Eduskunta keskusteli eilen kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan poistettavaksi niin sanottua kansanedustajien sopeutumiseläkettä. Sopeutumiseläkettä maksetaan ennen vuotta 2011 vähintään seitsemän vuotta kansanedustajina toimineille henkilöille.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on ilmoittanut kannattavansa sopeutumiseläkkeen poistoa yksimielisesti.

Käytetään sumeilematta väärin

Kansanedustaja Rami Lehdon mielestä sopeutumiseläke on entisten kansanedustajien kohtuuton ja avokätinen työttömyysturva sekä toimeentulon lisä, mitä eivät hallituksen leikkaukset koske.

– Sopeutumiseläkettä nostetaan, vaikka sitä ei oikeasti tarvitsisi ja sitä sumeilematta väärinkäytetään. Voinkin todeta, että sopeutumiseläke aiheuttaa laiskuutta ja johtaa ahneuteen, Lehto kuittaa.

Joillakin on pokkaa

Samoilla linjoilla on kansanedustaja Olli Immonen.

– Ihmettelen, miten joillakin entisistä kansanedustajista on ylipäänsä pokkaa käyttää sopeutumiseläkettä tällä tavoin väärin! Immonen kommentoi.

Hänen mukaansa useat sopeutumiseläkettä saavat pyrkivät käyttämään järjestelmää hyväksi ja edistämään omia henkilökohtaisia taloudellisia etujaan veronmaksajien kustannuksella.

Rapauttaa kansan luottamusta

Kansanedustaja Jari Ronkainen näkee asiassa jopa eduskunnan luotettavuutta heikentäviä tekijöitä.

– Poliitikkojen arvostus ei alun perinkään ole ollut kovin korkealla tasolla ymmärrettävistä syistä, mutta tämä rapauttaa kansan luottamusta entisestään, Ronkainen huomauttaa.

Ronkainen muistuttaa, että on esimerkkejä, joissa sopeutumiseläkettä voi nauttia jopa monta kymmentä vuotta.

– Ei kansanedustajuus sentään ketään invalidiksi tai muutoinkaan työkyvyttömäksi tee. Työhaluttomaksi ehkä, jos saa tuollaisia summia tekemättä mitään.

SUOMEN UUTISET