Perussuomalaisten euroryhmä on selkiintynyt täsmälliseen ”joko-tai” tai ”sekä-että”-asetelmaan, kertoivat Sampo Terho ja Jussi Halla-aho torstaina perussuomalaisten puoluetoimistolla.

– Ryhmämme tulee olemaan joko nykyinen EFD, Vapaa demokraattinen Eurooppa tai ECR, Euroopan konservatiiviset reformistit. Tai sitten perustamme oman ryhmän, kuten teimme viimeksikin. Päätämme asian vaalien jälkeen. Mutta se on varmaa, että ryhmä on EU-kriittinen, Terho kertoi.

Ihanteellisin tavoite on näiden kaikkien yhdistelmä: että EFD ja ECR yhdistäisivät voimansa. Eurovaaleissa näyttää käyvän niin, että eurokriittiset ryhmät nousevat kolmanneksi suurimmaksi joukoksi ja jos ne pystyvät yhdistämään voimansa, uusi ryhmä pääsee kääntämään Euroopan suuntaa, koska konservatiivi- ja sosialistiryhmien olisi pakko ottaa se mukaan päätöksentekoon.

Britit saatava sopuun

– Ongelmana on vain, että EFD:n ja ECR:n brittiryhmät tulevat huonosti toimeen keskenään, Terho kertoo.

EFD:n brittiryhmä on Itsenäisyyspuolue eli eroa EU:sta ajava Ukip. ECR:n brittikonservatiivit ovat eurokriitikoinakin maltillisempia ja etsivät enemmän yhteistyötä.

Onko yhteinen ryhmä siis mahdoton?

– Ei ole. Olenkin ollut neuvottelemassa yhteisen ryhmän perustamisesta, Terho sanoo.

Edellyttääkö se jonkinlaista puhdistusta ryhmien sisällä?

– Ei edellytä, kyllä sopu voidaan löytää, Terho uskoo.

Ryhmissä riittää valinnanvaraa

Ryhmillä on myös valinnanvaraa. Terho sanoo, että esimerkiksi Ranskan kohupuolue, Marine le Penin johtama Front National ei pääse eurokriittiseen ryhmään vaikka haluaisi. Halla-aho kertoo, että Kreikan Kultainen aamunkoitto tuskin pääsee edes Front Nationalin vetämään ryhmään.

– Voimme helposti nousta kolmansiksi. Tuoreiden mittausten mukaan EFD ja ECR saisivat noin 110 paikkaa, noin 20 paikkaa enemmän kuin nyt. Samaan aikaan muut ryhmät menettävät paikkoja. Vaikka kaikki puolueet eivät mahtuisi samaan ryhmään, meillä olisi noin 40 paikkaa liikkumavaraa, Terho laskee.

Veli-Pekka Leskelä