

PS ARKISTO
Raatikaisen valtiopäivätoimet johtivat Senaatti-kiinteistöjen monopolin murtumiseen: ”Kuka sanoi, ettei yksittäinen kansanedustaja voi vaikuttaa?”
Helsingin Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, entinen poliisikansanedustaja Mika Raatikainen teki jo vuonna 2018 eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Senaatti-kiinteistöjen asemasta valtion monopolivuokranantajana. Nyt eduskunnan apulaisoikeusasiamies on päätynyt Raatikaisen kanssa samaan lopputulokseen, ja monopoli on murtumassa.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen totesi muutama päivä sitten ratkaisussaan Senaatti-kiinteistöjen toimineen perustuslain vastaisesti ainakin vuodet 2016-2020 ja että vuokrasuhteiden määrittely on perustunut puutteelliseen ja virheelliseen säädöspohjaan ja ollut myös monopoliaseman osalta perustuslain vastainen.
Valtiovarainministeriöltä vaaditaan ennen elokuuta 2021 tiedot toimista, joihin on ryhdytty Senaatti-kiinteistöjen monopoliaseman purkamiseksi ja valtion sisäisten vuokrasopimusten uudistamiseksi.
– Itse toivon, että tätä noudatetaan, saadaan vuokrasopimukset asiallisiksi tai tarpeen vaatiessa puretaan, ja saadaan poliisin ja muiden viranomaisten toimintamenoihin varatut varat käytettyä toimintamenoihin. Se on kansalaisten etu, ja olen tietysti tyytyväinen, että asia etenee. Yksittäinen kansanedustaja ei yksin tee lakeja, mutta voi vaikuttaa niiden syntyyn parhaimmillaan varsin paljon! Mika Raatikainen toteaa tyytyväisenä.
Älytöntä toimintaa
Raatikainen on toiminut valtion virassa poliisina pitkään, ja virassa toimiessaan hän sai eri puolilta jatkuvasti viestejä siitä, miten poliisin toimintamenoista jouduttiin koko ajan kuppaamaan rahaa seinien ylläpitämiseen ylihintaisten ja huonojen vuokrasopimusten takia.
– Senaatilla oli monopoliasema, ja kun vaikkapa poliisille saatiin lisämäärärahoja varsinaisten tehtävien pyörittämiseen, niin melko pian suuri osa saaduista varoista kierrätettiin Senaatti-kiinteistöjen kautta takaisin valtion kassaan kohonneiden vuokrakustannusten muodossa. Älytöntä toimintaa, ja sama koski myös muun muassa puolustusvoimien tiloja, Raatikainen muistelee.
Kylmää kyytiä
Raatikaisen toimiessa kansanedustajana jatkui sama laulu Senaatti-kiinteistöihin liittyen. Siitä Raatikainen sai ajatuksen lähteä pöyhimään asiaa ihan juridiseltakin kannalta. Kansanedustajana hän pystyi tekemään kysymyksiä ja ottamaan asioihin kantaa hiukan näkyvämmin kuin rikostutkijana.
– Ja ilman, että joku egotripillä oleva pikkupäällikkö alkaa hyppiä silmille ”virkatien noudattamisesta”. Tosin nyt palattuani virkavapaalta poliisin hommiin kyyti on ollut kylmää tiettyjen johtajien taholta, mutta aivan sama – sainpahan sentään jotain aikaiseksi eduskunnassa, sanoo Raatikainen.
Savijaloille rakennettu olkiukko
Senaatti-kiinteistöjä koskeva uusi laki astui voimaan tämän vuoden alusta, ja laissa on huomioitu se, mitä Raatikainen kysyi hallitukselta kirjallisessa kysymyksessään ja sen jatkokysymyksissä kyseenalaistaessaan Senaatti-kiinteistöjen oikeudellisen perustan, jota hän piti lähinnä savijaloille rakennettuna olkiukkona.
– Kysymyksessäni luonnehdin vuokrasopimuskonstruktiota yksityisoikeudelliseksi ja siviiliprosessioikeudelliseksi fiktioksi, jolla on luotu markkinaehtoisuuden illuusio toimissa, joissa valtio luovuttaa kasarmeja, vankiloita, poliisiasemia ja oikeustaloja omaan käyttöönsä, Raatikainen kertoo.
Vihervasemmiston vastavoima
Eduskuntakautensa jälkeen Raatikainen on jatkanut kuntapolitiikassa ja on tällä hetkellä Helsingin kaupunginhallituksen jäsen ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja. Raatikainen myös palasi takaisin poliisin palvelukseen tutkien nyt vaihteeksi väkivaltarikoksia aikaisempien ammatti- ja huumerikosten sijaan.
– Tosin päällystötehtäviäni ei jatkettu, kun palasin edellisen kerran Jordaniasta EU:n korruptiontorjuntahommista, eikä niitä kuulemma tällä taustalla ja naamalla löydy jatkossakaan. Minulle se on aivan sama, en ole kahvikuppi-/hyvävelikerhoihin kuulunut ennenkään, ja jatkan samaa rataa, oli vakanssini mikä tahansa.
– Seuraavaksi tähtäimessä on perussuomalaisten vaalivoitto, ja olen kuntavaaleissa ehdokkaana Helsingissä, missä meitä todellakin tarvitaan vihervasemmiston vastavoimaksi, koska muista puolueista ei siihen näytä olevan, Raatikainen valottaa tulevaisuudensuunnitelmiaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- vuokramonopoli Pasi Pölönen apulaisoikeusasiamies kirjallinen kysymys Senaatti-kiinteistöt Kuntavaalit Mika Raatikainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Raatikainen, Ronkainen ja Eerola: Turvallisuusviranomaisten tilakustannuksia hillittävä

Raatikainen kyseenalaistaa Senaatti-kiinteistöjen vuokrajärjestelmän sopimusoikeudellisen pohjan

Raatikainen: Sinnikkyys palkittiin – korkein hallinto-oikeus määräsi Finaviaa koskevan taustamuistion osittain julkiseksi

Mika Raatikainen vihreiden kärkiehdokkaiden kaksinaismoralismista: vaativat harmaan talouden torjuntaa, itsellään talousepäselvyyksiä
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.