Rahan yltiöpäinen lisääminen talouteen johtaa normaalioloissa inflaation kasvuun. Tällä haavaa keskuspankit painavat rahaa hurjia määriä sekä ovat ilmoittaneet rahanluonnin vain kiihtyvän lähitulevaisuudessa. Siitä huolimatta maailmantalous on vaarassa vajota deflaatioon. Massatyöttömyys, kysynnän romahdus ja ankeat talouskasvunäkymät pyyhkäisevät kirkkaasti ohi setelikoneiden aiheuttaman tulvan.

Kysynnän romahtaminen on johtamassa hintojen laaja-alaiseen laskuun. Kuluttajat ovat varovaisia pelätessään lomautuksia ja irtisanomisia eristystoimien vuoksi.

Financial Timesin pääkirjoituksessa muistutetaan, että keskuspankkien setelipainon laakerien hehkuessa ei ole syytä arvailla inflaation piristyvän. Vielä vähemmän tulee olla huolissaan hyperinflaatiosta.

Ruoan kysyntä säilynee ennallaan

Kysynnän katoaminen painaa hintoja alas, vaikka tuotantokin on jäänyt eristystoimien jalkoihin. Öljyn hinnan vapaapudotus on kysynnän hiipumisen selkeä oire. Valtaosa uunituoreesta rahasta on sijoitettu finanssivarallisuuteen.

Ruoka on poikkeus kysynnän romahduksen kirjossa. Päivittäistavarakauppojen myynti on jopa kasvanut, kun ravintoloita on määrätty pidettäväksi kiinni useissa eri maissa.

Ruoan tuotantohäiriöt voivat johtaa jopa ruoan hinnan ripeään kasvuun. Se on ihan yhtä inha ongelma kuin kestohyödykkeiden hintojen lasku. Esimerkiksi arabikevät toimi sytykkeenä ruoan hintojen noustua ja palkkojen poljettua paikallaan.

Velan reaalimäärä kasvaa

Deflaation vaarallisin ongelma on velkapääoman reaalinen kasvu, sillä rahan arvon kasvaessa myös velan arvo kasvaa. Velkaa on maailmassa ennätysmäärä ja Euroopan velkakriisi vuosikymmen sitten oli kaataa koko euroalueen.

FT kertoo sijoittajien ennustavan lyhyen aikavälin deflaatiota Yhdysvalloissa. Muutaman vuoden aikajänteellä deflaatiohuolet ovat kuitenkin kadonneet. Tilanne elää luonnollisesti sen mukaan, miten pandemian taltutus onnistuu. Mikäli tiukkoja eristystoimia tarvitaan jatkossakin, voivat deflaatiohuoletkin palata.

Henri Alakylä