

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Brysselin komissaarit koettelevat jälleen kansallisvaltion kestävyyttä
Eduskunnan sivistysvaliokunta antoi lausuntonsa varhaiskasvatusta koskevaan komission ehdotukseen. Perussuomalaisten valiokuntaryhmä ja valiokunnan kuulemat asiantuntijat kritisoivat ehdotusta monelta kantilta. Varhaiskasvatus ei kuulu EU:n toimivaltaan, vaan se on Suomen oma asia. Kyseinen paperi oli kaiken lisäksi jo hyväksytty EU:ssa joulukuussa ennen kuin sivistysvaliokunta oli ehtinyt sitä käsitellä. Suomi pitkälti täyttää jo siinä esitetyt vaatimukset.
Perussuomalaisten mielestä hiljainen hivutus kansallisvaltioiden rapauttamiseksi jatkuu EU:ssa eduskuntavaalienkin alla. Esimerkiksi perussuomalaiset nostaa tällä viikolla sivistysvaliokunnassa käsitellyn asian valtioneuvoston selvityksen: komission ehdotuksen neuvoston suositukseksi varhaiskasvatusta koskevien Barcelonan tavoitteiden tarkistamisesta.
Suosituksen tavoitteena on nimellisesti kannustaa jäsenvaltioita lisäämään varhaiskasvatukseen osallistumista, jotta naiset saataisiin työmarkkinoille ja heikompiosaisten lasten kehitystä edistettäisiin. Perussuomalaisten mielestä on perheiden oma asia, miten he haluavat alle kouluikäisten lasten hoidon järjestää.
Suomessa perheet valitsevat
Ehdotuksessa suositellaan jäsenmaita tarjoamaan varhaiskasvatuspalveluita niin, että vuoteen 2030 mennessä vähintään 45 prosenttia alle kolmevuotiaista lapsista osallistuu varhaiskasvatukseen ja vähintään 96 prosenttia sitä vanhemmista alle kouluikäisistä lapsista.
– Sivistysvaliokunnan kuulemat asiantuntijat huomauttivat, että Suomessa alle kolmivuotiaiden osallistumisaste on nyt jo 35,5 prosenttia ja yli kolmivuotiaiden noin 88 prosenttia. Maassamme kaikilla lapsilla on myös laissa säädetty oikeus varhaiskasvatukseen, joten osallistumisasteeseen vaikuttavat juuri perheiden omat valinnat varhaiskasvatuspalveluiden käytöstä, sanoo sivistysvaliokunnan jäsen Sanna Antikainen.
Väsytystaistelua kansanvallan nakertamiseksi
Suomessa varhaiskasvatus on osa koulutuspolitiikkaa ja kuuluu kansallisvaltioiden toimivallan ydinalueisiin. Unionin toimivalta kyseisillä aloilla on vähäinen. Sivistysvaliokunnalle asiantuntijalausunnon antanut professori Päivi Leino-Sandberg huomautti, että EU on tosiasiassa viimeisen kymmenen vuoden aikana jatkuvasti ulottanut valtaansa kansallisen toimivallan aloille.
– Käytännössä tällaisia ”suosituksia” ja muuta ”pehmeää sääntelyä” tuupataan Brysselistä kotimaisten päättäjien painostamiseksi ihan tauotta. Tällaisia ovat erilaiset ohjeet, tekniset ja tulkinnalliset asiakirjat, päätöslauselmat ja tiedonannot. Tämä on tällaista väsytystaistelua kansanvallan nakertamiseksi, napauttaa edustaja Ari Koponen.
Suomalaisten etuja on valvottava paremmin
Koko paperi hyväksyttiin ilman Suomen eduskunnan sivistysvaliokunnan näkemystä. Suosituksen 29.11.2022 päivätty versio hyväksyttiin EU:n työllisyys-, sosiaali-, terveys- ja kuluttaja-asiain neuvostossa 8.12.2022. Asia saapui eduskuntaan niinkin myöhään kuin 30.11.2022 ja edelleen sivistysvaliokuntaan vasta 1.12.2022. Sivistysvaliokunnalla ei siis ollut edes mahdollisuutta vaikuttaa siihen valmisteluvaiheessa.
– Jos tällaisiin toimivallan ylityksiin ei Suomessa reagoida, saattaa se johtaa siihen, että Suomen kantaa ei jatkossa edes kysytä vaan ajatellaan, että pelkkä tiedoksianto riittää. Suomalaisten edunvalvontaa on tehostettava, edustaja Kaisa Juuso linjaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Päivi Leino-Sandberg edunvalvonta Ari Koponen Koulutuspolitiikka Euroopan unioni kansanvalta Varhaiskasvatus Kaisa Juuso EU-komissio Kansallisvaltio Bryssel Sivistysvaliokunta Sanna Antikainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisille näytettiin ovea Helsingin budjettineuvotteluista: Helsinki-lisän palauttaminen oli liikaa vaadittu

Perussuomalaiset: Hallitus kiristää varhaiskasvatuksen ruuvia – lisää velvollisuuksia ja uusi ilmiantokanava

Suomalaiset lapset vaarassa jäädä kielivähemmistöön monikulttuurisissa päiväkodeissa, PS:n Tavio nosti uhkakuvan esille – Kulttuuriministeri Li Anderssonilta hälläväliä-tyylinen vastaus
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.