Ranska lakkauttaa yleisradiomaksun syksyllä, Britannia seuraa myöhemmin perässä – yleisradioiden toimitusten kissanpäivät pian ohitse
Energian hinnan hipoessa pilviä ja inflaation laukatessa kansalaisten katseet kääntyvät valtion suuntaan. Helpotuksia tavallisen ihmisen elämään on nyt etsittävä tosissaan ja joka puolelta. Eräs keino lisätä kotitalouksien ostovoimaa on luopua yleisradiomaksusta.
Ranskan parlamentin ylähuone on hyväksynyt hallituksen esityksen yleisradiomaksun poistamiseksi kotitalouksilta osana kuluvan vuoden budjettia. Suuruudeltaan 138 euron maksun periminen loppuu jo syksyllä. Näin Ranska tukee kansalaisten ostovoimaa lähes neljällä miljardilla eurolla.
Yleisradiomaksuun kuluvien rahojen palauttaminen kansalaisille oli osa presidentti Emmanuel Macronin voitokasta vaalikampanjaa.
Päätös on voimassa vuoden 2024 loppuun asti, jona aikana koko yleisradiotoiminnan rahoitus on tarkoitus pohtia uusiksi. Julkinen media pyörii siihen asti arvonlisäveron tuotoilla.
BBC:n rahoitus uusiksi 2027
Ranskan päätös lupamaksujärjestelmän romuttamisesta on herättänyt huolestunutta keskustelua eurooppalaisten julkisrahoitteisten yleisradioyhtiöiden keskuudessa. Muutos on väistämättä ollut jo pitkään tulossa mediakentän täydellisen murroksen myötä.
Siitäkin huolimatta, että pulskia kissanpäiviä mukavissa toimituksissaan viettävät hallitusvallan viestijät ovat sulkeneet silmänsä ulkomaailmalta.
Britannian hallitus on ilmoittanut BBC:n nykyisen lupamaksukauden olevan yhtiön viimeinen. Se päättyy vuoden 2027 lopussa. Ranskan päätös saattaa vaikuttaa huomattavasti eurooppalaisiin julkisrahoitteisiin yhteistuotantoihin. Tällöin kyseeseen tulevat ensimmäiseksi Saksan ZDF ja Italian RAI.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- eurooppalaiset yhteistuotannot mediakentän murros julkisrahoitteinen yleisradiotoiminta kaiken kallistuminen yleisradiomaksu tv-lupamaksu yleisradiovero ZDF RAI yleisradioyhtiö energian hinnannousu tukijärjestelmä suoratoistopalvelu ostovoima BBC Emmanuel Macron Arvonlisävero Inflaatio
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Yle taikoi valtavan valtiovelan kahdeksi kahvikupiksi, talousprofessorilta vastaveto: “Jos YLE yksityistettäisiin, jokainen suomalainen saisi vuodessa 100 ilmaista kahvipakettia”
Yle käyttää veronmaksajien rahaa musiikkigaalaan osallistumiseen – hallintoneuvoston perussuomalaiset jäsenet moittivat
Ruotsin yleisradio joutumassa laihdutuskuurille – oikeistopuolueet haluavat leikata SVT:n menoja
Tavio: Pienten yritysten Yle-vero poistettava
Viikon suosituimmat
Keskisuomalaisen päätoimittaja Yle-pomo Riikka Räisäsestä: Näillä näytöillä joku muu päätoimittaja olisi jo eronnut
Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola arvioi, että Riikka Räisäsen asemassa joku muu päätoimittaja olisi jo joutunut eroamaan tehtävästään.
Poliisi nappasi Helsingin yliopiston kunniatohtorin kiinni kahdesti – ensin Kööpenhaminassa, sitten Tukholmassa
Palestiina-huivin harteilleen kietonut ilmastoaktivisti ja kunniatohtori Greta Thunberg pidätettiin viime viikolla Israelin vastaisen mielenosoituksen aikana Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Thunberg on myös Suomen ja Ruotsin poliisin vanha tuttu.
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Torstaina 12.9. Yle ilmoitti aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutispalvelut 23.9. Yle perustelee päätöstään sillä, että se auttaa kyseisiä kieliä puhuvia sopeutumaan yhteiskuntaan ja ymmärtämään paremmin suomalaista elämäntapaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä somalian- ja arabiankielisten uutisten lisääminen ei edistä maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Purra oudoksuu Ylen valikoivaa tarmokkuutta – Jos väläytetään jopa Pikku Kakkosen tai MM-hiihdon lakkauttamista, miten rahaa ja energiaa riittää somalian- ja arabiankielisiin uutislähetyksiin?
Yle ilmoitti torstaina aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu Ylen valintoja,
Vihersiirtymän vaikeudet kasaantuvat – akkutehdas kuilun reunalla: ”En ihmettele, jos konkurssi olisi edessä puolen vuoden sisällä”
Kiinalaisautojen esiinmarssi kiristää kilpailua autonvalmistajien välillä. Eurooppalaiset sähköautojen valmistajat leikkaavat tuotantoaan. Vuonna 2025 tuotetaan viisi kertaa kysyntää enemmän akkukennoja. Vihreän siirtymän vauhtisokeus voi käydä kalliiksi sijoittajille ja akkutehtaiden työntekijöille.
Nuorisokoteja myydään rikollisjengeille: ”Todellisuus muistuttaa karmeaa pilaa”
Netin .se-päätteisillä kauppapaikoilla saattaa tulla vastaan otsikko: ”Hyvämaineinen ja erittäin kannattava nuorisokoti myynnissä – luvat kunnossa”. Ostajaksi kelpaa kuka vain – vaikka jengirikollinen. Ruotsin poliisin mukaan useita kuntien ja valtion rahoittamia nuorisokoteja pyörittääkin jo järjestäytynyt rikollisuus.
Päivän Pointti: Elokapina huutelee herkästi omien oikeuksiensa perään, mutta loukkaa samalla tietoisesti muiden liikkumisvapautta
Elokapina-liike vähät välittää muiden ihmisten oikeudesta liikkua kaupunkialueella, koska elokapinalaisten mukaan liikkumisen vapaus saa väistyä elokapinalaisten oikeuksien tieltä. Äskettäin Elokapina on vaatinut syytesuojaa syyttäjälaitokselta.
Työmarkkina-asiaa: Miko Bergbom ja Niko Ohvo ravistelevat syväjähmettynyttä Hakaniemeä – miksi Suomessa ei ole talouskasvua?
Oppositio hamuaa kehitysmaista lisää halpatyövoimaa, vastustaa paikallisen sopimisen maltillisia muutoksia – Purra huomauttaa ristiriidasta: “Kaikkein hulluinta on..”
Puheenjohtaja Riikka Purra oudoksuu opposition ristiriitaisia väitteitä paikallisesta sopimisesta.