

LEHTIKUVA
Purra: Suomen metsäpolitiikka ja metsien käyttö on hyvää – ”Me emme maksa EU:lle miljardeja siitä, että jonkin laskelman mukaan hiilinielumme ovat pienentyneet”
Maaseudun Tulevaisuuden ja MTK:n puoluejohtajien eduskuntavaalipaneelissa tänään vihreät ja vasemmistoliitto intoilivat vihreän siirtymän hankkeiden edellyttämistä uudistuksista, jotka uhkaavat käydä kovin kalliiksi. Perussuomalaisten Riikka Purra kuitenkin paheksuu sitä, että maataloustuottajille lisätään vaatimuksia ja kasataan uutta byrokratiaa, joka usein liittyy ilmastopolitiikkaan.
Kotimainen maatalous on jo pitkään sinnitellyt kriisien keskellä kiristyvien ympäristövaatimusten ja kallistuvan energian vuoksi.
Tuottajille lisätään uutta byrokratiaa
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden yhteisessä puoluejohtajien vaalipaneelissa tänään perussuomalaisten Riikka Purra painotti, että käsillä oleva kriisi on ennen kaikkea kotimaisen ruuantuotannon kriisi.
– Ruuantuotannon ketjua tulee parantaa lainsäädäntöuudistuksilla ja muilla toimilla. Kaiken pohjalla on tietysti kysymys siitä, haluavatko suomalaiset ostaa kotimaista ruokaa ja olemmeko me valmiit ymmärtämään, että se on parempaa, terveellisempää ja eettisemmin tuotettua tuontiruokaan nähden. Valitettavasti joillakin on katkennut ymmärrys siitä, että hyvinvointi, kotimainen ruoka ja huoltovarmuus perustuu maaseudulla tehtävään työhön.
Purra paheksuu sitä, että maataloustuottajille lisätään vaatimuksia ja kasataan uutta byrokratiaa, joka usein liittyy ilmastopolitiikkaan tai metsien suojeluun.
– Nämä painavat alemmas ruuantuotantoa ja ylipäätään maaseudulla asuvaa ihmistä.
Suomalaisetkin huolissaan maaseudusta
Myös monet suomalaiset ovat huolissaan maaseudun tilanteesta.
Vihreiden kansanedustajan Hanna Holopaisen mukaan maatalouden kriisi ja maatalouspolitiikan epäonnistuminen johtuu riippuvuudesta fossiilisisiin polttoaineisiin. Holopaisen mukaan ratkaisu löytyy tuottajien kannustamisesta ja tukemisesta energiamurroksen tekemiseen ja uusiin viljelytapoihin.
– Ilmastotoimien pitää olla viljelijälle kannattavia ja tuottavia. Maataloustuotanto on osa ratkaisua, myös energiaomavaraisuuden rakentaminen on tärkeää, pitää panostaa esimerkiksi biokaasun tuotantomahdollisuuksiin. Tästä on puhuttu, mutta siirtymää ei ole toteutettu, Holopainen sanoi.
Purra torjui vihreän edustajakollegansa näkemykset.
– Me haluamme jatkossakin syödä suomalaista ruokaa, mutta yksi puolue (vihreät) keskittyy siihen, millaisia uusia vaatimuksia, velvoitteita ja byrokratiaa saataisiin tehtyä, Purra ihmetteli.
Suomessako muka hiilinielut pienentyneet?
Vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan vihreän siirtymän tukematta jättäminen olisi ”karhunpalvelus” suomalaiselle maataloudelle.
Andersson myös viittasi EU:n ennallistamisasetukseen, jonka vaikutuksia Luonnonvarakeskus (Luke) on juuri arvioinut. Luken arvion mukaan Suomeen kohdistuville ennallistamistoimille kertyisi jopa 13-19 miljardin euron hintalappu vuoteen 2050 mennessä.
– Meidän kannattaa nopeasti alkaa kehittää keinoja, joilla hiilen sidonnasta saadaan taloudellisesti kannattavaa niin maanviljelijöille kuin metsänomistajille. Pahin uhkaskenaario on se, että hiilinielujen pienentymisen seurauksena joutuisimme maksamaan miljardeja EU:lle siksi, että emme ole hoitaneet asiaa hyvin, Andersson sanoi.
Purra suhtautui epäilevästi Anderssonin ajatteluun.
– Kun puhutaan tukemisesta, suojelemisesta ja kannustamisesta, se tarkoittaa aina sitä, että välissä on rahaa. Meidän metsäpolitiikkamme ja metsiemme käyttö on hyvää. Me emme maksa EU:lle miljardeja siitä, että jonkin laskelman mukaan hiilinielumme ovat pienentyneet. Meillä on yksityinen metsänomistus ja omistajat tietävät, miten he omaisuuttaan käyttävät.
Pääministeri ei ehtinyt paikalle
SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin ei ehtinyt puoluejohtajien vaalipaneeliin tänään.
Valtioneuvosto uutisoi eilen, että ensi viikolla Marin osallistuu Sveitsin Davosin talousfoorumiin. Hänen seuranaan Suomesta matkalle lähtevät myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr), kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd).
Marinia vaalipaneelissa sijaisti kansanedustaja Piritta Rantanen, jolle Purra tänään iltapäivällä antoi somekanavillaan tunnustusta.
Aamun pj-paneelissa SDP:tä edusti johtoon kuulumaton jämsäläinen kansanedustaja. Hänen näkemyksensä olivat kannatettavia esim. metsäpolitiikkaan liittyen.
Olen ymmälläni. Mikä SDP:n varsinainen linja on? Ainakaan pj Marin ei ole koskaan linjannut näissä asioissa noin järkeviä.
— Riikka Purra (@ir_rkp) January 11, 2023
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Piritta Rantanen ennallistamisasetus Ympäristövaatimukset Hanna Holopainen metsänomistajat hiilinielu ruuantuottajat puheenjohtajatentti Energian hinta kotimainen ruoka kustannukset Maaseudun Tulevaisuus Riikka Purra Sanna Marin Byrokratia Maaseutu Li Andersson MTK vihreät Maatalous EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: “Suomen hiilineutraaliustavoite on huuhaata”

Suomen sopeuduttava ilmastonmuutokseen joka tapauksessa – mutta järkevästi

Maatiloja menee nurin – hallitus ei tunnu piittaavan: “Jossain kohtaa tulee pulaa ruoasta”

Vihreiden tilannetajuttomuus ihmetyttää, vaatimukset vain kiihtyvät hallituskauden loppua kohden – energiakriisin keskellä pitäisi vielä maksaa miljardeja hiilinielujen takia

Teuvo Hakkarainen vaatii ennallistamisasetuksen kohtuullistamista: “Vähintään talousmetsät tulee jättää säädöksen ulkopuolelle”

PS vaatii vastauksia ennallistamisasetuksen kustannuksiin: Hallitus kippaa kymmeniä miljardeja ideologisiin ilmastohankkeisiin – oma kansa saa energiakriisin keskellä vain rippeitä

Puisto: Järjettömät hiilinielulaskelmat tuovat Suomelle jättilaskun

Elomaa ja Koskela: Suomalainen maaseutu pitää pelastaa

Björn Wahlroos kritisoi Ylen ykkösaamussa ilmastopolitiikkaa: Suomessa ei ole enää raaka-ainetta metsäteollisuudelle
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.