Helsingin Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, entinen poliisikansanedustaja Mika Raatikainen teki jo vuonna 2018 eduskunnassa kirjallisen kysymyksen Senaatti-kiinteistöjen asemasta valtion monopolivuokranantajana. Nyt eduskunnan apulaisoikeusasiamies on päätynyt Raatikaisen kanssa samaan lopputulokseen, ja monopoli on murtumassa.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen totesi muutama päivä sitten ratkaisussaan Senaatti-kiinteistöjen toimineen perustuslain vastaisesti ainakin vuodet 2016-2020 ja että vuokrasuhteiden määrittely on perustunut puutteelliseen ja virheelliseen säädöspohjaan ja ollut myös monopoliaseman osalta perustuslain vastainen.

Valtiovarainministeriöltä vaaditaan ennen elokuuta 2021 tiedot toimista, joihin on ryhdytty Senaatti-kiinteistöjen monopoliaseman purkamiseksi ja valtion sisäisten vuokrasopimusten uudistamiseksi.

– Itse toivon, että tätä noudatetaan, saadaan vuokrasopimukset asiallisiksi tai tarpeen vaatiessa puretaan, ja saadaan poliisin ja muiden viranomaisten toimintamenoihin varatut varat käytettyä toimintamenoihin. Se on kansalaisten etu, ja olen tietysti tyytyväinen, että asia etenee. Yksittäinen kansanedustaja ei yksin tee lakeja, mutta voi vaikuttaa niiden syntyyn parhaimmillaan varsin paljon! Mika Raatikainen toteaa tyytyväisenä.

Älytöntä toimintaa

Raatikainen on toiminut valtion virassa poliisina pitkään, ja virassa toimiessaan hän sai eri puolilta jatkuvasti viestejä siitä, miten poliisin toimintamenoista jouduttiin koko ajan kuppaamaan rahaa seinien ylläpitämiseen ylihintaisten ja huonojen vuokrasopimusten takia.

– Senaatilla oli monopoliasema, ja kun vaikkapa poliisille saatiin lisämäärärahoja varsinaisten tehtävien pyörittämiseen, niin melko pian suuri osa saaduista varoista kierrätettiin Senaatti-kiinteistöjen kautta takaisin valtion kassaan kohonneiden vuokrakustannusten muodossa. Älytöntä toimintaa, ja sama koski myös muun muassa puolustusvoimien tiloja, Raatikainen muistelee.

Kylmää kyytiä

Raatikaisen toimiessa kansanedustajana jatkui sama laulu Senaatti-kiinteistöihin liittyen. Siitä Raatikainen sai ajatuksen lähteä pöyhimään asiaa ihan juridiseltakin kannalta. Kansanedustajana hän pystyi tekemään kysymyksiä ja ottamaan asioihin kantaa hiukan näkyvämmin kuin rikostutkijana.

– Ja ilman, että joku egotripillä oleva pikkupäällikkö alkaa hyppiä silmille ”virkatien noudattamisesta”. Tosin nyt palattuani virkavapaalta poliisin hommiin kyyti on ollut kylmää tiettyjen johtajien taholta, mutta aivan sama – sainpahan sentään jotain aikaiseksi eduskunnassa, sanoo Raatikainen.

Savijaloille rakennettu olkiukko

Senaatti-kiinteistöjä koskeva uusi laki astui voimaan tämän vuoden alusta, ja laissa on huomioitu se, mitä Raatikainen kysyi hallitukselta kirjallisessa kysymyksessään ja sen jatkokysymyksissä kyseenalaistaessaan Senaatti-kiinteistöjen oikeudellisen perustan, jota hän piti lähinnä savijaloille rakennettuna olkiukkona.

– Kysymyksessäni luonnehdin vuokrasopimuskonstruktiota yksityisoikeudelliseksi ja siviiliprosessioikeudelliseksi fiktioksi, jolla on luotu markkinaehtoisuuden illuusio toimissa, joissa valtio luovuttaa kasarmeja, vankiloita, poliisiasemia ja oikeustaloja omaan käyttöönsä, Raatikainen kertoo.

Vihervasemmiston vastavoima

Eduskuntakautensa jälkeen Raatikainen on jatkanut kuntapolitiikassa ja on tällä hetkellä Helsingin kaupunginhallituksen jäsen ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja. Raatikainen myös palasi takaisin poliisin palvelukseen tutkien nyt vaihteeksi väkivaltarikoksia aikaisempien ammatti- ja huumerikosten sijaan.

– Tosin päällystötehtäviäni ei jatkettu, kun palasin edellisen kerran Jordaniasta EU:n korruptiontorjuntahommista, eikä niitä kuulemma tällä taustalla ja naamalla löydy jatkossakaan. Minulle se on aivan sama, en ole kahvikuppi-/hyvävelikerhoihin kuulunut ennenkään, ja jatkan samaa rataa, oli vakanssini mikä tahansa.

– Seuraavaksi tähtäimessä on perussuomalaisten vaalivoitto, ja olen kuntavaaleissa ehdokkaana Helsingissä, missä meitä todellakin tarvitaan vihervasemmiston vastavoimaksi, koska muista puolueista ei siihen näytä olevan, Raatikainen valottaa tulevaisuudensuunnitelmiaan.

Suomen Uutiset