Kansanedustaja Mari Rantanen kritisoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toimenpiteitä koronaviruksen selättämiseksi. Rantasen mukaan THL esittää tekosyitä, miksi virukselle altistuneita ei testata enempää.

Tänään valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi, että nyt testataan 2 500 näytettä vuorokaudessa. Mari Rantasen mukaan Suomessa ei kuitenkaan käytetä hyväksi koko testaamiskapasiteettia virustapausten löytämiseksi

– Ministeri Kiurun ja THL:n oman ilmoituksen mukaan testejä voidaan tehdä 2 500 kappaletta päivässä. Kuitenkin ilmoitettuja lukuja yhteen laskemalla testejä on tehty vain noin 1 500 päivässä. Onko hallituksen puheet testauksen lisäämisestä pelkkää ilmaa? Ja miksi edelleenkin testaukseen päästäkseen tarvitsee olla kontakti ulkomaille, kun tiedetään jo että virus leviää kotoperäisesti?

Tartuntalaki velvoittaa viranomaisia toimimaan

Hallituksen tiedostustilaisuudessa kerrottiin myös valtioneuvoston kansliaan perustettavasta operaatiokeskuksesta sekä COVID-19-seurantaryhmän laajentamisesta.

– Ainakin seurantaryhmästä puuttuu lääketieteen osaajat ja mitä ilmeisimmin Suomen linja laumaimmuniteetin hakemisesta ei ole muuttunut, vaikka se on kansainvälisesti todettu uhkapeliksi. Jos asiantuntijataho ei usko taudin tukahduttamiseen, on asiantuntijat vaihdettava sellaisiin, jotka uskovat.

– Lisäksi THL:n johtajan Mika Salmisen lausunnot eivät puolla ratkaisukeskeistä toimintaa vaan olisi syytä pohtia myös hänen vaihtamistansa COVID-19-ryhmästä, Rantanen esittää.

Rantanen muistuttaa, että tartuntatautilaki velvoittaa viranomaisia järjestelmällisesti torjumaan tartuntatauteja.

– Laki on velvoittava. Siinä puhutaan tartuntatautien torjumisesta, ei leviämisen hidastamisesta tai tautihuipun tasaamisesta. Testaa, jäljitä, eristä, hoida – se on ainoa tie ulos tästä katastrofista.

SUOMEN UUTISET