

LEHTIKUVA
Paavo Lipposen yhtiö takoi voittoa 156 370 € – Päivi-vaimolla vuositulot lähes 70 000 €: Nostaa yhä kansanedustajan sopeutumiseläkettä!
Eduskunnasta vuoden 2015 vaaleissa pudonnut nuorehko eläkeläinen Päivi Lipponen on noussut miehensä Paavon konsulttiyhtiön toimitusjohtajaksi.
Viime tilikaudella Paavo Lipposen omistama Cosmopoliksen liikevaihto oli jopa 324 332 euroa. Voittoa Cosmopolis teki 156 370 euroa, joten yritys on erittäin kannattava. Tämä näkyy myös Lipposen henkilökohtaisissa tuloissa. Vuonna 2015 hän sai ansiotuloa 156 855 euroa ja pääomatuloa 16 633 euroa.
Pari vuotta sitten Cosmopoliksen toimitusjohtajaksi nimitettiin Lipposen vaimo Päivi Lipponen. Hän ansaitsi vuonna 2015 yhteensä 60 751 euroa ja sai pääomatuloa 5 627 euroa.
Erosi kaupunginvaltuustosta, siirtyi yritysmaailmaan
Päivi Lipposen taloudellinen tilanne on siis 50-vuotiaana suhteellisen hyvä. Tästä huolimatta hän saa edelleen eduskunnan sopeutumiseläkettä. Eläkkeen maksamiseen ei vaikuta asema Cosmopolis Oy:n toimitusjohtajana, kuten eivät myöskään esimerkiksi hänelle maksetut pääomatulot.
Cosmopolis Oy:n tase on kunnossa. Uusimman tilinpäätöksen mukaan yhtiöllä on voitonjakokelpoisia varoja 270 270 euroa. Yhtiön hallitus esittääkin osinkojen jakamista yhteensä 21 621 euron edestä.
Myös rouva Lipponen on nykyään enimmäkseen yritysmaailman palveluksessa. Eduskunnasta pudottuaan hän pyysi eroa Helsingin kaupunginvaltuustosta. Liike-elämässä saavutetusta menestyksestä ja suurista tuloista huolimatta Päivi Lipponen ei kuitenkaan ole luopunut sopeutumiseläkkeestä.
Seitsemän vuotta edustajana riitti eläkkeeseen
Sopeutumiseläkkeen tarkoitus on turvata kansanedustajan toimeentulo, jos eduskunnasta putoamisen jälkeen ei löydä uutta työtä. Kyseessä on silti aivan toisenlainen etuus kuin tavan kansalaiselle maksettava ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha tai peruspäiväraha. Kaikki tulot eivät automaattisesti vaikuta sopeutumiseläkkeen määrään. Esimerkiksi pääomatuloja ei huomioida eläkkeen maksamisessa.
Sopeutumiseläkkeen saamisen ehtona on, että henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuoden ajan. Päivi Lipposen kohdalla ehdot täyttyvät, sillä hän ehti toimia kansanedustajana kahdeksan vuotta.
Sopeutumiseläkkeen myöntää ja maksaa Keva, joka muutenkin hoitaa valtion henkilöstön eläkkeitä. Jokaisen kansanedustajan on sopeutumiseläkettä saadakseen haettava sitä itse. Eläke on veronalaista tuloa. Eläke on enimmillään noin kaksi kolmasosaa kansanedustajan palkkion määrästä. Myös ministerinä toimiminen nostaa eläkkeen tasoa.
Nuorilla eläkeläisillä ei huolta huomisesta
Päivi Lipponen ei toki ole ainoa parhaassa työiässä oleva ex-edustaja, joka nauttii sopeutumiseläkettä. Esimerkiksi ex-ministeri Suvi Linden (kok.), joka vaikutti eduskunnassa 1995-2011 kuuluu samaan ”eläkekerhoon”. Lindenin 16 vuotta eduskunnassa takaavat hänelle hyvät eläketulot. Viime vuosina Lindenin tulot ovat olleet noin 70 000 euroa vuodessa.
Eläkkeensaajia ovat myös vuonna 2011 eduskuntauransa päättäneet Kimmo Kiljunen (sd.) sekä Tanja Karpela (kesk.). Kiljunen tekee paluuta politiikkaan. Karpela taas on viime vuosina toiminut eläintenkouluttajayrittäjänä. Kävi miten kävi, kummallakaan ei ole huolta huomisesta.
Eläke muutettiin sopeutumisrahaksi
Anteliasta sopeutumiseläkettä saavat vain ennen vuoden 2011 vaaleja eduskuntaan valitut ex-kansanedustajat. Kansanedustajien eläkelakia muutettiin vuonna 2011 siten, että ennen varsinaista vanhuuseläkeikää entisille kansanedustajille ei enää makseta sopeutumiseläkettä. Sen sijaan voi saada sopeutumisrahaa, joka on tasoltaan vaatimattomampi.
Toisin kuin sopeutumiseläkkeessä, sopeutumisrahan maksamisessa huomioidaan sen saajan ansio- ja pääomatulot. Lisäksi sopeutumisrahaa maksetaan ainoastaan 1-3 vuotta. Sopeutumiseläkettä taas voi saada jopa kymmeniä vuosia ennen varsinaista eläkeikää.
PS-edustaja esitti sopeutumiseläkkeen lakkauttamista
Kansan keskuudessa sopeutumiseläke herättää närää vuodesta toiseen. Sopeutumiseläke turvaa pienelle ja etuoikeutetulle, hyvässä työiässä olevalle kansalaisten ryhmälle periaatteessa varmat tulot hamaan tulevaisuuteen.
Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto teki viime vuonna lakialoitteen kansanedustajien sopeutumiseläkkeen lakkauttamiseksi. Lehto kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että järjestelmä vääristää kilpailua, kun ex-kansanedustajien yritystoimintaa tuetaan sopeuttamiseläkkeen muodossa.
– Kansalaiset joutuvat osallistumaan kansantaloutemme säästötalkoisiin monin eri tavoin, joten olisi kohtuullista ja oikeudenmukaista, että nämä erityisasemassa olevat erityiseduista nauttivat ex-kansanedustajatkin osallistuisivat omalta osaltaan myös näihin yhteisiin talkoisiin, Lehto perusteli lakialoitettaan.
ILKKA JANHUNEN
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Meri: Ex-kansanedustajilla uskomattomia hillotolppia – ”Näihin on puututtava”

Perussuomalaiset vaativat indeksijäädytysten poistamista ja eläkkeiden verotuksen keventämistä palkansaajien tasolle

Perussuomalaiset haluavat hajottaa sopeutumiseläkejärjestelmän: ”Ei kansanedustajuus sentään ketään invalidiksi tai muutoinkaan työkyvyttömäksi tee”

Kokoomuksen ja keskustan kansanedustajat puolustavat tulevia eläkkeitään – Leena Meri: ”Paljonko se teidän ”pieni” eläke on, jolla joudutte toimeen tulemaan?”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.