Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho korosti EU-puhemiesten konferenssissa Budapestissa vastausta Venäjän uhkaan, tukea itäisille rajavaltioille sekä strategisten riippuvuuksien purkamista Euroopan resilienssin vahvistamiseksi.
Halla-ahon mukaan suurin ja kiireellisin haaste on ottaa opiksi kylmän sodan jälkeen tehdyistä virheistä, sillä Venäjä on Euroopan turvallisuudelle välitön uhka.
– Kun rakennamme uudelleen omaa puolustustamme ja autamme ukrainalaisia, ei riitä, että etulinjan valtiot tekevät oman osansa. Suurten maiden on tehtävä enemmän. Niiden maiden, jotka hyötyivät eurooppalaisesta solidaarisuudesta finanssikriisin, siirtolaiskriisin ja koronakriisin aikana, on osoitettava vastaavaa solidaarisuutta EU:n ja Naton itäisiä rajavaltioita kohtaan, Halla-aho sanoi.
Euroopan on huolehdittava itsestään
Halla-ahon mukaan on ratkaisevan tärkeää, että Eurooppa vahvistaa kykyään huolehtia itsestään ja selviytyä kriiseistä.
– Monet Euroopan maat rakensivat taloutensa halvan venäläisen kaasun ja öljyn varaan, sivuuttaen riskit ja varoitukset. Useimmat Euroopan maat purkivat puolustuskyvykkyyksiään uskoen, että perinteiset sotilaalliset uhkat kuuluvat menneisyyteen ja että Yhdysvallat on loputtomasti valmis maksamaan turvallisuudestamme. Lisäksi koko Eurooppa on riippuvainen Kiinasta – raaka-aineista teolliseen tuotantoon.
Massamaahanmuutto merkittävä ongelma
Päivän toisessa istunnossa keskusteltiin paikallisuuden ja Euroopan kulttuuri-identiteetin merkityksestä kansalaisten tavoittamisessa. Puhemies Halla-aho viittasi puheessaan länsimaisen median ja poliittisen valtavirran huoleen nationalististen liikkeiden noususta Euroopassa ja Yhdysvalloissa.
– Sen sijaan, että panikoisimme presidentti Donald Trumpista tai vastaavista liikkeistä Euroopassa, meidän tulisi ymmärtää, että yhä useammat tavalliset kansalaiset äänestävät heitä jostakin syystä. Ihmisillä on aitoja ja oikeutettuja huolia heidän ympärillään tapahtuvista muutoksista. Massamaahanmuutto kolmansista maista on todennäköisesti huolista merkittävin.
Kansalaisten huolet otettava vakavasti
Halla-ahon mukaan hyvin toimeentulevat ihmiset, kuten poliitikot, ovat enemmän tai vähemmän suojassa maahanmuuton kielteisiltä seurauksilta, kuten väkivaltarikollisuudelta ja koulujen sekä asuinalueiden eriytymiseltä, mutta vähemmän varakkaat ihmiset kokevat nämä vaikutukset arjessaan.
– Jos haluamme estää yhteiskuntiemme polarisoitumisen ja pirstoutumisen, meidän on varmistettava, että kansalaiset kokevat äänensä tulevan kuulluksi ja että heidän toiveensa, pelkonsa ja huolensa otetaan vakavasti, Halla-aho painotti.