

PS ARKISTO
Sakari Puisto: Pääomamarkkinoille tarvitaan laajuutta ja syvyyttä
Mistä Suomeen saataisiin lisää talouskasvua? Kysymys on aiheellinen, koska tuntuvaa kasvua ei ole nähty liki 17 vuoteen. Vaikeuskerrointa nostaa nyt Yhdysvaltain uuden kauppapolitiikan aiheuttama epävarmuus, joka nakertaa markkinoiden luottamusta kaikkialla maailmassa. Toimialojen tarjoamia mahdollisuuksia on kuitenkin paljon. Tuleva elinkeinoministeri Sakari Puisto näkee etenkin puolustusteollisuuden tarjoavan jatkossa positiivisia näkymiä. - Puolustusteollisuus varmasti on yksi paikka, jossa meillä on paljon innovaatiomahdollisuuksia, nyt etenkin Nato-jäsenyyden myötä ja osaamiskeskusten näkökulmasta.
Suomen Uutiset Show’n uudessa jaksossa tuleva elinkeinoministeri, kansanedustaja ja talousvaliokunnan puheenjohtaja Sakari Puisto harmittelee, että taloudellisessa mielessä Suomella on ollut pallo hukassa jo pitkään.
Heikko kehitys alkoi jo 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä, vaikka sittemmin korjausliikkeitäkin on nähty.
– Paljon puhutaan finanssikriisistä, että silloin meni kuviot sekaisin, mutta minä sanoisin, että se oli jo ennen sitä. Että kun muistelee vuosien 2005-2006 keskusteluja, niin silloin puhuttiin lähinnä jakovarasta ja politiikka oli sitä, että lisätäänkö vai vähennetäänkö tuloveroja yhden prosentin tai kaksi prosenttia. Siinä se oli. Ei siinä ollut oikein mitään visiota. Ja sitten tuli finanssikriisi, jolloin olimme jo ajatuksellisesti tuuliajolla.
Vuonna 2007 silloinen keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen esitti puheita, joiden mukaan valtiontaloudessa olisi jopa viiden miljardin jakovara, joka olisi mahdollista jakaa valtion menonlisäysten, veronkevennysten ja ylijäämäisen valtiontalouden kesken.
Kasvuraportista vinkkejä
Vuonna 2007 alkaneen finanssikriisin aikaan Suomen talousveturina puuskuttanut Nokia alkoi hyytyä. Suomalaisilla poliitikoilla on ollut sittemmin vaihtelevasti kykyä tunnustaa vallitseva tilanne ja tehdä taloutta vahvistavia toimia.
Hallitus tekee parhaillaan taloutta vahvistavia toimia koko ajan esimerkiksi purkamalla normeja ja keventämällä byrokratiaa. Tavoitteena on mahdollistava sääntely, turhien normien purkaminen ja hallinnollisen taakan keventäminen.
– Myös Juha Sipilän hallituskaudella yritystä oli ihan selvästi, Puisto toteaa.
Talouskasvun eväitä on tarjolla myös toimitusjohtaja Risto Murron johtaman Kasvuriihi-hankkeen loppuraportissa, joka sisältää 41 ehdotusta talouskasvun vauhdittamiseksi ja yritystoiminnan uudistamiseksi.
– Keskeistä on se, että meidän on nyt saatava laajuutta ja syvyyttä pääomamarkkinoille. Kansankapitalismi Suomessa ei ole kumuloitunut pitkään aikaan. Tätä pitää tehostaa.
Nato-jäsenyys tukee puolustusteollisuuden mahdollisuuksia
Suomen uutiset Show’ssa suomalainen kauppatieteen maisteri, yritysjohtaja ja sijoittaja Inka Mero ehdottaa, että Suomen kannattaisi vahvasti alkaa panostaa puolustusteollisuuteen. Meron mukaan mahdollisuuksia olisi jopa miljardien toimialaksi asti.
Myös Puisto näkee puolustusteollisuuden tarjoavan runsaasti mahdollisuuksia jatkossa.
– Puolustusteollisuus varmasti on yksi paikka, jossa meillä on paljon innovaatiomahdollisuuksia, nyt etenkin Nato-jäsenyyden myötä ja näiden kaikkien osaamiskeskusten näkökulmasta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Inka Mero Suomen Uutiset Show Nato-jäsenyys puolustusteollisuus kauppapolitiikka Pääomamarkkinat Matti Vanhanen Risto Murto Talouskasvu Sakari Puisto Innovaatiot Juha Sipilä Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Purra: Tarvitsemme yksityisiä investointeja tukevan kilpailullisen toimintaympäristön – ”EU:n pitää olla yrityksille houkutteleva investointikohde”

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Perussuomalaiset: Ukraina-tukiohjelmasta merkittävää kasvua Suomen puolustusteollisuudelle
Perussuomalaiset näkevät hallituksen tuoreen Ukraina-tukiohjelman olevan merkittävä mahdollisuus kotimaiselle puolustusteollisuudelle. Hallituksen ehdottamalla uudella tilausvaltuudella tuotteita tilataan suoraan suomalaisilta puolustusteollisuuden yrityksiltä. Tämä vahvistaa kotimaista työllisyyttä ja yritystoimintaa.

Mäenpää talvisodan päättymisen muistopäivänä: ”Kotimaisen puolustusteollisuuden vahvistaminen tukee kansallista puolustuskykyämme”
Torstaina perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää sai mahdollisuuden esittää eduskunnan suullisen kyselytunnin viimeisen kysymyksen. Aiheeksi valikoitui Ukraina-tuki ja kotimainen puolustusteollisuus. Hän muistutti, että kotimaisen puolustusteollisuuden vahvistaminen tukee kansallista puolustuskykyämme, taloutemme kasvua ja innovaatioita sekä parantaa Suomen asemaa kansainvälisessä puolustusyhteistyössä.
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.