalaiset joutuvat osallistumaan kansantaloutemme säästötalkoisiin monin eri tavoin, joten olisi kohtuullista ja oikeudenmukaista, että nämä erityisasemassa olevat erityiseduista nauttivat ex-kansanedustajatkin osallistuisivat omalta osaltaan myös näihin yhteisiin talkoisiin, Lehto perusteli lakialoitettaan.
ILKKA JANHUNEN
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Ex-kansanedustajilla uskomattomia hillotolppia – “Näihin on puututtava”

Perussuomalaiset vaativat indeksijäädytysten poistamista ja eläkkeiden verotuksen keventämistä palkansaajien tasolle

Perussuomalaiset haluavat hajottaa sopeutumiseläkejärjestelmän: “Ei kansanedustajuus sentään ketään invalidiksi tai muutoinkaan työkyvyttömäksi tee”

Kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat puolustavat tulevia eläkkeitään – Leena Meri: ”Paljonko se teidän ”pieni” eläke on, jolla joudutte toimeen tulemaan?”
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Maahanmuuttoministeri piipahti ongelmalähiössä – pukeutui luodinkestäviin liiveihin
Ruotsin maahanmuuttoministeri lähti niin sanotusti kentälle ja suunnisti ongelmalähiöön. Matka sujui ongelmitta poliisin kyydissä ja samalla hallituksen edustaja sai ensiarvoisen tärkeätä palautetta uuden lainsäädännön vaikutuksista virkavallan arkityöhön. Ministeri julkaisi somessa postauksen reissustaan - ja taas kerran maton alle lakaistu todellisuus pamahti kaikkien silmille.

Ruotsalainen ICA-ketju juhlistaa kansanmurhaa “joelta merelle” -taateleilla – Israelin valtio pyyhitty pois kartalta ja korvattu Palestiinalla
ICA-kauppaketjun taatelilaatikoissa lukee "Free Palestine". Pakkaus on kuvitettu palestiinalaislipuilla ja Kalliomoskeijan kuvalla, jonka vieressä olevan kartan tarkoitus on kuvata "joelta merelle" ulottuvaa Palestiinaa, josta Israel on pyyhitty pois.

Eduskunta hyväksyi ulkomaalaislain ja säilöönoton kiristykset – Vigelius: ’’Laittomasti maassa oleskelevien maastapoisto tehostuu ja vierastaistelijoiden paluu estetään’’
Eduskunta äänesti tänään ulkomaalaislain tiukennuksista.

Sisäministeri Rantanen: Maassa ei voi olla yhtä aikaa avoimet rajat ja korkea sosiaaliturva
Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Sisäministeri Mari Rantanen näkee, että yleisesti ilmapiiri ja suhtautuminen maahanmuuttoon on muuttunut erilaiseksi jo koko Euroopassa. - Suhtautuminen maahanmuuttoon on tullut järkiperäisemmäksi, eli nyt osataan jo katsoa paremmin myös massamaahanmuuton haitallisia vaikutuksia eri maille.

Mäkelä: Ei mitään järkeä hakea ulkomailta lisää työttömiä Suomeen – ”Työvoimapulasta on puhuttu kohta jo 20 vuotta, ja kukaan ei vielä ole sitä nähnyt”
Suomen Uutiset Show'n uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä katsoo, että pikemminkin Suomessa kannattaisi pyrkiä muuttamaan talouden rakenteita niin, että järjestelmä tukisi kasvua ja työllisyyttä.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.