Alma Median tänään järjestämässä puheenjohtajatentissä puolueiden puheenjohtajat saivat esittää näkemyksiään maahanmuuttopolitiikan linjauksista. Erityisen konkreettisia esityksiä ei juurikaan kuultu, sillä monet puheenvuorot liittyivät epämääräisesti arvoihin tai sitten maahanmuuttopolitiikan integrointiin EU:n kanssa.

Sipilä siirtäisi päätösvaltaa Suomelta EU:lle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosti yleiseurooppalaisen ratkaisun merkitystä, joka käytännössä tarkoittanee lisää päätösvallan siirtoa Suomelta EU:lle.

Sipilältä kuitenkin vaadittiin tarkennusta hänen viimeaikaisiin puheisiinsa, joiden mukaan suuri osa vuosina 2015-2016 Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista oli liikkeellä taloudellisista syistä. Sipilä vastasi päätyneensä näkemykseen osin sen vuoksi, että monella edellytykset turvapaikan saamiselle eivät täyttyneet.

– Kun melkein kaksi miljoonaa ihmistä oli liikkeellä, oikeat turvapaikkaa tarvitsevat hukkuivat sinne joukkoon, Sipilä sanoi.

Orpo moitti Unkaria ja auttaisi Afrikkaa

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin mielestä pakolaiskiintiö olisi edelleen paras tapa auttaa hädänalaisia ihmisiä.

Kokoomuksen Petteri Orpo puhui Sipilän tapaan yhteiseurooppalaisesta ratkaisusta sekä yhteisistä pelisäännöistä. Orpo lisäsi pitävänsä vääränä sitä, että EU-jäsenvaltiot – kuten Unkari – ovat tehneet turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikassa itsenäisiä ratkaisuja. Orpo myös kaipasi voimakkaita toimia Afrikan auttamiseksi.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne piti turvapaikkajärjestelmää olennaisena osana sivistysvaltiota, mutta mitään erityisen konkreettista ei hänkään esittänyt. Demareiden maahanmuuttopoliittiset linjaukset tosin lienevät muutenkin melko hyvin kansalaisten tiedossa.

Halla-aho lopettaisi humanitaarisen maahanmuuton

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aholta tiedusteltiin, onko hän romuttamassa sivistysvaltiota. Perussuomalaisten mielestä haitallinen maahanmuutto olisi lopetettava kokonaan.

– Suomi on yksi harvoja maita, joilla on pakolaiskiintiö. Se on kansainvälisessä vertailussa väkilukuun suhteutettuna hyvin suuri. Humanitaarinen maahanmuutto, joka on turvapaikkajärjestelmää hyväksikäyttävää elintasosiirtolaisuutta, olisi lopetettava kokonaan, koska naapurimaista olemme saaneet nähdä, mihin integroimattomuus johtaa, Halla-aho sanoi.

Hän linjasi, että turvapaikkapolitiikkaan olisi heti tehtävä kaikki EU:n sallimat kiristykset.

– Suomesta on tehtävä vähiten houkutteleva EU-kohdemaa turvapakanhakijoille. Epäterveet houkutustekijät on poistettava.

– Suomi on pussinperä. Lähes kaikki turvapaikanhakijat tulevat tänne turvallisista maista – ja jos ihminen ei jätä turvapaikkahakemusta turvalliseen maahan, häntä voidaan kutsua turvapaikkashoppailijaksi.

Pakolaisjärjestelmää ei ole luotu kansainvaelluksia varten

Halla-aho muistutti myös, että kansainvälinen pakolaisjärjestelmä on muuttunut siirtolaisuuden kanavaksi, mihin sitä ei ole tarkoitettu.

– Pakolaisjärjestelmää ei ole luotu kansainvaelluksiin mantereelta toiselle vaan siihen, että vainoa pakeneville ihmisille myönnettäisiin turvapaikka siksi aikaa, kun he sitä tarvitsevat. Nyt järjestelmä on muuttunut siirtolaisuuden kanavaksi, sillä turvapaikka on tarkoitettu tilapäiseksi.

– Vaikka ihmiseen kohdistuva vaino loppuisi tai muuten syyt turvapaikalle katoaisivat, takaisinpaluuta ei nykyään ole. Sitä ei tapahdu vaikka laki mahdollistaa suojeluaseman poistamisen, jos vaikka turvapaikan saanut välillä lomailee omassa kotimaassaan, Halla-aho ihmetteli.

SUOMEN UUTISET