

MATTI MATIKAINEN
PS-kansanedustajat tyrmäävät puheet eduskunnan raaistumisesta: Epäkohtien esille tuominen ei ole huonoa käytöstä tai vihapuhetta
Osa eduskunnan jättävistä kansanedustajista valittaa eduskunnan muuttuneen pinnallisemmaksi ja keskustelun aggressiivisemmaksi. Perussuomalaisten kansanedustajat eivät allekirjoita väitteitä.
Perussuomalaisten kansanedustaja ja puolueen 3. varapuheenjohtaja Juho Eerola ihmettelee tämän kauden jälkeen eduskunnan jättävien kollegoiden ulostuloja.
– Olen joskus huvittanut itseäni lukemalla eduskunnan vanhoja pöytäkirjoja. Voin sanoa, että menneinä vuosikymmeninä kielenkäyttö oli paljon nykyistä raaempaa. Joskus sata vuotta sitten jopa brutaalia.
– Ihan lähivuosikymmeniltäkin muistamme esimerkiksi vaikkapa Sulo Aittoniemen tai Tony Halmeen puheita ja tekoja, joiden rinnalla nykyiset edustajat vaikuttavat aika pyhäkoululaisilta, Eerola kirjoittaa Facebookissa.
Huutoa, päälle käymistä ja salamurhia
Eerola ottaa vertailukuvaksi kaakkoisen Euroopan, jossa parlamentaarikot käyvät välillä toistensa kimppuun ihan fyysisestikin kesken täysistuntoa.
– Britanniassakin on aika häijy tyyli, kun naamat vastakkain huutavat toisilleen.
– Ja jos kansainvälistä tarkkailua jatketaan esimerkiksi Aasian, Afrikan tai latinalaisen Amerikan suuntaan, niin siellä aika ajoin opposition edustajia välillä salamurhataan, ja vastaavasti oppositio lähettää räjähtävän dronen kohti vallanpitäjää. Milloin Suomessa näin on ollut?
“On asioita, joista ei saisi puhua”
Suomessa on Eerolan mukaan oikein hyvin käyttäytyvä kansanedustajalaitos.
– Aina joku toki mokaa, mutta noin pääsääntöisesti ja keskimäärin täällä käyttäydytään hyvin. Näissä ulostuloissa on takana vain ja ainoastaan se, että on kaksi kappaletta asioita, joista ei mielellään saisi puhua, ja joita ei puhuessaan etenkään tulisi kritisoida.
– Epäkohtien esille tuominen ei ole huonoa käytöstä tai vihapuhetta, Eerola muistuttaa.
Kokoomus uhriutuu Salolaisen suulla
Oman kortensa keskusteluun tuo Ilta-Sanomille haastattelun antanut Pertti Savolainen (kok.), jonka mielestä tämän päivän politiikkojen saamaa höykytystä ei voi verratakaan 70-lukuun, jolloin hän nousi kansanedustajaksi.
– Me (kokoomuslaiset) olimme totaalisesti syrjittyjä. Kun jotkut nyt puhuvat, että ovat olleet politiikassa sylkykuppina – jotkut kepulaisetkin ovat käyttäneet sitä ilmaisua – he eivät tiedä mitään sylkykuppina olemisesta. Me olimme sekä kepun että demarien sylkykuppina täällä silloin Urho Kekkosen aikana, Salolainen sanoo IS:n haastattelussa.
Kun “arvopohjat” eivät kohtaa
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen tarttuu Savolaisen kommenttiin Facebookissa.
– Jotenkin tämä häpeällinen suomettumisen aikakausi tuo vahvasti mieleen häpeällisen nykyajan, kun “arvopohjat” eivät kohtaa ja kun kansallismielisiä ei haluta hyväksyä mukaan poliittiseen päätöksentekoprosessiin.
– Onneksi ajat muuttuvat ja vanhatkin arvopohjat murenevat. Tämän on historia osoittanut ja sen tulee osoittamaan myöskin lähitulevaisuus, Immonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Leena Meri: Hallituksen veronalennuslupaukset ovat pelkkää bluffia – kokoomus ja keskusta korottaisivat autoilun, energian ja asumisen hintaa

Meri: Kokoomuksesta on tullut ylimielinen parempien ihmisten puolue

Sipilä maireilee Suomen EU-maksujen korotukselle – Halla-aho kysyy: ”Mikä hallitusta vaivaa? Onko rahan kippaaminen ihanaa?”

Tavio: Poliisin some-kyttäämistä vähennettävä
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Vigeliukselta kovaa kritiikkiä Yleisradion johdolle: ’’Uutisista leikkaaminen on Ylen päätös, ei eduskunnan’’
Yle-työryhmässä neuvotellut ja Ylen hallintoneuvostossa työskentelevä kansanedustaja Joakim Vigelius ottaa kantaa Ylen säästöihin kohdistuneeseen kritiikkiin. Hänen mukaansa säästöjen kohdentamisesta vastaa Yle, ei eduskunta.

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.