
Joakim Vigelius miestenpäivänä miesvihasta: ’’Miehenä mies ei koskaan kelpaa’’
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kansainvälisenä miestenpäivänä 19. marraskuuta kantaa miesvihaan.
Kansanedustaja Miko Bergbomin mukaan PS-nuorisosuosion takana on erityisesti kaksi isoa yhteiskunnallista ilmiötä, joiden seurauksia nuoret ovat saaneet kokea omakohtaisesti: Suomessa harjoitetun maahanmuuttopolitiikan ja ilmastopolitiikan yhteiskunnalliset vaikutukset. Bergbom huomauttaa, että nuoret kohtaavat omassa elämässään täysin erilaisen todellisuuden kuin Kallion kuppilassa iltaa viettävä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja.
Viime vuosina tehtyjen useiden mielipidemittausten perusteella perussuomalaisista on tullut nuorison ykköspuolue Suomessa. Esimerkiksi viime eduskuntavaalien alla, keväällä 2023 perussuomalaiset oli suosituin puolue nuorten vaaleissa. Huomionarvoista myös on, että esimerkiksi Tiktokia käyttävistä nuorista lähes kolmannes äänestäisi perussuomalaisia, siinä missä kokoomusta äänestäisi vain joka kymmenes.
Miten perussuomalaisista on tullut – lähes vaivihkaa – nuorison ykköspuolue Suomessa, ja vieläpä niin, että perussuomalaiset on onnistunut säilyttämään tämän aseman nuorten keskuudessa? Kysymykseen vastaa ensiksi kansanedustaja Miko Bergbom. Hän puhui tänään keskiviikkona Vantaan Perussuomalaisten järjestämällä PS-foorumilla Vantaan kaupungintalolla.
Bergbom on seurannut läheltä perussuomalaisten nousua johtavaksi nuorisopuolueeksi, sillä hän on entinen perussuomalaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja.
Bergbom nostaa esille, kaksi merkittävää havaintoa jotka hän teki kiertäessään aiemmin ympäri Suomea muiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajien kanssa eri paneelitilaisuuksissa. Bergbom toteaa, että ensinnäkin perussuomalaiset erottuu edukseen muista puolueista.
– Jos näitä paneeleja olisi aikoinaan katsonut tavallinen, puoluepolitiikkaan perehtymätön nuori, niin hän ei olisi tiennyt, mikä erottaa esimerkiksi keskustanuoria kokoomusnuorista tai vihreistä nuorista. Kaikki tilaisuudet olivat käytännössä teemalla perussuomalaiset vastaan muut. Muilla puolueilla oli lähes täysin samanlainen lähestymiskulma kaikkiin keskeisiin politiikan kysymyksiin, kuten maahanmuuttoon, ilmastopolitiikkaan ja niin edelleen. Tämä on ehkä yksi tekijä. Eli perussuomalaiset on aidosti ja oikeasti ainoa vaihtoehto nuorille monissa teemoissa.
Bergbomin mukaan toinen selittävä tekijä PS-nuorisosuosiolle on se, että nuoret usein kohtaavat konkreettisesti monet yhteiskunnan ikävistä ilmiöistä, kuten esimerkiksi maahanmuuton nurjan puolen katujengien osalta.
– Nuoret kohtaavat maahanmuuton lieveilmiöt ensimmäisenä. Maahanmuuton haittoja ei kohtaa Kallion kuppilassa iltaa viettävä Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja, vaan todellisuuden kohtaa se suomalainen nuori, joka on tulossa illanvietosta ja menossa kotiin, ja yhtäkkiä häneltä ryöstetään merkkivaatteet päältä.
– Hän, nuori, on se, joka kohtaa ensimmäisenä maahanmuuton todellisuuden ja tämä on yksi selittävä tekijä perussuomalaisten suosiolle. Nuoret tietävät, mitä todellisuus on kaduilla. Ja he näkevät sen yhteiskunnallisen kehityksen, mihin Suomessa harjoitettu maahanmuuttopolitiikka on johtanut.
Bergbom arvioi, että toisaalta myös moni – etenkin maaseudulla asuva nuori – on saattanut omassa elämässään ottaa osumaa ylikunnianhimoisesta ilmastopolitiikasta, ja se on saanut ajattelemaan.
– Maaseudulla, jossa katujengit eivät ehkä ole akuutein ongelma, niin siellä maaseudun nuoret näkevät, mitä ilmastopolitiikka tarkoittaa heidän taloudelleen. Mitä tarkoittaa esimerkiksi se, kun nuoren pitäisi päästä kesätöihin, tai opiskelujen jälkeen töihin toiselle paikkakunnalle kymmenien kilometrien päähän? Nuorelle saatetaan sanoa, että hänen pitäisi ostaa sähköauto, tai muuten on ympäristörikollinen. Koita siinä sitten pienillä tuloilla – kun olet juuri saanut työpaikan – ostaa sähköautoja jotka maksavat usein vähintään 40 000 euroa. Siinä ollaan jo aika mahdottomassa tilanteessa.
Bergbomin kansanedustajakollegat Joakim Vigelius ja Onni Rostila kertovat omia näkemyksiään PS-nuorisokannatuksen syistä.
Rostila näkee, että yksinkertaisesti tämän päivän nuoret ovat medialukutaitoisempia kuin vanhemmat ikäpolvet.
– Tässä ajassa on meneillään tietynlainen median murros ja uudenlaisen median kuluttamisen trendi. Mitä tulee politiikkaan ja uutisiin, niin nuoremmat ikäpolvet osaavat itsekin jo etsiä tietoa eivätkä he luota ainoastaan niin sanotun valtamedian lusikalla syöttämään tarinaan.
Vigelius arvioi, että hiipumassa oleva, vasemmistovetoinen woke-kulttuuri näkyy myös vastareaktiona siten, että nuoriso siirtyy laajoin joukoin perussuomalaisten kannattajiksi.
Vigelius itse kutsuu wokea moderniksi riita-aatteeksi.
– Woke on väkinäistä loukkaantumista ja kaikelle herkistymistä, sellainen jatkuvan riidan hakemisen ja mukaherkistymisen aate. Se näkyy jo peruskouluissakin. Siinä on kaikki nämä intersektionaaliset feminismit, de-kolonialismit, antirasismi, black lives matter ja muut ylilyönnit.
– Woke on tullut ihmisten kasvoille viime vuosien aikana. Ensin yliopistoihin, sitten mediaan, hiljalleen yleiseen keskusteluun ja lopulta myös nuorten ja lasten elämänpiiriin. On käynyt niin, että he eivät uskalla enää kavereittensa kanssa puhua riitaisemmista asioista siksi, että joku voi loukkaantua verisesti ja yhtäkkiä pitää olla pyytelemässä anteeksi. Nähdäkseni tämä herättelee nuoria ajattelemaan omilla aivoillaan, että hei, ollaanko herkistytty vähän liikaa tässä ajassa? Pitäisikö puhua vähän rohkeammin? Pitäisikö meidän uskaltaa olla joskus eri mieltäkin jostain, eikä olla vain samanmielisiä loukkaantujia? Vigelius sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kansainvälisenä miestenpäivänä 19. marraskuuta kantaa miesvihaan.
Tampereen Perussuomalaiset on valinnut perussuomalaisten ensimmäisen kauden kansanedustaja Joakim Vigeliuksen pormestariehdokkaakseen. Vigelius kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että kokoomus on tehnyt Tampereella virheitä ja muodostanut epäpyhän allianssin SDP:n, vihreiden ja jopa vasemmistoliiton kanssa. Vigelius lupaa olla vastavoima nykyiselle kaupunkipolitiikalle.
Tuoreessa vaihtoehtobudjetissaan SDP tahtoo rajusti paisuttaa julkisia menoja. Demarit verottaisi suomalaisia yli 300 miljoonalla eurolla hallitusta enemmän, korottaisi polttoaineiden jakeluvelvoitetta, tarjoaisi laittomasti maassa oleville parempia terveyspalveluita ja edistäisi maahanmuuttoa. Talouskasvun avaimia demarien vaihtoehdosta ei ole löydettävissä.
Kansanedustaja Miko Bergbom tyrmää SDP:n ryhmäpuheenjohtaja Tytti Tuppuraisen yhteisvelka-avauksen koskien puolustusmenojen rahoittamista.
Opposition vaihtoehtobudjetit ovat kaikki julki ja tulevat keskiviikkona eduskunnan käsittelyyn.
Perussuomalainen Nuoriso pitää keskustan pyrkimyksiä esittäytyä maahanmuuttokriittisenä puolueena surkuhupaisana. Antti Kaikkosen syyskuinen “emme rikollisia, emme pummeja tänne kaipaa” -kommentti tulkittiin mediassa suunnanmuutoksena, mutta viimeaikainen venkoilu paljasti keskustan todelliset karvat.
Viikon suosituimmat
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.