

MATTI MATIKAINEN
Suomalaiset huolissaan arjen asioista ja turvallisuudesta – perussuomalaisiin siirtyy nyt kannattajia kaikista puolueista
Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon vaalikiertueet ovat keränneet suuria kansanjoukkoja ympäri Suomea. Suomen Uutiset kyseli tunnelmia Ylöjärvellä, Nokialla, Pirkkalassa, Lempäälässä ja Tampereella.
Perussuomalaisten vahva kannatusnousu oli nähtävissä väenpaljoutena puheenjohtaja Jussi Halla-ahon vaalikiertueen kaikissa tilaisuuksissa Pirkanmaalla.
Ylen tuoreimman kannatusmittauksen mukaan perussuomalaiset on jo kolmanneksi suurin puolue 15,1 prosentin kannatuksellaan. Edelliseen mielipidemittaukseen nähden perussuomalaiset on myös nostanut kannatustaan eniten kaikista puolueista, joten suunta on jyrkästi ylöspäin.
Selkeä sanoma uppoaa kansaan
Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas, ”Tampereen Trumpiksikin” kutsuttu yrittäjä Veikko Vallin arvioi, että perussuomalaisiin siirtyy nyt kannatusta kaikista puolueista.
– Selkeä sanoma uppoaa kansaan ja samalla perussuomalaiset ovat saaneet vahvaa uskottavuutta. Meillä on myös hyvä ja yhtenäinen ehdokasasettelu, mutta puheenjohtaja Halla-ahon osuutta ei voi vähätellä. Hän on hyvä johtaja, joka on saanut kansan luottamuksen puolelleen, Vallin arvioi Tampereella.
Hyvää kannatusta osattiin odottaa
Eduskuntavaaliehdokas, perussuomalaisten nuorten 2. varapuheenjohtaja Auri-Siika-aho kertoi, ettei perussuomalaisten kannatuksen kasvaminen ole tullut hänelle suurena yllätyksenä.
– Osasin odottaa tällaisia kannatuslukuja.
Perussuomalaiset on näissä vaaleissa profiloitunut vahvasti omalla, muista puolueista erottuvalla linjalla etenkin ilmastoasioissa sekä tavoitteella lopettaa Suomelle haitallinen maahanmuutto. Siika-aho sanoi, että äänestäjät ovat nyt kuunnelleet kiinnostuneina perussuomalaisesta vaihtoehdosta monissa muissakin asioissa.
Siika-ahon omia keskeisiä teemoja ovat muun muassa syrjäytyneiden nuorten tukeminen ja kansalaisten turvallisuuden lisääminen.
– Olen myös keskustellut ihmisten kanssa esimerkiksi syntyvyyteen, vanhustenhuoltoon ja yrittäjyyteen liittyvistä asioista, Siika-aho sanoi lauantaina.
Inhimillistä ilmastopolitiikkaa
Eduskuntavaaliehdokas Erika Veltheim sekä Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja, EU-vaaleissa ehdolla oleva Asseri Kinnunen arvioivat, että perussuomalaisten kannatuksen kasvaminen on seurausta puolueen selkeästä linjasta, jonka takana on puolueen koko kenttä.
– Puheenjohtajamme Jussi Halla-ahon hyvät esiintymiset ovat myös nostaneet kannatusta, Veltheim ja Kinnunen sanoivat.
Myös eduskuntavaaliehdokas Kirsi-Maarit Asplund nosti esille puheenjohtaja Halla-ahon merkityksen. Asplundin mukaan kannatuksen kasvaminen on seurausta useista eri tekijöistä.
– Perussuomalaisilla on yksinkertaisesti hyvä eduskuntavaaliohjelma, ja se puhuttelee ihmisiä. Muista puolueista poiketen tarjoamme inhimillistä ilmastopolitiikkaa, Asplund sanoi.
Äänestäjät miettivät arkielämää
Eduskuntavaaliehdokas, yrittäjä Jaana Ristimäki-Anttila sanoi huomanneensa, että äänestäjiä kiinnostavat suuresti arkiset päivittäiseen elämään liittyvät asiat, kuten teiden kunnossapito.
– Monia harmittaa esimerkiksi se, että Pirkanmaalla tiet ovat täynnä kuoppia. Olen sitä mieltä, että ensin olisi laitettava tiet kuntoon ennen kuin ryhdytään edistämään Tunnin juna -hanketta Tampereen ja Helsingin välillä, Ristimäki-Anttila sanoi.
Hänen omia teemojaan näissä vaaleissa ovat myös eläkeläisten aseman parantaminen ja maahanmuutto.
Yhteiskunta muuttunut huolestuttavasti
Oriveteläinen eduskuntavaaliehdokas Sami Kymäläinen arvioi, että perussuomalaisten kannatusnousun takana on ennen kaikkea suomalaisten huoli siitä, huolehditaanko Suomessa enää jatkossa tavallisen suomalaisen asioista.
– Itsekin olen huolestunut siitä, minkälaiseksi yhteiskuntamme on muuttunut ja se oli keskeinen syy lähteä mukaan politiikkaan, Kymäläinen sanoi.
Hänen teemojaan näissä vaaleissa ovat maahanmuutto- ja ilmastopolitiikan lisäksi lapsten ja perheiden aseman parantaminen, vanhustenhoidon tason nostaminen ja maaseudun elinvoimaisuuden turvaaminen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yhteiskunta vaalitilaisuudet Eduskuntavaaliohjelma suomalaiset Maahanmuuttopolitiikka Syrjäytyminen Maaseutu ilmastopolitiikka Turvallisuus vanhustenhoito kannatus perussuomalaiset Lapset ja nuoret eduskuntavaalit
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho hallitusspekulaatioista: ”Ei mennä mukaan hinnalla millä hyvänsä, hallitusohjelmaan on saatava tuntuvia linjauksia, jotka ovat meidän äänestäjillemme tärkeitä”

Halla-aho: Yhteiskunta pystyy huolehtimaan heikoista, vanhuksista, lapsista ja sairaista vain, jos julkisen rahan kippaaminen toissijaisiin menokohteisiin lopetetaan

Perussuomalaiset: Vetovoimatekijät ovat edelleen olemassa, vaikka epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan seuraukset on nähty

Reijonen: Vanhustenhuollon resursseja kohdistettava haja-asutusalueille ja maaseudulle
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.