Perjantai-iltana kokoontunut perussuomalaisten puoluehallitus ottaa kantaa vaalien alla kiihtyvään keskusteluun leikkauslistoista.

– Kokoomus, keskusta ja SDP ovat julkaisseet omat vaaliohjelmansa. Yhteinen viesti kuuluu, että valtiontaloutta on tasapainotettava leikkauksilla. Leikkauslistat ilmoitetaan kuulemma myöhemmin, vaikka puheenjohtajat Alexander Stubb, Juha Sipilä ja Antti Rinne vaativat muilta konkreettisia listoja välittömästi. Kolme suurta ovat myös ilmoittaneet, että leikkaukset tulevat koskemaan kaikkia suomalaisia ja heidän etuuksiaan.

Timo Soinin johtama puoluehallitus pyytää puolueita täsmentämään, minkä etuuksien leikkaamista muut puolueet tarkoittavat.

Putsataan ensin pöytä, sitten selvitetään valtion rooli ja vastuu

Perussuomalaiset esittävät leikkauslistojen julkaisun sijaan mallia, jossa putsataan ensin pöytä ja sovitaan sitten, mikä on valtion rooli ja vastuu kansalaisten hyvinvoinnista sekä yritysten toimintaedellytyksistä.

Puolue vastustaa veronkorotuksia ja haluaa parantaa teollisuuden toimintaedellytyksiä.

– Perussuomalaiset eivät ole lähtökohtaisesti valmiita nostamaan veroja. Päinvastoin. Kansalaisten päivittäisiä elinkustannuksia tulee alentaa leikkaamalla asumiseen ja liikkumiseen kohdistuvat energia- ja polttoaineverot kohti EU:n minimitasoa. Toimenpide kohentaisi teollisuuden kilpailukykyä ja parantaisi työntekijöiden ostovoimaa, puoluehallitus linjaa.

– Maassamme noin miljoona ihmistä, jotka elävät 1 000 euron kuukausituloilla. Perussuomalaisten esitys alentaa kansalaisten päivittäisiä elinkustannuksia ja tuo ostovoimaa myös näille, noin 1 000 euron kuukausitulolla eläville.

Perussuomalaiset haluaa kohdistaa niukat eurot budjetin rakenneuudistuksella suomalaisten hyvinvoinnin turvaamiseen – maailman parantamisen sijasta.

– Valtiontalous saadaan tasapainoon vain radikaalilla budjetin rakenneuudistuksella, ei kokoomuksen, SDP:n ja keskustan esittämillä kansalaisten kyykyttämisillä ja etuuksien leikkaamisilla.

– Säästöt on syytä aloittaa maahanmuuton kustannuksista sekä vähentää rahan syytämistä maailmalle kehitysyhteistyön varjolla. EU-nettojäsenmaksu tulee puolittaa, koska EU-äänivaltammekin puolittuu. Samalla tulee varmistaa, ettei yhtään uutta tuulivoimasyöttötariffia enää tehdä. Kaikkien muidenkin kannattamattomien energiamuotojen elättäminen veronmaksajien piikkiin on pysäytettävä. Myös euron järjenvastainen tukipiikki on laitettava kiinni.