– Autoveron lasku oli yksi päätavoitteistamme hallitusneuvotteluissa. Autovero laski jo tämän vuoden alussa. Lisähelpotusta on tiedossa, kun budjettiriihessä hallitus päätti laskea autoveroa edelleen 36 miljoonalla eurolla, toteaa liikennevaliokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (ps) tyytyväisenä.

Veroale on piristänyt autokauppaa. Autoalan verotuotot valtiolle ovat alen ansiosta jopa kasvaneet. Veroalen seurauksena teillämme kulkee entistä turvallisempia ja vähäpäästöisempiä autoja. Kulkijat ja ympäristö kiittävät.

Suuret veneet verolle

Samaan aikaan hallitus ottaa käyttöön veneveron. Vero kohdistuu henkilöihin, joilla on keskimääräistä parempi kyky maksaa veroja. Veneily on vapaa-ajantoimintaa, jonka turvaamiseen kuluu yhteiskunnan varoja. Se ei ole suurimmalle osalle ihmisistä välttämättömyys toisin kuin esimerkiksi auton omistaminen syrjäseudulla voi olla.

– Mielestäni suomalaisen venealan ei tarvitse olla huolissaan. Yksittäiselle veronmaksajalle rasite on sen verran pieni, että se tuskin vaikuttaa päätökseen veneen hankinnasta.

Taas lisää rahaa väylien ylläpitoon

Ensi vuonna alkaa viisi uutta liikenneinfran parannushanketta: Luumäki-Imatra -rata, valtatie 4 Oulu-Kemi, valtatie 5 Mikkeli-Juva, valtatie 12 Lahden eteläinen ohikulkutie sekä Helsingin ja Turun välisen ratayhteyden jatkosuunnittelu. Tämän lisäksi hallitus myöntää perusväylänpitoon yhteensä yli 200 miljoonaa euroa.

– Teidemme ja raiteidemme korjausvelka lyhenee aimoharppauksin. Niin kansalaisten kuin elinkeinoelämämme kannalta väylien hyvä kunto on välttämätöntä. Paljon on vielä korjattavaa, mutta eteenpäin mennään.

SUOMEN UUTISET

Tagit