Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vaalikiertueet ovat keränneet suuria kansanjoukkoja ympäri Suomea. Suomen Uutiset kyseli tunnelmia Ylöjärvellä, Nokialla, Pirkkalassa, Lempäälässä ja Tampereella.

Perussuomalaisten vahva kannatusnousu oli nähtävissä väenpaljoutena puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vaalikiertueen kaikissa tilaisuuksissa Pirkanmaalla.

Ylen tuoreimman kannatusmittauksen mukaan perussuomalaiset on jo kolmanneksi suurin puolue 15,1 prosentin kannatuksellaan. Edelliseen mielipidemittaukseen nähden perussuomalaiset on myös nostanut kannatustaan eniten kaikista puolueista, joten suunta on jyrkästi ylöspäin.

Selkeä sanoma uppoaa kansaan

Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas, ”Tampereen Trumpiksikin” kutsuttu yrittäjä Veikko Vallin arvioi, että perussuomalaisiin siirtyy nyt kannatusta kaikista puolueista.

– Selkeä sanoma uppoaa kansaan ja samalla perussuomalaiset ovat saaneet vahvaa uskottavuutta. Meillä on myös hyvä ja yhtenäinen ehdokasasettelu, mutta puheenjohtaja Halla-ahon osuutta ei voi vähätellä. Hän on hyvä johtaja, joka on saanut kansan luottamuksen puolelleen, Vallin arvioi Tampereella.

Hyvää kannatusta osattiin odottaa

Eduskuntavaaliehdokas, perussuomalaisten nuorten 2. varapuheenjohtaja Auri-Siika-aho kertoi, ettei perussuomalaisten kannatuksen kasvaminen ole tullut hänelle suurena yllätyksenä.

– Osasin odottaa tällaisia kannatuslukuja.

Perussuomalaiset on näissä vaaleissa profiloitunut vahvasti omalla, muista puolueista erottuvalla linjalla etenkin ilmastoasioissa sekä tavoitteella lopettaa Suomelle haitallinen maahanmuutto. Siika-aho sanoi, että äänestäjät ovat nyt kuunnelleet kiinnostuneina perussuomalaisesta vaihtoehdosta monissa muissakin asioissa.

Siika-ahon omia keskeisiä teemoja ovat muun muassa syrjäytyneiden nuorten tukeminen ja kansalaisten turvallisuuden lisääminen.

– Olen myös keskustellut ihmisten kanssa esimerkiksi syntyvyyteen, vanhustenhuoltoon ja yrittäjyyteen liittyvistä asioista, Siika-aho sanoi lauantaina.

Inhimillistä ilmastopolitiikkaa

Eduskuntavaaliehdokas Erika Veltheim sekä Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja, EU-vaaleissa ehdolla oleva Asseri Kinnunen arvioivat, että perussuomalaisten kannatuksen kasvaminen on seurausta puolueen selkeästä linjasta, jonka takana on puolueen koko kenttä.

– Puheenjohtajamme Jussi Halla-ahon hyvät esiintymiset ovat myös nostaneet kannatusta, Veltheim ja Kinnunen sanoivat.

Myös eduskuntavaaliehdokas Kirsi-Maarit Asplund nosti esille puheenjohtaja Halla-ahon merkityksen. Asplundin mukaan kannatuksen kasvaminen on seurausta useista eri tekijöistä.

– Perussuomalaisilla on yksinkertaisesti hyvä eduskuntavaaliohjelma, ja se puhuttelee ihmisiä. Muista puolueista poiketen tarjoamme inhimillistä ilmastopolitiikkaa, Asplund sanoi.

Äänestäjät miettivät arkielämää

Eduskuntavaaliehdokas, yrittäjä Jaana Ristimäki-Anttila sanoi huomanneensa, että äänestäjiä kiinnostavat suuresti arkiset päivittäiseen elämään liittyvät asiat, kuten teiden kunnossapito.

– Monia harmittaa esimerkiksi se, että Pirkanmaalla tiet ovat täynnä kuoppia. Olen sitä mieltä, että ensin olisi laitettava tiet kuntoon ennen kuin ryhdytään edistämään Tunnin juna -hanketta Tampereen ja Helsingin välillä, Ristimäki-Anttila sanoi.

Hänen omia teemojaan näissä vaaleissa ovat myös eläkeläisten aseman parantaminen ja maahanmuutto.

Yhteiskunta muuttunut huolestuttavasti

Oriveteläinen eduskuntavaaliehdokas Sami Kymäläinen arvioi, että perussuomalaisten kannatusnousun takana on ennen kaikkea suomalaisten huoli siitä, huolehditaanko Suomessa enää jatkossa tavallisen suomalaisen asioista.

– Itsekin olen huolestunut siitä, minkälaiseksi yhteiskuntamme on muuttunut ja se oli keskeinen syy lähteä mukaan politiikkaan, Kymäläinen sanoi.

Hänen teemojaan näissä vaaleissa ovat maahanmuutto- ja ilmastopolitiikan lisäksi lapsten ja perheiden aseman parantaminen, vanhustenhoidon tason nostaminen ja maaseudun elinvoimaisuuden turvaaminen.

SUOMEN UUTISET