Energian hinnan hipoessa pilviä ja inflaation laukatessa kansalaisten katseet kääntyvät valtion suuntaan. Helpotuksia tavallisen ihmisen elämään on nyt etsittävä tosissaan ja joka puolelta. Eräs keino lisätä kotitalouksien ostovoimaa on luopua yleisradiomaksusta.

Ranskan parlamentin ylähuone on hyväksynyt hallituksen esityksen yleisradiomaksun poistamiseksi kotitalouksilta osana kuluvan vuoden budjettia. Suuruudeltaan 138 euron maksun periminen loppuu jo syksyllä. Näin Ranska tukee kansalaisten ostovoimaa lähes neljällä miljardilla eurolla.

Yleisradiomaksuun kuluvien rahojen palauttaminen kansalaisille oli osa presidentti Emmanuel Macronin voitokasta vaalikampanjaa.

Päätös on voimassa vuoden 2024 loppuun asti, jona aikana koko yleisradiotoiminnan rahoitus on tarkoitus pohtia uusiksi. Julkinen media pyörii siihen asti arvonlisäveron tuotoilla.

BBC:n rahoitus uusiksi 2027

Ranskan päätös lupamaksujärjestelmän romuttamisesta on herättänyt huolestunutta keskustelua eurooppalaisten julkisrahoitteisten yleisradioyhtiöiden keskuudessa. Muutos on väistämättä ollut jo pitkään tulossa mediakentän täydellisen murroksen myötä.

Siitäkin huolimatta, että pulskia kissanpäiviä mukavissa toimituksissaan viettävät hallitusvallan viestijät ovat sulkeneet silmänsä ulkomaailmalta.

Britannian hallitus on ilmoittanut BBC:n nykyisen lupamaksukauden olevan yhtiön viimeinen. Se päättyy vuoden 2027 lopussa. Ranskan päätös saattaa vaikuttaa huomattavasti eurooppalaisiin julkisrahoitteisiin yhteistuotantoihin. Tällöin kyseeseen tulevat ensimmäiseksi Saksan ZDF ja Italian RAI.

SUOMEN UUTISET