

Ranska lakkauttaa yleisradiomaksun syksyllä, Britannia seuraa myöhemmin perässä – yleisradioiden toimitusten kissanpäivät pian ohitse
Energian hinnan hipoessa pilviä ja inflaation laukatessa kansalaisten katseet kääntyvät valtion suuntaan. Helpotuksia tavallisen ihmisen elämään on nyt etsittävä tosissaan ja joka puolelta. Eräs keino lisätä kotitalouksien ostovoimaa on luopua yleisradiomaksusta.
Ranskan parlamentin ylähuone on hyväksynyt hallituksen esityksen yleisradiomaksun poistamiseksi kotitalouksilta osana kuluvan vuoden budjettia. Suuruudeltaan 138 euron maksun periminen loppuu jo syksyllä. Näin Ranska tukee kansalaisten ostovoimaa lähes neljällä miljardilla eurolla.
Yleisradiomaksuun kuluvien rahojen palauttaminen kansalaisille oli osa presidentti Emmanuel Macronin voitokasta vaalikampanjaa.
Päätös on voimassa vuoden 2024 loppuun asti, jona aikana koko yleisradiotoiminnan rahoitus on tarkoitus pohtia uusiksi. Julkinen media pyörii siihen asti arvonlisäveron tuotoilla.
BBC:n rahoitus uusiksi 2027
Ranskan päätös lupamaksujärjestelmän romuttamisesta on herättänyt huolestunutta keskustelua eurooppalaisten julkisrahoitteisten yleisradioyhtiöiden keskuudessa. Muutos on väistämättä ollut jo pitkään tulossa mediakentän täydellisen murroksen myötä.
Siitäkin huolimatta, että pulskia kissanpäiviä mukavissa toimituksissaan viettävät hallitusvallan viestijät ovat sulkeneet silmänsä ulkomaailmalta.
Britannian hallitus on ilmoittanut BBC:n nykyisen lupamaksukauden olevan yhtiön viimeinen. Se päättyy vuoden 2027 lopussa. Ranskan päätös saattaa vaikuttaa huomattavasti eurooppalaisiin julkisrahoitteisiin yhteistuotantoihin. Tällöin kyseeseen tulevat ensimmäiseksi Saksan ZDF ja Italian RAI.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- eurooppalaiset yhteistuotannot mediakentän murros julkisrahoitteinen yleisradiotoiminta kaiken kallistuminen yleisradiomaksu tv-lupamaksu yleisradiovero ZDF RAI yleisradioyhtiö energian hinnannousu tukijärjestelmä suoratoistopalvelu ostovoima BBC Emmanuel Macron Arvonlisävero Inflaatio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle taikoi valtavan valtiovelan kahdeksi kahvikupiksi, talousprofessorilta vastaveto: “Jos YLE yksityistettäisiin, jokainen suomalainen saisi vuodessa 100 ilmaista kahvipakettia”

Yle käyttää veronmaksajien rahaa musiikkigaalaan osallistumiseen – hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet moittivat

Ruotsin yleisradio joutumassa laihdutuskuurille – oikeistopuolueet haluavat leikata SVT:n menoja

Tavio: Pienten yritysten Yle-vero poistettava
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.