Ranska tuottaa sähköstään yli 70 prosenttia ydinvoimalla. Se on eniten maailmassa. Sama meno näyttäisi jatkuvan tulevaisuudessakin mutta nyt panostetaan pieniin voimaloihin. Karvaista kokemuksista viisastuneina.

Ydinvoiman osuus Ranskan sähköntuotannosta on maailman suurin ja panostukset ovat peräisin vuoden 1974 opetuksista. Tuolloin öljyntuottajamaiden järjestö OPEC yritti pistää maailman polvilleen tuotantoa rajoittamalla.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron julisti heti kautensa alussa sulkevansa 14 ydinreaktoria. Ydinvoiman osuus maan sähköntuotannosta olisi pudonnut 50 prosenttiin vuoteen 2035 mennessä.

Ääni muuttui kellossa

Nyt on toinen ääni kellossa ja Macron ilmoittikin runsas viikko sitten merkittävistä panostuksista ympäristöystävälliseen huipputekniikkaan.

Ranska investoi 30 miljardia euroa viiden vuoden sisällä tulevaisuuden teknologiaan ja osa siitä ohjataan pienten ydinvoimaloiden rakentamiseen. Minireaktorin teho on korkeintaan 300 MWh, kun nykyisten yksittäisten ydinvoimaloiden teho on 1 500 MWh tienoilla. Ydinvoiman olisi tästäkin syystä päädyttävä EU:n kestävien sijoitusten listalle.

-Tarvitsemme tätä tekniikkaa tulevaisuudessakin, presidentti Macron myönsi puheessaan.

Pieni on kaunista

Pikkuvoimaloiden komponentit rakennetaan sarjatuotantona normitehtaiden tuotantolinjoilla ja niitä rahdataan voimaloiden pystytyspaikoille tarpeen mukaan. Kyseessä on tavallaan Ikea-ajattelusta, joka nyt siis viedään energiantuotantoon.

Pienvoimaloiden etuina ovat muun muassa tarvittavan uraanipolttoaineen pieni määrä ja siten paremmin hallittavissa olevat jätteen jälleenkäsittely. Laitosten rakentaminen on nopeampaa ja samalla viivästysten riski on vähäisempi.

Jättivoimaloiden rakentamisprosessien koukerot ovat monesti osoittautuneet lähes ylittämättömiksi.

S

SUOMEN UUTISET