

PS ARKISTO
Sakari Puisto: Pääomamarkkinoille tarvitaan laajuutta ja syvyyttä
Mistä Suomeen saataisiin lisää talouskasvua? Kysymys on aiheellinen, koska tuntuvaa kasvua ei ole nähty liki 17 vuoteen. Vaikeuskerrointa nostaa nyt Yhdysvaltain uuden kauppapolitiikan aiheuttama epävarmuus, joka nakertaa markkinoiden luottamusta kaikkialla maailmassa. Toimialojen tarjoamia mahdollisuuksia on kuitenkin paljon. Tuleva elinkeinoministeri Sakari Puisto näkee etenkin puolustusteollisuuden tarjoavan jatkossa positiivisia näkymiä. - Puolustusteollisuus varmasti on yksi paikka, jossa meillä on paljon innovaatiomahdollisuuksia, nyt etenkin Nato-jäsenyyden myötä ja osaamiskeskusten näkökulmasta.
Suomen Uutiset Show’n uudessa jaksossa tuleva elinkeinoministeri, kansanedustaja ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Sakari Puisto harmittelee, että taloudellisessa mielessä Suomella on ollut pallo hukassa jo pitkään.
Heikko kehitys alkoi jo 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, vaikka sittemmin korjausliikkeitäkin on nähty.
– Paljon puhutaan finanssikriisistä, että silloin meni kuviot sekaisin, mutta minä sanoisin, että se oli jo ennen sitä. Että kun muistelee vuosien 2005-2006 keskusteluja, niin silloin puhuttiin lähinnä jakovarasta ja politiikka oli sitä, että lisätäänkö vai vähennetäänkö tuloveroja yhden prosentin tai kaksi prosenttia. Siinä se oli. Ei siinä ollut oikein mitään visiota. Ja sitten tuli finanssikriisi, jolloin olimme jo ajatuksellisesti tuuliajolla.
Vuonna 2007 silloinen keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen esitti puheita, joiden mukaan valtiontaloudessa olisi jopa viiden miljardin jakovara, joka olisi mahdollista jakaa valtion menonlisäysten, veronkevennysten ja ylijäämäisen valtiontalouden kesken.
Kasvuraportista vinkkejä
Vuonna 2007 alkaneen finanssikriisin aikaan Suomen talousveturina puuskuttanut Nokia alkoi hyytyä. Suomalaisilla poliitikoilla on ollut sittemmin vaihtelevasti kykyä tunnustaa vallitseva tilanne ja tehdä taloutta vahvistavia toimia.
Hallitus tekee parhaillaan taloutta vahvistavia toimia koko ajan esimerkiksi purkamalla normeja ja keventämällä byrokratiaa. Tavoitteena on mahdollistava sääntely, turhien normien purkaminen ja hallinnollisen taakan keventäminen.
– Myös Juha Sipilän hallituskaudella yritystä oli ihan selvästi, Puisto toteaa.
Talouskasvun eväitä on tarjolla myös toimitusjohtaja Risto Murron johtaman Kasvuriihi-hankkeen loppuraportissa, joka sisältää 41 ehdotusta talouskasvun vauhdittamiseksi ja yritystoiminnan uudistamiseksi.
– Keskeistä on se, että meidän on nyt saatava laajuutta ja syvyyttä pääomamarkkinoille. Kansankapitalismi Suomessa ei ole kumuloitunut pitkään aikaan. Tätä pitää tehostaa.
Nato-jäsenyys tukee puolustusteollisuuden mahdollisuuksia
Suomen uutiset Show’ssa suomalainen kauppatieteen maisteri, yritysjohtaja ja sijoittaja Inka Mero ehdottaa, että Suomen kannattaisi vahvasti alkaa panostaa puolustusteollisuuteen. Meron mukaan mahdollisuuksia olisi jopa miljardien toimialaksi asti.
Myös Puisto näkee puolustusteollisuuden tarjoavan runsaasti mahdollisuuksia jatkossa.
– Puolustusteollisuus varmasti on yksi paikka, jossa meillä on paljon innovaatiomahdollisuuksia, nyt etenkin Nato-jäsenyyden myötä ja näiden kaikkien osaamiskeskusten näkökulmasta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Inka Mero Suomen Uutiset Show Nato-jäsenyys puolustusteollisuus kauppapolitiikka Pääomamarkkinat Matti Vanhanen Risto Murto Talouskasvu Sakari Puisto Innovaatiot Juha Sipilä Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Purra: Tarvitsemme yksityisiä investointeja tukevan kilpailullisen toimintaympäristön – ”EU:n pitää olla yrityksille houkutteleva investointikohde”

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Perussuomalaiset: Ukraina-tukiohjelmasta merkittävää kasvua Suomen puolustusteollisuudelle
Perussuomalaiset näkevät hallituksen tuoreen Ukraina-tukiohjelman olevan merkittävä mahdollisuus kotimaiselle puolustusteollisuudelle. Hallituksen ehdottamalla uudella tilausvaltuudella tuotteita tilataan suoraan suomalaisilta puolustusteollisuuden yrityksiltä. Tämä vahvistaa kotimaista työllisyyttä ja yritystoimintaa.

Mäenpää talvisodan päättymisen muistopäivänä: ”Kotimaisen puolustusteollisuuden vahvistaminen tukee kansallista puolustuskykyämme”
Torstaina perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää sai mahdollisuuden esittää eduskunnan suullisen kyselytunnin viimeisen kysymyksen. Aiheeksi valikoitui Ukraina-tuki ja kotimainen puolustusteollisuus. Hän muistutti, että kotimaisen puolustusteollisuuden vahvistaminen tukee kansallista puolustuskykyämme, taloutemme kasvua ja innovaatioita sekä parantaa Suomen asemaa kansainvälisessä puolustusyhteistyössä.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.