

Lehtikuva Antti Aimo-Koivisto
Toimitus suosittelee
Perussuomalaiset esittävät: kehitysapu vapaaehtoiselle pohjalle
Perussuomalaiset esittää kehitysyhteistyöhön uutta mallia, jossa kansalaiset voisivat itse päättää, paljonko he antavat kehitysyhteistyöhön omasta pussistaan valtion antaman perusrahoituksen lisäksi. Samalla mietittäisiin uudelleen, missä kohteissa apu menisi tehokkaimmin perille. Kansanedustajat Maria Lohela (ps.) ja Juho Eerola (ps.) esittelivät uuden mallin tiistaina eduskunnassa.
Perussuomalaiset uskovat, että uusi malli voisi tuoda kehitysapuun jopa enemmän rahaa kuin nyt, jopa 0,7 prosenttia BKT:sta, kun osuus jää nyt 0,5 prosenttiin. Samaan aikaan valtio säästäisi 600 miljoonaa euroa vuodessa, minkä se voisi käyttää kipeämpiin kotimaisiin kohteisiin.
Valtio käyttää kehitysapuun nyt noin 1,1 miljardia vuodessa. Perussuomalaisten mallissa valtio sijoittaisi vain 250 miljoonaa euroa ja lopun maksaisivat yksityiset ihmiset ja yritykset. Avusta voisi saada verovähennystä 200 euroon saakka. Se maksaisi valtiolle 250 miljoonaa euroa, mikä laskisi valtion kuluja 500 miljoonaan euroon nykyisen 1,1 miljardin asemesta.
Ei järkeä vastustaa
Eerola uskoo, ettei millään taholla ole järkeä vastustaa tällaista mallia, joka antaisi mahdollisuuden jopa lisätä kehitysapua samalla, kun se säästäisi valtion varoja. Hän uskoo, että mallilla on mahdollisuuksia edetä seuraavan hallituksen aikana.
– Tämä on todellinen vaihtoehto ja iso rakenteellinen uudistus, Eerola sanoo.
Lohelan mukaan malli kehitettiin siksi, että kehitysavun jatkuminen voitaisiin turvata jatkossakin. Kehitysapu kuuluu niihin asioihin, jotka herättävät voimakkaasti tunteita puolesta ja vastaan. Siksi niistä on vaikeaa päättää, mikä nähtiin lapsilisienkin kohdalla.
– Meidänkin mielestämme ihmisiä pitää auttaa. Siksi kehitimme uuden rakenteellisen mallin, jotta kehitysapu voitaisiin turvata jatkossakin Suomen vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta, Lohela perusteli.
Perussuomalaiset luottaa
kansan hyvään tahtoon
Kuinka ihmiset sitten auttaisivat vapaaehtoisesti? Eerola kertoo, että tutkimusten mukaan 80 prosenttia kansalaisista kannattaa kehitysavun antamista. Perussuomalaiset uskoo ihmisten hyvään tahtoon.
– Minä itse antaisin apuun 250-300 euroa, minkä verran avustan nytkin erilaisten järjestöjen kautta, Eerola sanoi.
Perussuomalaiset lisäisivät myös kansalaisjärjestöjen osuutta avun jakamisessa: ne toimivat edullisella rakenteella, jolloin apu menee tehokkaasti perille asti. Lohela ei painottaisi niinkään kohdemaita, vaan suuntaisi apua nimenomaan naisten aseman parantamiseen, koska naisten pääsy koulutukseen ja työelämään parantaa ihmisten elinoloja kehitysmaissa tehokkaasti. Siksi pitää miettiä, missä naisten asemaa pitäisi parantaa erityisesti.
Eerolan ja Lohelan mukaan perussuomalaisten esittämä malli on ilmeisesti maailmassa ainutlaatuinen: mitään kansainvälistä mallia ei tähän ole käytetty.
– Mihinkään muuhun palveluihin emme tätä mallia tarjoa, Lohela sanoo.
Kehitysapua ja vaikkapa vanhustenhoitoa ei voi rinnastaa keskenään, koska kehitysapu on valtion tehtävien ulkokehällä, vanhustenhoito ei, Lohela perustelee.
Kansanedustajat tukisivat omilla rahoillaan Afrikkaa
Mihin perussuomalaiset kansanedustajat itse suuntaisivat omat tukieuronsa, jos voisivat henkilökohtaisesti asiasta päättää?
– Minä esittäisin Suomen mallin mukaisen lastenneuvolajärjestelmän rakentamista jonnekin Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan, perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Juho Eerola esittää.
– Minä taas esittäisin naisyrittäjyyden tukemista jossain samalla seudulla, esittää puolestaan Maria Lohela, joka on perussuomalaisten eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eduskunnassa kova riita ruoka-avusta ja kehitysavusta

Maria Lohela: Kehitysmaiden kansalaiset hyötymään luonnonvaroista

Soini: Kehitysapu täytyy tehdä tarpeettomaksi
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Lehtinen iloitsee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksilla venkoilu loppuu ja maasta karkottaminen nopeutuu
Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta äänin 103-53. Esityksen myötä turvapaikanhakijoiden tekemät uusintahakemukset vähentyvät merkittävästi eikä niiden avulla voi enää estää maasta poistamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä vanha laki on ollut hyvin ongelmallinen.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.