”Tuhotkaa fasistit”, ”kuolema fasismille”. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) lauantaista marssia protestoivan vastamielenosoituksen käyttämät äänenpainot ovat äärimmäisiä. Lokakuun 5. päivänä julkaistu vastamielenosoituskutsu vaatii tuhoamista ja kuolemaa. Kutsu yllyttää väkivaltaan suorasukaisella tavalla, jota Suomessa harvoin näkee.

Ensisijaiseksi viholliseksi kutsu nimeää fasistit, toissijaiseksi poliisin ja kolmanneksi ”taistelua jarruttavan liberalismin”.

Väkivaltaa lietsova vastamielenosoitus ilmoitti 5.10 julkaistussa kutsussa olevansa osa ”Koko Tampere vihaa natseja”-tapahtumaa, jonne on ilmoittautunut Facebookissa 1 100 henkeä.

– Tätä protestoimaan ja vastustamaan on kutsuttu mielenosoitus jota haluamme omista lähtökohdistamme vahvistaa, kutsussa todetaan viitaten ”Koko Tampere vihaa natseja”-tapahtumaan.

Vihaamistapahtumaan ovat ilmoittautuneet muun muassa Rauhanpuolustajat sekä Tampereen Vasemmistonuoret.

Keskiviikkona 18.10 päivätyssä ilmoituksessa väkivaltaista konfliktia tavoitteleva ryhmä yritti ottaa julkisuudessa etäisyyttä suurempaan tapahtumaan ilmoittamalla, että se toimisi erikseen. Väitteen uskottavuus on kyseenalainen, sillä väkivaltaiset mellakoijat kaikkialla maailmassa käyttävät suurten massatapahtumien tarjoamaa suojaa poliisilta piiloutumiseen.

Väkivaltaan kannustavaa kokouskutsua on levitetty myös ulkomaisilla sivustoilla. Militanttiin kommunismiin keskittyvän ja aseellisista konflikteista raportoivan Redsparkin sivuilta löytyy alkuperäinen kokouskutsu, jossa niin ikään todetaan, että väkivaltainen ryhmittymä toimii osana suurempaa mielenosoitusta.

Redsparkin suomalaiset yhteistyötahot julkaisevat hiuksianostattavaa materiaalia. Punalippu-sivuston kirjoitukset kannustavat täysin avoimesti murhiin.

– Poliisin puhdistaminen rasismista on yhtä kuin poliisin likvidointi, sivusto julistaa.

– Suomen poliisia ei voida likvidoida murskaamatta Suomen tasavaltaa. Siihen tarvitaan proletaarinen vallankumous, joka pyyhkäisee pois fasistit, kytät ja muut kansanviholliset.

Vastarintaliike

Tavallisten ihmisten elintila käy lauantaina Tampereella ahtaaksi, sillä väkivaltavasemmiston lisäksi liikkeellä on avoimesti kansallissosialismia kannattava PVL.

Liikkeellä on väkivaltaista historiaa, ja sen kieltämisestä on keskusteltu sen jälkeen, kun henkilö pahoinpideltiin PVL:n järjestämän mielenosoituksen yhteydessä Asema-aukiolla, ja hän kuoli myöhemmin.

PVL:ään sidoksissa olleet henkilöt tekivät 2010 kaasuhyökkäyksen Helsingin Pride-kulkueeseen.

Yhdistys on yhdistetty useisiin muihinkin väkivallantekoihin.

Lauantain tapahtuman järjestystä turvaamaan on kutsuttu parisataa poliisia.

– Mielenosoitukset tapahtuvat pienellä alueella Tampereen keskustassa, ja niillä on selvästi jännitteitä keskenään. Poliisin on siksi pakko varautua tilanteeseen isolla orkesterilla, kertoi ylikomisario Harri Nojonen Helsingin Sanomille.

SUOMEN UUTISET