Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen sanoi maanantain tuumaustunnilla, että ministerit Sanna Marin ja Annika Saarikko kriisiyttivät teatterin keinoin hallituksen puoliväliriihen.


Matti Putkosen mukaan ministereiden repliikit vaikuttivat siltä kuin ne olisi poimittu Oripään Maamiesseuran ja Tampereen työväenteatterin näytelmäkerhoista.

– Vaikka hallitus muodollisesti kriisiytyi, ministereiden kriisitietoisuus ei parantunut. Edes Veitsiluodon paperitehtaan sulkeminen ei palauttanut ministereitä todellisuuteen. Ministerit ovat tietämättömiä tosiasioista ja tilanteen vakavuudesta.

Putkonen pohtii, miten olisi mahdollista saada ministerit ymmärtämään, että kaikki talouden voimavarat tulee nyt kohdistaa laman syvyyden torjumiseen ja ennen kaikkea jälleenrakentamiseen.

– UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen toisti syyskuussa esittämänsä vakavan vetoomuksen hallitukselle: ”Meidän pitäisi luoda sellaiset kilpailukykytekijät, jotka ovat samanlaiset kuin meidän kilpailijamaissamme kuten Saksassa tai Ruotsissa.” Yllättyikö joku, että Pesosen vetoomus hallitukselle valui kuin vesi hanhen selästä?

Hallitus nostaa teollisuuden kustannuksia

Putkonen muistuttaa, että hallitus nostaa teollisuuden kustannuksia, vaikka toisin lupasi.

– Hallitus puolitti riihessään päästökauppakompensaation. Meidän piti päästä samalle tasolle kilpailijamaiden kanssa. Sen sijaan hallitus päästi kilpailijamaat karkaamaan. Hallituksen piti tuplata päästökauppakompensaatio, sen sijaan hallitus puolitti sen. Menikö hallitukselta sekaisin kertolasku ja jakolasku? Sen verran väsyneen näköinen hallituksen näytelmäkerho oli, että olisiko kannattanut nukkua muutama tunti ennen päätöksien tekoa. Olisiko näin säästytty kaikkein huonoimmilta päätöksiltä?

– Mikäli hallitus oikeasti puolustaisi suomalaista teollisuutta, niin 200–300 miljoonaa päästökauppakompensaatioon eli sähköistämistukeen olisi löytynyt kehitysyhteistyön 1,2 miljardista. Sähköistämistuki on ympäristöystävällinen tuki, koska se säilyttäisi maailman vähäpäästöisimmän teollisuuden Suomessa. Nyt tehtaiden alasajot jatkuvat. Mitä saamme vastineeksi, jos itse häädämme teollisuuden Suomesta? Hurskasta kurjuutta ja työttömyyttä, vailla toivoa.

Kuntavaaleissa tilaisuus muuttaa suuntaa

Putkonen sanoo, että hallituksen arvot paljastuvat suhtautumisessa turvetuotantoon: Suomessa turvetuotanto ajetaan alas, mutta samaan aikaan kipataan miljoonia turvetuotantoon Ruandassa.

– Hallitus jatkaa hiilineutraalilla ohjelmalla maailman kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa ja teollisuuden alasajoa Suomessa. Samalla hallitus köyhdyttää tavallisia suomalaisia nostamalla toimillaan polttoainehintoja ja kieltämällä lämmitysöljyn. Rajut polttoaineiden hinnankorotukset hallitus lykkäsi syksyyn kuntavaalien takia.

– Meidän kannattaa pitää tämä kirkkaana mielessämme, kun vihdoin kesäkuussa pääsemme äänestämään. Kuntavaalit on oiva paikka laittaa soraa hallituksen suomalaisia kurjistavan politiikan rattaisiin, Putkonen sanoo.

SUOMEN UUTISET