Perussuomalaisten Lapin piiri sai kaadettua kolmen kunnan alueelle kaavaillun suuren, 140 tuulivoimalan tuulipuiston rakentamisen. Hanke kaatui ensin Rovaniemellä eduskuntavaaliehdokas Kalervo Björkbackan aloitteesta, jonka jälkeen hanke romahti kuin korttitalo muidenkin kuntien alueella.

Rovaniemen, Ylitornion ja Pellon alueelle kaavaillun tuulipuiston aloite lähti Raanujärven alueella sijaitsevan suuren yhteismetsän omistajilta, jotka kilpailuttivat eri tuulivoimatoimijoilla vuokrasopimuksen yli 8 500 hehtaarin alueesta.

Kilpailutuksen voitti Smart Windpower -niminen yhtiö. Yhteismetsän omistajakuntaan kuuluu toistasataa jäsentä, joista yksikään ei itse asu Raanujärven alueella.

– Hankkeella oli suuri vastustus asukkaiden, yrittäjien ja paliskuntainyhdistyksen keskuudessa. Saimme hankkeen torpattua aloitteestani Rovaniemen kunnanhallituksen kokouksessa 11.2. äänin 7-4. Tuulipuiston kannattajiin kuului kolme kokoomuslaista ja yksi keskustan edustaja, kertoo perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas ja Rovaniemen kunnanvaltuuston ja -hallituksen jäsen Kalervo Björkbacka.

Uhka poromiesten elinkeinolle

Seuraavalla viikolla Björkbacka kiersi vaalikampanjakiertueellaan muun muassa Ylitorniolla, jossa hän kertoi ihmisille syitä, miksi perussuomalaiset vastustivat tuulipuistohanketta. Sen jälkeen Ylitornion kunta päätti yksimielisesti, ettei lähde mukaan hankkeeseen.

Näyttää todennäköiseltä, että hanke kaatuu myös Pellossa, ja tokkopa rakennuttajakaan enää on asiasta kiinnostunut.

– Aittavaaraan kaavaillun tuulipuiston alue oli niin suuri, että sen läheisyydessä on kaksikin poroerotuspaikkaa. Poromiehet kokivat, että tuulipuisto uhkasi heidän elinkeinoaan. Lisäksi sieltä olisi lähimmälle loma-asunnolle ollut matkaa vain noin 250 metriä, eikä tuulivoiman ympäristöhaitoista ole tehty luotettavaa vaikutusarviointia.

– Tutkimusta ympäristövaikutuksista eivät suorita viranomaiset, vaan rakennuttajan itse kilpailuttama yksityinen yritys, ja eivätköhän heidän sympatiansa ole tilaajan puolella, Björkbacka sanoo.

Lappiin mieluummin vesivoimaa

Hankkeen kaatumisella on suuri merkitys paitsi alueen poromiehille, yrittäjille ja asukkaille, myös Lapin Perussuomalaisille. Se osoittaa, että piirin alueella on saatu toteutettua puolueen ohjelmaa ja linjauksia sähköenergian tuotannosta.

Perussuomalaiset suosivat mieluummin vesivoimaa kuin tuulivoimaa.

– Rovaniemelle suunnitellaan parhaillaan Sierilään vesivoimalaitosta, josta on parhaillaan menossa tarveselvitys. Keskusta on kuitenkin ollut kovasti niin vesi- kuin turvevoimaakin vastaan. Esimerkiksi ministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) poisti Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavasta Kemihaaran altaat kokonaan pois, kun ne olisivat tulleet Natura2000-alueelle.

– Tällä perusteella on estetty kuntien elinvoimaisuutta, ettei voi rakentaa esimerkiksi kaivosta tai laajentaa matkailukeskusta, kun Natura-alueita ei voi vaihtaa toiseen, vaikka esimerkiksi Saksassa on siirretty kokonainen lintujärvi ruskohiilen alta pois, Björkbacka kertoo.

Tuulivoimapuistot pilaamassa maisemaa

Lapin Perussuomalaiset eivät halua tuulivoimapuistoja Lappiin maisemia pilaamaan, sillä Etelä-Euroopasta ja kauempaa tulevat matkailijat eivät tule propelleja katsomaan.

Matkailijoita kiinnostavat koskematon erämaamaisema, tunturit ja revontulet.

– Eiköhän paremmat tuulipuistoalueet ole ennemminkin rannikolla, missä tuulee koko ajan, kuin täällä sisämaassa. Rakennetaan mieluummin vesivoimaa, se on sitä parempaa voimaa, Björkbacka toteaa.

Tuulivoima ei ole kestävä ratkaisu

Perussuomalaisten Lapin piiri tukee täysin paliskuntainyhdistyksen vastustavaa mielipidettä liittyen tuulipuistojen rakentamiseen Lappiin ja on jättänyt asiasta myös oman kannanottonsa.

Niin poroelinkeinon harjoittajat kuin perussuomalaisetkin ovat yhtä mieltä siitä, että tuulivoimalat haittaavat elinkeinon harjoittamista eikä sen rakentamista siitäkään syystä pidä sallia.

– Tuulivoimalat eivät aiheuta pelkästään haittaa poroelinkeinon harjoittajille vaan myös pilaavat meille kaikille arvokasta luonnonmaisemaa, toteaa Perussuomalaisten Lapin piirin puheenjohtaja Mika Mikkonen.

Lapin Perussuomalaiset eivät pidä tuulivoimaa kestävänä ratkaisuna ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sillä se ei vastaa tehokkaasti Suomen korkeisiin energiatarpeisiin.

Veronmaksajien rahoja upotetaan tuulivoimaloihin järjettömiä summia tuulivoimatukina. Tutkimusten mukaan tuulivoimalat aiheuttavat häiriöitä myös tv-, radio- ja puhelinliikenteeseen.

MIKA MÄNNISTÖ