Kansanedustaja Tom Packalén haluaa viestintävälineiden sijaintitiedot teleoperaattoreilta terveysviranomaisten käyttöön. Packalénin mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tarvitsee paikkatiedot, jotta se voi selvittää väestön terveyttä vaarantavan epidemian tartuntaketjuja nykyistä tehokkaammin ja siten torjua leviämistä.

Paikkatiedoista selviää, missä henkilö on liikkunut ja missä paikoissa esimerkiksi koronavirus on saattanut levitä. Teleoperaattorit keräävät jo nyt asiakkailtaan mobiilitukiasemien perusteella määriteltyjä sijaintitietoja kaupalliseen tarkoitukseen.

– Mobiililaitteiden avulla kerättävien sijaintitietojen koostaminen ja analysointi voisi olla erittäin tehokas keino selvittää esimerkiksi koronaviruksen leviämistä sekä auttaa karanteenialueiden määrittämisessä, sanoo Tom Packalén.

– Väestön terveyttä uhkaavan vakavan epidemian uhatessa tai sen aikana viranomaisella tulisi olla oikeus saada paikkatietoja teleoperaattoreilta. Paikkatietojen käyttämiseen voitaisiin lievemmissä tapauksissa edellyttää tartunnan saaneen suostumus, mutta vakavissa tapauksissa lupaa ei tarvittaisi.

Eristystoimien oltava riittäviä

Epidemiat ja pandemiat, kuten koronavirus, leviävät yhteisöissä tartuntaketjujen välityksellä. Viruksen hallinta on mahdollista, kun epidemian alkulähteet eli niin kutsutut nollapotilaat löydetään, testejä otetaan riittävän herkästi, tartuntaketjut saadaan selville ja eristystoimet ovat riittäviä. Packalénin mielestä tämän pitäisi olla nyt kaikkien valtioiden prioriteeteissa korkealla.

– Koronavirus leviää eksponentiaalisesti, jos tartuntaketjuja ei pystytä selvittämään, kuten Italiassa tapahtui. Kaikilla mailla on opittavaa siitä, miten koronavirus pääsi leviämään pandemiaksi, Packalén sanoo.

Tartuntatautilain mukaan tartunnan saaneella on velvollisuus ilmoittaa selvittävälle lääkärille tartuntataudin leviämisen estämiseksi käsityksensä tartuntatavasta, -ajankohdasta ja -paikasta sekä niiden henkilöiden nimet, jotka ovat voineet olla tartunnan lähteenä tai saada tartunnan. Todellisuudessa ihminen harvoin muistaa edes toissapäiväisen lounaan antimet.

– Vakavan epidemian uhatessa tai sen syiden selvittämiseksi ja leviämisen estämiseksi tartunnan saaneen nykyinen ilmoitusvelvollisuus ei ole välttämättä se kaikkein tehokkain keino. Paikkatiedot on saatava käyttöön, ja dataa tehokkaasti ja uudella tavalla analysoiva tekoäly on saatava selvitys- sekä analysointityöhön mukaan, Packalén sanoo.

Tartuntaketju selvitettävä

Tietyt koneoppimisalgoritmit löytävät helposti isoista aineistojoukoista säännönmukaisuuksia, joita ihminen ei löydä. Oppiminen kehittyy sitä mukaan, kun uutta tietoa lisätään koneoppimisjärjestelmään. Paikkatietoa tai muuta tietoa hyödyntävä tekoäly voi löytää datasta yhteneväisyyksiä, jotka tilastollisesti poikkeavat yleisestä.

– Esimerkiksi jos 1 000 sairastuneesta 40 ihmistä on käynyt samassa uimahallissa tai kahvilassa, on se jo merkittävä tilastollinen poikkeama. Tartuntaketjua voitaisiin tehokkaammin selvittää juuri tilastollisesta poikkeamasta tai pohtia karanteenin tarpeellisuutta tietyillä alueilla. Kun nollapotilas on paikannettavissa, on myös tartuntaketju selvitettävissä, Packalén sanoo.

Hän on tehnyt paikkatietojen avaamisesta hallitukselle toimenpidealoitteen.

– Mahdollisuudella hyödyntää viestintälaitteiden teleoperaattoreille tuottamaa paikkatietoa on viranomaisen toimintaa ja tehokkuutta parantava vaikutus. Proaktiivisella toiminnalla voidaan parhaimmillaan pelastaa ihmishenkiä.

SUOMEN UUTISET