

LEHTIKUVA
Packalén haluaa tartunnan saaneiden liikkeet operaattoreilta THL:n tietoon
Kansanedustaja Tom Packalén haluaa viestintävälineiden sijaintitiedot teleoperaattoreilta terveysviranomaisten käyttöön. Packalénin mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tarvitsee paikkatiedot, jotta se voi selvittää väestön terveyttä vaarantavan epidemian tartuntaketjuja nykyistä tehokkaammin ja siten torjua leviämistä.
Paikkatiedoista selviää, missä henkilö on liikkunut ja missä paikoissa esimerkiksi koronavirus on saattanut levitä. Teleoperaattorit keräävät jo nyt asiakkailtaan mobiilitukiasemien perusteella määriteltyjä sijaintitietoja kaupalliseen tarkoitukseen.
– Mobiililaitteiden avulla kerättävien sijaintitietojen koostaminen ja analysointi voisi olla erittäin tehokas keino selvittää esimerkiksi koronaviruksen leviämistä sekä auttaa karanteenialueiden määrittämisessä, sanoo Tom Packalén.
– Väestön terveyttä uhkaavan vakavan epidemian uhatessa tai sen aikana viranomaisella tulisi olla oikeus saada paikkatietoja teleoperaattoreilta. Paikkatietojen käyttämiseen voitaisiin lievemmissä tapauksissa edellyttää tartunnan saaneen suostumus, mutta vakavissa tapauksissa lupaa ei tarvittaisi.
Eristystoimien oltava riittäviä
Epidemiat ja pandemiat, kuten koronavirus, leviävät yhteisöissä tartuntaketjujen välityksellä. Viruksen hallinta on mahdollista, kun epidemian alkulähteet eli niin kutsutut nollapotilaat löydetään, testejä otetaan riittävän herkästi, tartuntaketjut saadaan selville ja eristystoimet ovat riittäviä. Packalénin mielestä tämän pitäisi olla nyt kaikkien valtioiden prioriteeteissa korkealla.
– Koronavirus leviää eksponentiaalisesti, jos tartuntaketjuja ei pystytä selvittämään, kuten Italiassa tapahtui. Kaikilla mailla on opittavaa siitä, miten koronavirus pääsi leviämään pandemiaksi, Packalén sanoo.
Tartuntatautilain mukaan tartunnan saaneella on velvollisuus ilmoittaa selvittävälle lääkärille tartuntataudin leviämisen estämiseksi käsityksensä tartuntatavasta, -ajankohdasta ja -paikasta sekä niiden henkilöiden nimet, jotka ovat voineet olla tartunnan lähteenä tai saada tartunnan. Todellisuudessa ihminen harvoin muistaa edes toissapäiväisen lounaan antimet.
– Vakavan epidemian uhatessa tai sen syiden selvittämiseksi ja leviämisen estämiseksi tartunnan saaneen nykyinen ilmoitusvelvollisuus ei ole välttämättä se kaikkein tehokkain keino. Paikkatiedot on saatava käyttöön, ja dataa tehokkaasti ja uudella tavalla analysoiva tekoäly on saatava selvitys- sekä analysointityöhön mukaan, Packalén sanoo.
Tartuntaketju selvitettävä
Tietyt koneoppimisalgoritmit löytävät helposti isoista aineistojoukoista säännönmukaisuuksia, joita ihminen ei löydä. Oppiminen kehittyy sitä mukaan, kun uutta tietoa lisätään koneoppimisjärjestelmään. Paikkatietoa tai muuta tietoa hyödyntävä tekoäly voi löytää datasta yhteneväisyyksiä, jotka tilastollisesti poikkeavat yleisestä.
– Esimerkiksi jos 1 000 sairastuneesta 40 ihmistä on käynyt samassa uimahallissa tai kahvilassa, on se jo merkittävä tilastollinen poikkeama. Tartuntaketjua voitaisiin tehokkaammin selvittää juuri tilastollisesta poikkeamasta tai pohtia karanteenin tarpeellisuutta tietyillä alueilla. Kun nollapotilas on paikannettavissa, on myös tartuntaketju selvitettävissä, Packalén sanoo.
Hän on tehnyt paikkatietojen avaamisesta hallitukselle toimenpidealoitteen.
– Mahdollisuudella hyödyntää viestintälaitteiden teleoperaattoreille tuottamaa paikkatietoa on viranomaisen toimintaa ja tehokkuutta parantava vaikutus. Proaktiivisella toiminnalla voidaan parhaimmillaan pelastaa ihmishenkiä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sijaintitiedot tartuntaketju tartuntataudit epidemia teleoperaattorit koronavirus viranomaiset THL perussuomalaiset Tom Packalén
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Lääkäri: Tarvitsemme järeitä karanteenitoimia nyt tai terveydenhuoltojärjestelmä uhkaa ajautua Italian kaltaiseen kaaokseen

Juvonen: ”Nyt on se tilanne, että moni suomalainen sairastuu koronavirukseen, moni tarvitsee myös sairaalahoitoa” (video)

Korona-viruksen leviämismallinnus todistaa – ratkaisevat hetket ovat juuri nyt käsillä

Perussuomalaiset peruuttavat yleisötilaisuutensa maaliskuussa

Niikko: Koronaviruksen pysäyttäminen vaatii järeitä toimenpiteitä

Israel ottaa käyttöön kovat keinot taistelussa koronavirusta vastaan
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.