Suomen Tuulivoimayhdistys julkaisi nimilistan eduskuntavaaliehdokkaista, jotka ovat sitoutuneet kanavoimaan lisää rahaa tuulivoimalle seuraavalla vaalikaudella. Listan perusteella tuulivoimaa haluavat tukea erityisesti vihreiden, vasemmistoliiton, sdp:n ja keskustan eduskuntavaaliehdokkaat.

Suomen Tuulivoimayhdistys (STY) on julkaissut verkkosivullaan vaalipiireittäin listan eduskuntavaaliehdokkaista, jotka STY:n mukaan ”sitoutuvat turvaamaan puhtaamman tulevaisuuden tukemalla kotimaista uusiutuvan energian tuotantoa ja tuulivoimaa.” Mitä ilmeisimmin kysymys olisi lisätuesta nykyisten tukimiljardien lisäksi.

Ympäristöministeri Tiilikainen mukana

STY kehottaa äänestäjää keräämään listalta ”vaalitärpit vaalipiireittäin”. Suomen Uutisten nopean katsauksen perusteella listalle on päätynyt 34 vihreiden eduskuntavaaliehdokasta, 24 vasemmistoliiton ehdokasta, 17 sdp:n ehdokasta sekä neljä kokoomuksen ehdokasta.

Tuulivoiman tukemiseen on sitoutunut myös 15 keskustan ehdokasta, heidän joukossaan maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Listalla on myös 17 SDP:n ehdokasta, heidän joukossaan ex-ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja.

Tuulivoiman merkitys vähäinen

Perussuomalaiset ei kannata tuulivoiman tukemista muiden sähköntuotantomuotojen edelle, ja perussuomalaiset onkin esittänyt tuulivoimatukien leikkauksia. Tuulivoiman tukeminen on kallista, mutta sillä saatava osuus Suomen energiatuotannosta on vähäinen. Viime vuonna tuulivoimalla katettiin alle 7 prosenttia Suomen sähkönkulutuksesta.

Toukokuussa 2018 eduskunta äänesti uudesta uusiutuvan energian tuotantotuesta ja tuulivoiman kompensaatioalueista. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esitti, että esitys hylätään, mutta hallituksen esitys voitti äänestyksen.

Infraäänimittauksia ympäri Suomea

Suomen ympäristöterveys (SYTe ry) aloittaa tuulivoimaloiden infraäänimittaukset koko Suomessa. Mittauksilla on tarkoitus selvittää, kuinka kaukana tuulivoimaloista niiden säännöllinen painepulssi eli infraääni on havaittavissa.

– Väestön terveydessä on Suomessa tapahtunut viime vuosina paljon muutoksia, joiden taustalla saattaa olla voimaloista tuleva infraääni. Monissa tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että infraääni mm. häiritsee ihmisten unta. Tämä voi vaikuttaa mm. väsyneisyyden ja mielenterveyden häiriöiden lisääntymiseen. Tuulivoimaloiden tuottamia infraäänitasoja ja esiintymistä on tarkoitus mitata ympäri Suomen Rovaniemen korkeudelta Etelä-Suomeen asti, SYTe kertoo tiedotteessaan.

Perussuomalaiset on jo pitkään kritisoinut tuulivoiman aiheuttamia terveyshaittoja sekä niin sanotun takuuhinnan aiheuttamia kuluja.

SUOMEN UUTISET