Ranskan kevään presidentinvaalien toiselle kierrokselle on näillä näkymin tarjolla neljä ehdokasta. Neljän kärjellä on ainakin maahanmuutossa selkeä yhteneväinen ja selkeä linja. Vihervasemmisto on hajallaan vähintään kahdeksalla ehdokkaallaan.

Ranskan istuva presidentti Emmanuel Macron ei ole ilmoittanut lähtevänsä kisaan mukaan, mutta hänen oletetaan hakevan jatkokautta. Muut kärjessä olevat ehdokkaat ovat Kansallisen rintaman Marine Le Pen, toimittaja Éric Zemmour ja Tasavaltalaispuolueen Valérie Pécresse.

Kannatuskyselyjen mukaan Macron ei saisi ehdotonta enemmistöä ensimmäisessä vaalissa, jolloin kisa ratkeaa toisessa vaalissa. Siinä kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta ovat vastakkain. Kannatuskyselyjen mukaan joku mainituista kolmesta oikeistoehdokkaasta kisaisi Macronia vastaan.

Maahanmuutossa yhtenäinen näkemys

Kärkinelikon näkemys maahanmuutosta painottuu tehokkaaseen rajavalvontaan. Le Pen ja Zemmour ovat ilmaisseet tekevänsä tiukimmat linjaukset.

Macronin hallinto on pyrkinyt rajoittamaan maahanmuuttoa ja peräänkuuluttanut tiukempaa EU-rajavalvontaa. Macron haluaa tehokkaampaa taistelua ihmissalakuljettajia vastaan.

Tasavaltalaispuolue on entinen mahtipuolue. Puolueen ehdokas Pécresse puhui Kreikan vierailullaan EU:n ulkorajavalvonnan tärkeyden puolesta.

– Ei tämä ole lainkaan Euroopan linnake, mutta ei myöskään Euroopan supermarket, Pécresse painotti.

Euroopan linnakkeella tarkoitetaan tiukkoja rajamuureja muistuttaen keskiaikaisia linnoja.

”Eurooppaa ei ole ilman rajoja”

Pécressen mukaan rajakysymys on ehdoton vaatimus eurooppalaiselle voimalle.

– Eurooppa ei ole ilman rajoja, Pécresse napautti.

Hän vertasi Eurooppaa kotiin. Kun jonkun kodissa vieraillaan, koputetaan oveen ja pyydetään päästä sisälle.

– Meillä on vaaditut sisäänpääsyreitit niin meillä on silloin ovet. Eurooppalainen malli on, että kuljetaan ovista. Malli ei ole, että kaikki on avoinna kaikille.

Pécresse ylisti Kreikan rajavalvonnan toimia esimerkillisinä.

Henri Alakylä